‌✅ بررسی وضعیت جریانی که هرگز رای نمی‌دهند. ✍🏻 محسن شریف زاده

‌✅ بررسی وضعیت جریانی که هرگز رای نمی‌دهند
✍🏻 محسن شریف زاده

در مجموع، وضعیت کمی گیج کننده به نظر می‌رسد. از یک طرف نوعی از کرختی و عدم تحرکِ انتخاباتی در بدنه جامعه دیده می‌شود و از طرف دیگر ورود غیر منتظرۀ شخصیت‌های متفاوت و در عین حال با رفتارهای غیر قابل پیش‌بینی، وضعیت گنگ و مبهمی را بر فضای انتخابات حاکم کرده است.

این مطلب به یکی از مولفه‌های شفاف کننده فضای انتخاباتی پرداخته است. این مولفه، شناخت وضعیتِ جریانی است که "هرگز رای نمی دهند".



🔹کسانی که "هرگز رای نمی‌دهند" قابل اتکا نیستند

با توجه به میزان مشارکت در انتخابات از ابتدای انقلاب تاکنون، مشخص می‌شود که ۱۵ الی۲۰درصد از واجدین شرایط، تمایلی به مشارکت در انتخابات نداشته و در هیچ انتخاباتی شرکت نکرده‌اند. جدول ذیل، این وضعیت را نشان می‌دهد.

حتی در پر شورترین انتخاباتِ سال‌های اخیر نیز میزان مشارکت از حدود ۸۰ الی ۸۵‌درصد بالاتر نرفته است. انتخابات بسیار پر شور ۷۶ نتوانست این جمعیت بی‌اعتنا به انتخابات را تشویق به حضور کند و حتی انتخابات ۸۸ هم موفق به این‌کار نشد؟!

مشاهده شده که برخی افراد به منظور بهره‌برداری از اختلافات داخلی حکومت و تشدید آن، در برخی انتخابات شرکت کردند ولی این جمع ۱۵ الی۲۰‌درصدی، حتی به این منظور نیز انگیزه‌ای برای شرکت در انتخابات ندارند؟!

این‌ها چه کسانی هستند؟! و بر اساس کدام انگیزه‌ حرکت می‌کنند؟

بررسی و مطالعاتِ عمیقی در مورد ماهیت این جریان مشاهده نشده و مطالعات محدودی که برای شناخت این قشر توسط محققان انجام شده اجمالاً نشان می‌دهد که غالب این افراد به اقشار ذیل تعلق دارند:

👈الف ـ طبقات بالای اجتماعی

طبقات بالا، انگیزه‌ای برای شرکت در انتخابات ندارند. این‌ها از یک طرف ارتباطی با گروه مسلط سیاسی کشور ندارند و از طرف دیگر به دلیل نوع زندگی و ارتباطات، با مشکلات مردم و عواطف‌شان نیز پیوندی احساس نمی‌کنند.

👈ب ـ سرمایه‌داران رده‌بالا

این بخش از سرمایه‌دارن نیز دلیلی برای حضور در پای صندوق رأی ندارند. آن‌ها به‌دنبال منافع خودشان هستند. امروز همراه چینی‌ها هستند، فردا یار هندی‌ها هستند و پس فردا هم رفیق آمریکایی‌ها می‌شوند.

نگاه این عده اساساً معطوف به شرایط داخلی ایران نیست و بیشتر به شرایط خارج از ایران فکر می‌کنند. همین‌ها هستند که دوبی و ترکیه را رونق دادند و فردا افغانستان یا دیگران را سر و سامان می‌دهند. این‌ها صاحب قدرت هستند و با قدرت‌های اصلی جهان ارتباط دارند.

👈ج ـ لمپن‌ها

بخش بزرگی از آن ۱۵ الی۲۰درصد، لمپن‌ها هستند. مسئله لمپن‌ها اصلاً سیاسی نیست. این‌ها دغدغه نظم و ساماندهی حیات اجتماعی ایران را ندارند. لمپن‌ها داعیه سیاسی و ایدئولوژیک ندارند ولی در مسیر تغییر محتوایی جامعه ایران‌‌اند. به نظر می‌رسد این جریان هنوز سازماندهی کاملی پیدا نکرده باشد ولیکن در سایه غفلت نیروهای سیاسی و درگیری‌های جناحی میان آنان و در کنار بحران اقتصادی، این جریان به سمت نوع خاص سازمان یافتگی که مختص این نوع جریان‌ها است قدم بر می‌دارد. سپس شاهد تلاش این جریان برای نفوذ در قدرت و تسلط بر نهادهای سیاسی خواهیم بود و در این مسیر از تمامی ابزارهای موجود اعم از تطمیع، تهدید و حتی حذف موانع به راحتی استفاده خواهند کرد.



🔹اشتباه غیر قابل جبران

نحوۀ رفتار و بافت جریانی که "هرگز رای نمی‌دهند" نشان می دهد که تعلق خاطری به کشور ندارند. موضوع مهم، ولیکن مغفول آن است که جریان‌های سیاسی، اعم از ‌اصولگرا و ‌اصلاح‌طلب، در نهایت و کمابیش، خواستار "‌مشارکتِ سیاسی" و "ارتقای حیات اجتماعی"، "نظم" و "حاکمیت قانون" هستند، ولیکن طیف نیروهای تشکیل دهندۀ این جماعتِ ۱۵ الی۲۰‌درصدی، اصولاً دغدغه‌ای در راستای ارتقای حیات اجتماعی ندارند. بعضاً دیده می‌شود که نیروهای سیاسی منتقد، از این قشرِ ۱۵ الی۲۰‌درصدی، با عنوان "آرای خاموش" نام برده و در محاسبۀ میزان پایگاه اجتماعی خود، روی این قشر حساب باز می‌کنند. این یک خطای بزرگ سیاسی است.



🔹نکته مهم:

"تحریمی‌ها" در میان ۱۵% فوق قرار ندارند. تحریمی‌ها، افراد یا جریان‌های سیاسی با گرایشات چپ یا ‌اصلاح‌طلب هستند که در مقاطع مختلف و در مواجهه با برخی رفتارهای انتخاباتیِ نظام، بنا بر تحلیل خاص خود از شرایط، به ضرورت تحریم انتخابات می‌رسند. در میان جمع تحریمی‌ها، کسانی که در هیچ انتخاباتی شرکت نکرده باشند، بسیار کم و معدودند.

#انتخابات
#ریاست_جمهوری
#نویسنده_مهمان
از goo.gl/dtpI7u♻️

🌐رسانه، شمایید
👈اگر نظرتان را جلب کرد، با دوستانتان به اشتراک بگذارید.
🌐جامعه‌شناسی علامه
https://t.me/joinchat/AAAAAD-FIxbY7Ab5PtgsmQ