✅ در ایران امروز؛ امری اجتماعی، قدسی و قدسی وحشی.. ✍🏻 شهره

✅ #حجاب در ایران امروز؛ امری اجتماعی، قدسی و قدسی وحشی

✍🏻 شهره #مجمع

در روزهای اخیر حرکتی مبنی بر چهارشنبه های بدون اجبار و چهارشنبه های سفید در شبکه های اجتماعی دست بدست میشود که در آن از بانوان خواسته میشود چهارشنبه هر هفته برای اعلام حق انتخاب به حجاب با روسری سفید در خیابانها حاضر شوند.
در نقطه مقابل در خبرها آمده بود از ماه آینده (تیر ماه) بازرسی حجاب کارمندان توسط گروهای بازرسی ستاد صیانت استان آغاز میشود که شامل اداراتی چون دستگاه های اجرایی، دانشگاه ها و بانکهای دولتی و خصوصی خواهد بود( آنا).

در برخورد با این دو موضوع، مفهوم حجاب و پوشش را با سه مفهوم
1- امر اجتماعی
2- امر قدسی و
3- قدسی وحشی

توضیح میدهم.

❇️ حجاب به مثابه امر اجتماعی در تاریخ جامعه ایران همواره در دوگانه سیاست و دیانت و نسبتی که سیاست با دیانت داشته تعریف شده است. در این مقوله گاه نهاد دین با نماد حجاب،در برابر نهاد سیاست ایستاده است(دوره پهلوی اول) گاه در یکدیگر ادغام شده‌اند، گاه بین انها سازش و همکاری بوده(پهلوی دوم) یا تحمل یکدیگر وجود داشته است(اواخر دهه سوم و شروع دهه چهارم بعد از انقلاب).
بدین ترتیب همواره سیاست و دیانت در امر حجاب مورد توجه قرار گرفته‌اند اما هیچگاه حجاب بعنوان امر اجتماعی مستقل در جامعه بررسی نشده است. از این رو هرگونه حرکت و یا نشانه ای برخلاف تعریف دینی و یا حکومتی(سیاسی) از حجاب بعنوان ناهنجاری گسترده و تقابل با دین یا سیاست(حکومت) برداشت میشود.

❇️همچنین حجاب در جامعه ایران قدسی شده است. یعنی به شیء (یعنی نوع لباس) و مکان مرتبط میشود (یعنی در مکانهای خاص مثلا بیرون از منزل باید به نحوه خاصی حجاب رعایت شود). دارای نهاد متولی است و برای آن "ستاد صیانت از حجاب و عفاف" تعریف شده و توسط آن مدیریت میشود.

❇️اما زمانی این حجاب قدسی، وحشی می‌‌شود که به انحای مختلف جلوی صورتهای(انواع)مختلف آن گرفته شود. از این رو حجاب به مثابه قدسی وحشی در جستجوی راهی برای نمایاندن خود یا به دست آوردن کوچک‌ترین روزنه‌ای، فوران کرده و وحشی می‌‌شود. فرد میخواهد از مرزهای تعیین شده برای این حجاب قدسی عبور کند و برای آن تجربه شخصی خود را داشته باشد. اما در مقابل، نهادهای متولی حجاب سعی دارند این قدسی وحشی شده را با قانونگذاری جدید اهلی کنند. برایش ستاد تعریف میکنند.بازرس دارد و مکانهای خاصی را ملزم به تبعیت از حجاب قدسی میدانند. برایش شاخص سازی میکنند و تخطی از آن را نمیپذیرند.

♻️ممنوعیت برای هر پدیده ای یعنی وجود مرز. یعنی فرد میتواند به فراتر از مرز هم فکر کند. چون ورای مرز هم چیزی وجود دارد.

این تعریف مرز برای حجاب قدسی باعث شده زنان ما تمایل پیدا میکنند به ورای حجاب قدسی بیاندیشند. لذا آن را میشکنند و بی شکل میکنند و به شیوه های مختلف میگویند که حجاب نیاز به نهاد متولی ندارد. نیاز به شکل دارای شاخص و معیار از بالا ندارد. یک پدیده فردی است.

برای همین است که در برخورد حجاب قدسی با حجابِ قدسی وحشی شاهد پدیده ای نظیر چهارشنبه های سفید یا حرکتهای نمادین مشابه هستیم.

#جامعه
#زنان

🔰 از جامعه‌شناسی روز

🌐جامعه‌شناسی علامه
https://t.me/joinchat/AAAAAD-FIxbY7Ab5PtgsmQ