✅ افزایش درآمد فقرا راهی به‌سوی رشد اقتصادی. ✍🏻 رضا - استاد دانشگاه

✅ افزایش درآمد فقرا راهی به‌سوی رشد اقتصادی
✍🏻 رضا #امیدی - استاد دانشگاه

🔹حدود سه دهه پیش، محبوب‌الحق؛ از کارشناسان بانک جهانی، گفته بود: تاکنون قاعدۀ کلی این بوده که رشد اقتصادی به کاهش فقر می‌انجامد، اما اکنون زمان آن است که معادله را از سوی دیگر ببینیم و باور کنیم که سیاست‌های کاهش فقر نیز به رشد اقتصادی منجر می‌شود».

🔹براساس گزارش منتشرشده از سوی صندوق بین‌المللی پول در سال 2015 با عنوان «علل و نتایج نابرابری درآمدی در جهان»، افزایش 1 درصدی در درآمد 20 درصد ثروتمند جامعه موجب کاهش رشد اقتصادی به‌میزان 0.08 درصد خواهد شد و برعکس افزایش 1 درصدی در درآمد 20 درصد فقیر جامعه منجر به افزایش 0.4 درصدی در رشد اقتصادی خواهد شد. این رابطۀ مستقیم بین افزایش درآمد و رشد اقتصادی دربارۀ طبقات متوسط هم معنادار است. صندوق بین‌المللی پول با بررسی تجربۀ کشورهای مختلف نشان می‌دهد که نظریۀ نشت به پایین (trickle down) نه تنها موجب کاهش نابرابری نشده، بلکه برعکس میزان نابرابری درآمدی در کشورهای مورد بررسی را افزایش داده است. فرض اساسی نظریۀ نشت به پایین این است که اتخاذ سیاست‌هایی که به افزایش درآمد و سرمایۀ طبقات ثروتمند می‌انجامد، موجب می‌شود تا منافع حاصل از سرمایه‌گذاری این طبقات از طریق اشتغال و ... به طبقات پایین جامعه نیز سرریز شود. ازاین‌رو، براساس این رویکرد نیازی نیست که دولت‌ها در فرایند توزیع ثروت مداخله‌ای داشته باشند و مکانیسم طبیعی موجود، به‌طور خودبه‌خودی نظام توزیع را به‌سمت برابری بیشتر سامان می‌دهد.

🔹براساس برنامۀ ششم توسعه، دولت موظف به افزایش مستمری خانوارهای تحت پوشش نهادهای حمایتی (کمیتۀ امداد و سازمان بهزیستی) شده است. این موضوع در برنامۀ پنجم هم پیش‌بینی شده بود اما دولت دهم به‌رغم وفور درآمدهای نفتی آن‌را اجرا نکرد. در قالب بودجۀ 1396، دولت تصمیم دارد از طریق منابع هدفمندی یارانه‌ها، مستمری خانوارهای نیازمند را تا میزان 50 درصد حداقل دستمزد افزایش دهد. افزایش مستمری این خانوارها سیاست درستی است که براساس تجربه‌های بین‌المللی، از منظر تأثیر بر افزایش رشد اقتصادی نیز قابل دفاع است.

#سیاستگذاری #اجتماعی
#جامعه

🌐رسانه، شمایید
👈اگر نظرتان را جلب کرد، با دوستانتان به اشتراک بگذارید.
🌐جامعه‌شناسی علامه
https://t.me/joinchat/AAAAAD-FIxbY7Ab5PtgsmQ