✅ جای خالی برانکو بر کرسی مشاور وزارت رفاه. 🖋 یاسر باقری.. 📍 سکانس یک: مسابقه پرسپولیس- الاهلی

✅ جای خالی برانکو بر کرسی مشاور وزارت رفاه
🖋 یاسر باقری

📍 سکانس یک: مسابقه پرسپولیس- الاهلی
پرسپولیس ده نفره شده و حالا پس از تلاش فراوان با خطر سقوط روبرو است؛ برانکو مربی پرسپولیس با سه تعویض طلایی تیم ده نفره ایرانی را در برابر تیم عربستانی به پیروزی می‌رساند. واکاوی شخصیت و اندیشه برانکو نشان می‌دهد که اولا مربی پرسپولیس خود صاحب اندیشه ایده مربی‌گری و گرداندن تیم است و ثانیاً شناخت خوبی از بازیکنانش دارد و می‌داند در پست‌های مختلف و در مواقع متفاوت باید از کدام بازیکن و کدام توانمندی بهره گیرد. ثالثاً می‌داند باید به‌موقع تعویض کند و این فرصت را برای دقایق آخر نگذارد.

📍 سکانس دوم: حوزه رفاه و تامین اجتماعی
مشکلات حوزه رفاه و تامین اجتماعی فراوان‌اند؛ بخش زیادی از این مشکلات نیز مربوط به دولت‌های گذشته است که به ارث رسیده است. اما آنچه بیش از هر چیز در این لوکیشن خودنمایی می‌کند، وجود مردانی است که در پست‌های تخصصی خودشان بازی نمی‌کنند و یا حتی در پست تخصصی خودشان بازی می‌کنند اما توانمندی لازم برای عبور از شرایط موجود را ندارند. این مردان اگرچه از تیم پیشین به‌مراتب بهترند اما لزوماً بهترین افراد ممکن در این حوزه نیستند.

📍سکان سوم: مخیله
وزیر رفاه، فرد قدبلندی همچون برانکو را به‌عنوان مشاور انتخاب می‌کند. خروجی چنین مشاوره‌ای، تدوین استراتژی مشخص و هدف‌گذاری شده در وزارت رفاه همراه با مردان و زنان توانمندی است که می‌دانند چه باید کرد. تیم گرداننده وزارت رفاه از جسارت و هوشمندی لازم در تغییر برخوردارند، به‌ویژه آنکه برخلاف فوتبال، در این حوزه محدودیتی برای تعداد تغییر و تعویض وجود ندارد. تمام «مدیران خسته یا ناکارآمد» تغییر می‌کنند؛ مدیرانی که گل به خودی زده‌اند از زمین بازی کنار گذاشته می‌شوند؛ مدیرانی که در پست‌های غیرتخصصی به کار گرفته شده‌اند از این پیکار خاص کنار گذارده می‌شوند تا در حوزه تخصصی خودشان امرار معاش کنند؛ و حتی مدیرانی که در پست تخصصی قرار دارند اما به کار وضعیت موجود نمی‌آیند، نیز تغییر می‌کنند و افراد دارای قابلیت متناسب‌تر و باانرژی‌تر جایگزین می‌شوند. در پایان این سکانس، هیچ کس از امکان تغییر مصون نیست؛ مگر آنکه خوب بازی کند.

📍 سکان پایانی: مخیله- فردای آن روز
همه حوزه رفاه به وضعیت ایده‌آل نرسیده اما دیگر این حوزه، یک حوزه حاشیه‌ای نیست؛ یک حوزه فعال است که سازمان‌های بیمه‌گر آن به جای تخریب، تحسین و تقویت می‌شوند؛ نابرابری و فقر رو به کاهش گذاشته، ایده‌های پر از باگ و خطا از حوزه کار بیرون نمی‌آید؛ مدیران همه بخش‌های وزارتخانه و سازمان‌های مرتبط می‌دانند که دقیقا می‌خواهند چکار کنند. انتخاب‌ها یا انتصاب‌ها سیستماتیک انجام می‌شود، نه براساس شناخت یا سفارش فردی . هیچ مدیری چهره ناکارآمد خود را با رُژ رسانه بزک نمی‌کند. امید و تدبیر از زبان به عمل سرایت کرده است.

#سیاستگذاری #اجتماعی

🌐جامعه‌شناسی علامه
@Atu_Sociology