▫️ پایان تراژیک یک عشق. 🖋 مصطفی جمشیدی

▫️ پایان تراژیک یک عشق
🖋 مصطفی جمشیدی

📌 عصر یک روز پاییزی جوان ۲۲ ساله مشگین‌شهری که دل در گرو معشوقه‌ای داشته با شنیدن جواب منفی از سوی وی، در پارک جنگلی این شهر با حلق آویز کردن خود از درخت، به زندگی خود پایان می‌دهد. ریشه این اقدام را باید در کجا جست؟

▫️#خودکشی فجیع و آزاردهنده جوان مشگین‌شهری، که پایانی تراژیک برای یک #عشق_نافرجام بود، بار دیگر این سوال را پیش روی ما قرار می‌دهد که: چرا و تحت چه شرایطی فردی به صورت آگاهانه و ارادی و با آغوشی باز به استقبال مرگی خودخواسته می‌رود؟

▫️بررسی ریشه‌های اجتماعی خودکشی در جوامع در حال توسعه نظیر جامعه ایرانی، ما را به #خودکشی_آنومیک سوق می‌دهد که در آن «نابسامانی اجتماعی» علت اصلی این اقدام است. گسترش شهرنشینی با تضعیف سنتها و آداب و رسوم و هنجارهای اجتماعی همراه است و فردگرایی جایگزین روابط و ارزش‌های جمعی سابق می‌شود. فقدان یا ضعف ارتباطات و پیوندهای اجتماعی در جامعه نوظهور منجر به ایجاد حس ناکامی، ناامیدی، سرخوردگی و یاس در افراد جامعه می‌شود. در چنین شرایطی فرد خود را در طوفان چالش‌های جدید، #سرگردان و بی‌تکیه‌گاه می‌بیند.

▫️اتخاذ شیوه‌های تربیت مناسب، #جامعه‌پذیری اصولی و انجام حمایت‌های گسترده با ایجاد #مهارت‌های_لازم از سوی نهاد #خانواده، نظام #آموزش_و_پرورش، #رسانه و سایر نهادهای مسئول و متولی می‌تواند دست فرد را در لبه پرتگاه گرفته و با ایجاد شوق زندگی در وی به آغوش جامعه بازگرداند.

▫️متاسفانه سیاست‌گذاری و برنامه‌ریزی برای شیوه برخورد با برخی مسائل نظیر #روابط_دختر_و_پسر و نقد معضلات اجتماعی نظیر خودکشی با محدودیت های جدی مواجه است. در حالی که برخی پژوهش‌ها ۸۰ درصد دختران دبیرستانی را دارای #دوست_پسر گزارش داده‌اند، حذف صورت مساله و #برخورد_قهری با آن تابوی ورود به حل مسائل روابط دختر و پسر در جامعه را تقویت می‌کند و این در شرایطی است که همین دختران و پسران، خانواده‌ها و در یک کلام کل جامعه تاوان سنگینی در قبال این #تابوسازی می‌دهد که حلق آویز شدن جوان مشگین شهری نمونه اخیر آن است.

▫️این جوان بیش از ده‌سال سر کلاس درس نظام آموزش و پرورش کشور حضور داشته و هزاران ساعت پای تلویزیون، رادیو و سایر وسایل ارتباط جمعی نشسته است. از بدو تولید در کنار خانواده است و نهادهای دولتی مشخصی نیز در فرآیند جامعه‌پذیری او موثر بوده‌اند. کدامیک از این منابع رشد و تربیت جوان مشگین‌شهری راهنمای او درخصوص زمان، نحوه و اصول ایجاد روابط با #جنس_دیگر بوده است؟ آموزه‌های ارایه شده به وی تا چه اندازه مطابق با #واقعیت‌های_جامعه کنونی بوده است؟ و سوالات بی‌شمار دیگری که طرح آن خارج از حوصله این مطلب است.

▫️در #سکوت_معنادار نهادهای مسئول، سریال‌های تفننی-تجاری ماهواره‌ای با ارائه انواع عشق‌های تخیلی مثلثی، مربعی و ... تنها منبع #الگودهی رفتار خیل جوانان دلباخته شده است و همین امر هزینه گزافی بر دوش جامعه تحمیل می‌کند. لزوم #مواجهه_منطقی با مساله، آموزش و افزایش آگاهی از سنین پایین با ارایه راهکارهایی مناسب در چارچوب فرهنگ جامعه در شرایط فعلی گریز ناپذیر است وگرنه هراس از طرح مساله، حل آن را به تاخیر انداخته و دورنمای امیدوارکننده‌ای را پیش رویمان ترسیم نخواهد کرد.

#نویسنده_مهمان

🌐 شبکه جامعه‌شناسی علامه
@Atu_Sociology