⚠️توجه: این مطلب دارای محتوای خاص بزرگسالان است …✅آزادی با افسارگسیختگی فرق دارد

⚠️توجه: این مطلب دارای محتوای خاص بزرگسالان است.

✅آزادی با افسارگسیختگی فرق دارد

✍🏻فردین علیخواه(جامعه‌شناس)

📍هرروز بر تعداد سلبریتی هایی که آن‌ها را مرکزگریز می‌نامم افزوده می‌شود. منظور از مرکز، ارزش‌ها و هنجارهای اجتماعی مرکزی جامعه ایرانی است. پیشاپیش بگویم که هر نوع هنجارگریزی یا نقد ارزش‌های حاکم بر جامعه را سرزنش‌آمیز نمی‌دانم. بسیاری از تحولات اجتماعی مثبت با زیر پا گذاشتن هنجارهای متداول توسط افرادی آغاز شد که آن هنجارها را ناعادلانه می‌دانستند.

در ابتدا مثال‌هایی می‌آورم. همه این نمونه‌ها در فضای مجازی برای عموم قابل‌دسترس است:

زن و مرد جوانی سرشان را روی بالش گذاشته‌اند و باهم خوش‌وبش می‌کنند و گاه همدیگر را می‌بوسند. برخی بوسه‌ها لحنی اروتیک به خود می‌گیرد/ زنی میان‌سال نظرات دیگران را در گوشه صفحه‌اش می‌خواند و درباره هرکدام از آن‌ها حرفی می‌زند؛ اینکه تاکنون با چند نفر خوابیده است؟ آیا تاکنون سکس مقعدی داشته است؟ آیا امکان دارد تجربه‌اش را با جزئیات بیان کند؟ و البته او هم بیان می‌کند/ دختر جوانی از تجربه سکس مقعدی خود با دوست‌پسرش در شب گذشته می‌گوید/ پسری درحالی‌که مواد مخدر مصرف می‌کند از آثار خوب آن صحبت می‌کند/ زنی روسپی با لبخند بر لب، از انتظارش برای مشتری بعدی می‌گوید/ زنی تقریباً میان‌سال که لباس‌زیر برایش لباس رو محسوب می‌شود به دوربین لبخند می‌زند و می‌رقصد/ زنی، بزرگ بودن سینه‌هایش را مهم‌ترین امتیازش تلقی می‌کند و با نمایشی اروتیک از آن‌ها با آهنگ‌ها لب‌خوانی می‌کند/ زن‌وشوهری یا شیشه مشروب را سر می‌کشند و یا باهم دعوا می‌کنند و به همدیگر فحش می‌دهند/ زنی با لبخند نوار بهداشتی‌اش را از لباس‌زیرش بیرون می‌کشد و رو به دیگران می‌گیرد و می‌گوید که هنوز هیچ اثری روی آن وجود ندارد، ببینید/ انبوه مردانی که در هر فیلم جدید از معشوقه جدیدشان رونمایی می‌کنند/ انبوه مردانی که مدام از استخر پارتی‌هایشان فیلم می‌گذارند و به‌سلامتی دختران حاضر در استخر پیکشان را می‌زنند/مردانی که موقع حرف زدن رکیک ترین کلمات را بکار می برند و ...

سلبریتی های مرکزگریز، بریده‌هایی از زندگی خود را از طریق اینستاگرام به نمایش می‌گذارند که هرکسی حاضر به انتشار آن نیست. آنان آدم‌های بسیار معمولی این جامعه‌اند و هنر یا مهارت مشخصی ندارند. مهم‌ترین ویژگی آنان عبور از خط قرمزهای هنجارهای اجتماعی و نمایش رفتارهای عجیب‌وغریب است. آنان خصوصی‌ترین قسمت زندگی و گاه اندام خود را برای عموم به نمایش می‌گذارند. این نمایش؛ نه برخاسته از چالشی فلسفی یا فکری، بلکه عمدتاً جهت افزایش تعداد فالوورها(دنبال کنندگان) از طریق به هیجان آوردن آن‌هاست. طی چند ماه گذشته، اندام نمایی(exhibitionism) مهم‌ترین مکانیسم آن‌ها برای جمع‌کردن فالوور شده است و پیش‌بینی می‌شود که به‌زودی ارتباط جنسی خود را نیز نمایش دهند.

در مثال‌های مذکور با دو عمل مواجهیم: اول لذت شخص از عملی است که درصحنه در حال انجام است و دوم نمایش آن لذت شخصی برای عموم. بیایید فرض کنیم که سلبریتی های مرکزگریز از چنین رفتارها و گفتارهایی شخصاً لذت می‌برند ولی پرسش آن است که آنان به‌عنوان عضوی از یک جامعه بزرگ‌تر، تا چه اندازه مجازند هر نوع لذتی را برای عموم به نمایش بگذارند؟

نوجوانان، یکی از گروه‌های سنی هستند که در ترکیب فالوورهای این افراد دیده می‌شوند. همان‌طور که می‌بینید من در ابتدای این نوشته اطلاع‌رسانی کرده‌ام که این مطلب دارای محتوای خاص بزرگسالان است. هم قوانین رسانه‌ای برخی از کشورها و هم اخلاق فردی حکم می‌کند که در فضای رسانه، اطلاع‌رسانی لازم درباره محتوا به دیگران داده شود. به‌راستی سلبریتی های مرکزگریز چقدر به تنوع مخاطبان، آسیب‌پذیری برخی گروه‌های اجتماعی و صدمه احتمالی محتوای صفحاتشان به برخی گروه‌های سنی می‌اندیشند؟

شتابِ تغییرات اجتماعی در ایران آن‌چنان است که گاه جامعه فرصتی برای تأمل، بازاندیشی و مراقبت از خود ندارد. در وضیعت شتاب، تشخیص درست از غلط بسیار دشوار می‌شود. جامعه ایرانی در حال فاصله گرفتن از سبک زندگی سنتی است ولی این پرسش وجود دارد که نحوه مواجهه این جامعه با شرایط جدید و جهان پس از سنت چگونه خواهد بود؟ اگر سنت در حال محو شدن است آیا آنچه قرار است جانشین سنت شود را خوب می‌شناسیم؟ بسیاری از افراد جامعه خوب می‌دانند که چه نمی‌خواهند، خوب هم می‌دانند که چه می‌خواهند ولی وقتی موقعیت دوم را به دست می‌آورند با اعمالی که انجام می‌دهند اکثریت را به موقعیت « خوب می‌دانند چه نمی‌خواهند» می‌رسانند. جمله آخر آنکه، آزادی با افسارگسیختگی فرق دارد. رها بودن با بی‌قید بودن فرق دارد.

🎼 با الهام از شعر تفنگت را زمین بگذار، گاهی اوقات باید فریاد زد: موبایلت را زمین بگذار.

#جامعه

🌐شبکه جامعه‌شناسی علامه
@Atu_sociology