✅ درس‌های رفراندوم ترکیه برای ما!. ✍ مهران - جامعه‌شناس

✅ درس های رفراندوم ترکیه برای ما!
✍ مهران #صولتی - جامعه‌شناس

🌱رفراندوم سرنوشت ساز ترکیه با رای مثبت به افزایش قدرت اردوغان و تسهیل روند دیکتاتوری وی پایان پذیرفت. هرچند که پیروزی اردوغان در این رفراندوم با رای شکننده و پر شائبه ای صورت گرفت ولی ترکیب واجدین شرایط اهمیتی افزون تر از نتیجه آن دارد! کل نوار ساحلی ترکیه و شهرهایی همچون استانبول، آنکارا و ازمیر که پیش از این موافق اردوغان بوده اند در این رفراندوم به او " نه" گفتند و به عکس نواحی مرکزی متشکل از شهرهای کوچک و روستاها که بیشتر بافتی سنتی، مذهبی و کمتر دانشگاهی بودند مسحور کاریزمای اردوغان شده و به او " آری" گفتند. همچنین تحریم انتخابات از سوی هفت میلیون ترک هم نقش مهمی در پیروزی اردوغان ایفا کرد! صرف نظر از زمینه های متفاوت فرهنگی میان ترکیه و ایران، کیفیت آرای این رفراندوم می تواند برای ما و در فصل انتخابات حاوی پیام هایی باشد که در ادامه به برخی از آنها اشاره می کنم:

✏️ دموکراسی عبارت است از؛ "راه های معین برای رسیدن به نتایج نامعین". آنچه می تواند دموکراسی را از غلتیدن در ورطه دیکتاتوری هایی از جنس اردوغان یا ترامپ بازدارد؛ مشارکت و مسئولیت پذیری شهروندان است. شهروندانی که دریافته اند اندکی سهل انگاری در وظیفه مدنی شان می تواند سرنوشت خود و نسل های آینده یک کشور را به مخاطره بیفکند!

✏️ توسعه زمانی می تواند پایدار باشد که بتواند با پرهیز از دوقطبی های سنتی - مدرن/ روستایی - شهری / حاشیه - متن، مجموعه ای وسیع از ظرفیت های انسانی و اجتماعی شهروندان را در خدمت آفرینش فردایی بهتر بسیج کند. بنابراین پژواک بخشیدن به صدای کلیت جامعه و کاهش شکاف های میان این دو بخش می تواند گذار به دموکراسی را مطمئن تر سازد!

✏️ دیکتاتورها همواره می کوشند تا امنیت را مهمترین نیاز جامعه و پیشرفت را اساسی ترین دستاورد کشور جلوه دهند. لذا سعی می کنند تا با دامن زدن به خطر تروریسم، مسائلی از قبیل آزادی و حقوق بشر را لوکس و تزئینی معرفی کنند( اقدامات یک سال گذشته اردوغان در ترکیه!). در مرحله بعد هم می توانند به جامعه القا کنند که پیش نیاز امنیت و پیشرفت تمرکز قدرت در یک شخص است!

✏️ تحریم انتخابات زمانی می تواند اخلاقی باشد که تحریم کنندگان آشکارا و بدون عافیت طلبی بکوشند تا ضمن نقد وضع موجود،جایگزین های خود را به مردم معرفی کنند! دموکراسی امری پسینی است یعنی با مشارکت فعال و صبورانه شهروندان ساخته می شود. بنابراین تحریم یک بازی بدون تلاش برای خلق یک بازی مشخص دیگر، مصداق بارزی از مسئولیت گریزی محسوب می شود!

✏️ پوپولیسم همچنان یک خطر مهم برای جهان تلقی می شود! شکاف های عمیق اجتماعی، قطبی شدن جامعه، ناامیدی نسبت به آینده و ذره ای شدن جامعه می تواند دستاویز مهمی برای قدرت گرفتن پوپولیست ها باشد! در چنین مواردی حتی حمله به پوپولیسم می تواند موجب تقویت و فراگیری آن شود! بهترین کار این است که ضمن ترمیم نارسایی های ساختاری مولد پوپولیسم، تناقض های آن را هر چه بیشتر برای مردم آشکار کرد!

#بین‌الملل

🌐رسانه، شمایید
👈اگر نظرتان را جلب کرد، با دوستانتان به اشتراک بگذارید.
🌐جامعه‌شناسی علامه
https://t.me/joinchat/AAAAAD-FIxZ3dXAZ8P6lvw