✅ رونمایی از سیاست‌های واقعی دولت در حوزه اجتماعی

✅ رونمایی از سیاست‌های واقعی دولت در حوزه اجتماعی

🔘 مهمترین حسن ادبیات بودجه آن است که در آن، سخنوری و گفتاردرمانی جای چندانی ندارد؛ مرور و تطبیق دستورات و ارقام همراه آن از سیاست‌های واقعی دولت‌ها پرده برمی‌دارد و سیاست‌های بیان‌شده را کنار می‌زند؛ فاصله میان سیاست‌ها اظهارشده و آن سیاست‌هایی که دولت‌ها در ایران در پی آن بوده‌اند، در غالب موارد واجد فاصله بسیار است؛ در سیاست‌های بیانی سیاست‌مداران، آتیه ایران گاهی فراتر از کشورهای توسعه‌یافته است و گاهی با آن‌ها در رقابت؛ اما در سیاست‌های واقعی دولت‌ها با ذره‌بینی به دبنال کاهش هزینه‌های خود در بخش خدمات اجتماعی می‌گردند و عرصه زندگی روزبه‌روز دشوارتر می‌شود.

🔘لایحه بودجه 1397 که این‌بار مورد توجه عموم مردم قرار گرفته است، نوعی تمرین برای شناخت سیاست‌گذاری و واکاوی برای پس‌زدن شعارهای دولت‌مردان است.
کافی است به چند مورد معدود از تبصره‌های بودجه بپردازیم تا مشت خالی دولت در حوزه اجتماعی باز شود:

⭕️ بند الف ماده 14 نشان می‌دهد که دولت هیچ سیاست و رویکرد مشخصی درباره فقرزدایی ندارد و تنها برآن است اولا صرفا به افراد تحت پوشش دو نهاد کمیته امداد و بهزیستی توجه کند و بیرون‌ماندگان از پوشش این دو نهاد در سیاست فقرزدایی دولت جایی نخواهند داشت (به گفته رئیس کمیته امداد جمع افراد تحت پوشش این دو نهاد به یک دهک جمعیتی هم نمی‌رسند)؛ و ثانیاً برای همین گروه محدود نیز گویا برنامه خاصی جز پرداخت بیشتر پول وجود ندارد.

⭕️ ترجمه بند الف تبصره 17 اعلام عقب‌نشینی از بخشی از طرح تحول سلامت است و خدمات رایگان را صرفا در سطح خدمات پایه و آن‌هم تنها به فقرا (ازطریق آزمون وسع) ارائه می‌شود و همان فقرا نیز برای دریافت خدمات بیشتر ملزم به پرداخت پول هستند.

⭕️ بند الف تبصره 18 حاکی از افزایش قطعی قیمت حامل‌های انرژی در سال 1397 است (علی‌رغم تکذیب برخی از دولتمردان) باید در انتظار پیامدهای آن برای گروه های در معرض آسیب بود.

📍بدین ترتیب به نظر می‌رسد دولت در دو حوزه مهم سیاست‌گذاری اجتماعی که بارها در گفتار بر آن تاکید کرده است (فقرزدایی و بحران صندوق‌ها) برنامه مشخصی ندارد؛ از یک سو حتی حاضر به اجرای قانون در زمینه تادیه بدهی خود به سازمان تامین اجتماعی نیست و از سوی دیگر دامنه فقرزدایی را به جای گسترش خدمات اجتماعی و یا هر نوع سیاست اجتماعی مشخص به تقویت روندهای پیشین و اکتفا کردن به افراد تحت پوشش کمیته امداد و بهزیستی پرداخته است. بدین ترتیب احتمالا در سال‌های آتی طبقات که در معرض سقوط به فقر قرار دارند به دلیل سیاست‌های خاص دولت به فقر درخواهند غلتید.

📍 از کانال سیاست‌گذاری اجتماعی

🌐 شبکه جامعه‌شناسی علامه
@Atu_Sociology