🔴از دشتان و حائض تا قاعده و پریود: تاملی بر شرم و طرد منضم بر قاعدگی.. ✍🏻دکتر سیمین کاظمی

🔴از دشتان و حائض تا قاعده و پریود: تاملی بر شرم و طرد منضم بر قاعدگی

✍🏻دکتر سیمین کاظمی

📍پاییز پارسال که زلزله در شهرهای کرمانشاه ویرانی و مرگ و سوگ به همراه آورد، مردم به یاری زلزله زدگان شتافتند، و اقلام ضروری را روانه شهرهای ویران کردند، اما در میان این اقلام ضروری چیزی بود که شرم تاریخی و جنسیتی منضم به آن موجب نادیده گرفتنش شده بود و زنان مناطق زلزله دیده از کمبودش در مضیقه. تازه چند روز بعد از زلزله بود که در فضای عمومی زمزمه هایی پیچید که در مناطق زلزله زده نوار بهداشتی کم است. شاید فضای عاطفی ناشی از سوگ و مصیبت بود که باعث شد، این درخواست بدون چون و چرا یا تمسخر به طور جدی دیده شود و نوار بهداشتی به یکی از اقلام ضروری در میان سایر کمک ها به شهرهای زلزله دیده ارسال شود.

🔻قاعدگی و خونریزی ماهانه یکی از ویژگی های فیزیولوژیک زنان است که شرمی تاریخی بر آن مترتب شده، و طرد و انزوای زن را چه به نام دشتان و چه به عنوان حایض و چه در روزگار کنونی زیرنام قاعده یا پریود به دنبال داشته و دارد.

🔻در قرن حاضر که دانش پزشکی قادر به توضیح فیزیولوژی قاعدگی شده و مشکلات و مسایل این دوره را روشن کرده است، و با رشد آگاهی زنان درباره حقوق شان، شاید شرم و پنهان کردن قاعدگی چندان منطقی و عقلانی به نظر نرسد. اما واقعیت آن است که ریشه های این شرم فرهنگی چندان سترگ و نفوذش چنان عمیق است که ستردنش هنوز ممکن و میسر نشده است.

🔻هنوز هم تهیه نوار بهداشتی یک تابو است، صحبت از سندرم پیش از قاعدگی و ناتوان کنندگی آن آسان نیست و آموزش درباره دوره قاعدگی به دختران نوجوان هم رایج و مرسوم نیست.

🔻دردسرهای قاعدگی با وضعیت توسعه اقتصادی و فرهنگی و جایگاه حقوقی زنان در یک جامعه می تواند کم و زیاد شود. در بسیاری از جوامع حتی جوامع پیشرفته، زنان فقیر به نوار بهداشتی و سرویس بهداشتی دسترسی ندارند. دختران در برخی جوامع در دوره قاعدگی از تحصیل باز می مانند و دختران جوان زیادی اولین قاعدگی شان با اضطراب و ترس و ابهام همراه می شود.

🔻در چند سال اخیر برای تابو شکنی و عادی شدن و شرم زدایی از قاعدگی و گوشزد کردن اهمیت بهداشت در این دوره، 28 می (هفتم خرداد) به عنوان روز بهداشت قاعدگی نامگذاری شده است. منطق نامگذاری، بر مبنای قاعدگی نرمال است که دوره اش 28 روزه و حدودا پنج روز است، بنابراین بیست و هشتمین روز از ماه پنجم میلادی برای این نامگذاری مناسب تشخیص داده شده است. به حساب تقویم شمسی این روز می تواند، 28 مرداد باشد، اما از آنجا که بهداشت قاعدگی مساله همه زنان جهان است و مرز نمی شناسد، در ایران هم فعالان حقوق زنان و کارکنان بهداشت از تقویم جهانی تبعیت می کنند و همگی می کوشند، شرایطی فراهم شود که دوره قاعدگی برای زنان به دور از شرم و خجالت، بدون آسیب و ناتوان کنندگی و بدون تداخل با نقش های اجتماعی آنان باشد.

#زنان
#جامعه

🌐شبکه جامعه‌شناسی علامه
@Atu_sociology