این روزها خیلی‌ها می‌پرسند که آیا آمریکا امسال به ایران حمله می‌کنه؟

این روزها خیلی‌ها می‌پرسند که آیا آمریکا امسال به ایران حمله می‌کنه؟ من فکر نمی‌کنم حمله کنه، اما مشکلات دیگه‌ای ایجاد می‌کنه. در ادامه یازده مشاهده شرح می‌دم، و بعد تحلیل‌شون می‌کنم.

۱- یکی از وکلای اصلی تیم حقوقی ترامپ استعفا داد و هیچ وکیل جدیدی حاضر نشده به تیم حقوقی ترامپ بپیونده. از طرف دیگه، فشار مولر روی تیم ترامپ در حال افزایشه و ترامپ به شدت نیاز به وکیل داره.

۲- متیس (وزیر دفاع) با بولتون (مشاور امنیت ملی از ده روز دیگه) هم نظر نیستند. اگرچه شهرت متیس به اینه که یک نظامی خشن و ضد ایرانه، اما او را شخصی واقع‌نگر در مورد هزینه‌های جنگ می‌شناسند، که اتفاقا با روحیه جنگ طلب بولتون هم مخالفه. بخصوص متیس نظامیه و بولتون در جوانی از زیر خدمت در جنگ ویتنام طفره رفته بوده. همین باعث می‌شه که متیس احترام و اعتبار چندانی برای بولتون قائل نباشه.

۳- از پایان جنگ دوم جهانی تا حالا، آمریکا با هیچ کشوری که موشک با برد بیش از ۱۵۰ کیلومتر داشته درگیر نشده. حتی پیش از حمله به عراق، آمریکا از معدوم شدن موشکهای با برد بیش از ۱۵۰ کیلومتر عراق توسط سازمان ملل اطمینان حاصل کرد.

۴- مدیریت یک عملیات جنگی، احتیاج به یک تیم بسیار یک دست و هماهنگ داره. زمان حمله به عراق، بوش، چینی، رامسفلد، کاندولیزا رایس، و کالین پاول، در مقام رییس جمهور، جانشین رییس جمهور، وزیر دفاع، مشاور عالی امنیت ملی، و وزیر خارجه، در سطح بسیار بالایی از هماهنگی و هم نظری قرار داشتند. برعکس ترامپ، پنس، متیس، بولتون، و پمپیو چندان هماهنگ و هم رای نیستند.

۵- مایک پمپیو هنوز رییس سازمان سیاست. برای نشستن بر سمت وزارت خارجه احتیاج به رای اعتماد کنگره داره و مسیر گرفتن این رای اعتماد هموار نیست. بخصوص با خروج مک‌مستر از کاخ سفید، احتمال مقاومت سنا در برابر پمپیو هست.

۶- رکس تیلرسون با خروج از برجام سخت مخالف بود و موفق شد بیش از یکسال برجام رو به ترامپ تحمیل کنه. ولی تیلرسون چند هفته پیش اخراج شد.

۷- ترامپ به ارزیابی پمپیو و بولتون از ایران خیلی اعتماد داره. بنظر میاد تهدیدش برای خروج از برجام بلوف نیست. جدا قصد خروج داره.

۸- اتحادیه اروپا به فکر تحریم‌هایی بخاطر فعالیت موشکی ایران افتاده. عمدتا دلیل اروپا اینه که منافع خروج از برجام آمریکا رو کاهش بده تا آمریکا در برجام بمونه. اروپا فکر می‌کنه که با خروج آمریکا از برجام، ایران قطعا خارج می‌شه. در واقع اروپا از خروج ایران بیشتر نگرانه.

۹- کره شمالی، در سفر دیروز اون به چین، عملا کاملا تسلیم شد. کنار گذاشتن فعالیت هسته‌ای توسط کره شمالی، هزینه خروج از برجام رو برای آمریکا کاهش می‌ده.

۱۰- محمد بن سلمان برای خروج آمریکا از برجام خیلی خرج کرده. در واقع پیش پرداخت خروج از برجام دریافت شده. حالا نوبت فروشنده است که خدماتش رو ارائه کنه.

۱۱- نتانیاهو به نسبت دو سال پیش خیلی ساکته، انگار خیالش خیلی راحته. احتمالا اطمینان‌های محکمی از کاخ سفید دریافت کرده باشه.


من از کنار هم گذاشتن این مشاهدات نتیجه می‌گیرم که فعلا هیچ خطر نظامی ایران رو تهدید نمی‌کنه، اما آمریکا رو باید خارج شده از برجام در نظر بگیریم و به این فکر کنیم که خب حالا چیکار کنیم. البته جایگزینی متیس با کسی هم نظر با بولتون، می‌تونه ریسک جنگ رو افزایش بده، اما رای اعتماد گرفتن چنان شخصی بسیار بعیده، لذا احتمالا ریسک جنگ واقعی نیست.

صوتی: https://t.me/Economics_and_Finance/369
بخش دوم: https://t.me/Economics_and_Finance/371