در حالیکه تولید هر کیلو گوشت ۱۵۰۰ لیتر آب می‌بره، همون بهتر نیست دولت بر واردات گوشت یارانه بده تا تولید گوشت داخل کشور کم بشه؟

در حالیکه تولید هر کیلو گوشت ۱۵۰۰ لیتر آب می‌بره، همون بهتر نیست دولت بر واردات گوشت یارانه بده تا تولید گوشت داخل کشور کم بشه؟

در واقع با توجه به شرایط اقلیمی، بهتر نیست قید تولید کالاهای آب‌بر رو بزنیم؟
تولید یک کیلو گوشت مرغ ۳۹۰۰ لیتر آب می‌بره، چرم کیلویی ۱۷۰۰۰ لیتر، و کاغذ کیلویی ۱۰۰۰۰ لیتر.

فقط هم کشاورزی نیست که آب می‌بره. فولاد هم خیلی آب مصرف می‌کنه. تولید فولاد در ایران درسته؟ فولاد مبارکه اصفهان رو تعطیل کنیم بهتر نیست؟

علم اقتصاد در پی حداقل کردن اسرافه. برای همین اگه ارزش آبی که برای تولید کالایی مصرف میشه، از ارزش خود کالا بیشتر باشه، علم اقتصاد با تولیدش مخالفه. چنین تولیدی اسراف آبه. در کشور ما آب کم و پرارزشه.

➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖

یه جا خوندم هر کیلو گوشت گوسفند ۱۵۰۰ لیتر آب می‌بره.
در حالیکه اینجا نوشته بیش از ۶۰۰۰ لیتر آب می‌بره.
https://t.me/eghtesadsabz1/1205
یه جا دیگه نوشته هر کیلو گوشت گوسفند ۲۷۵۰ لیتر آب می‌بره.
https://www.huffingtonpost.com/2014/10/13/food-water-footprint_n_5952862.html
کدومشون درست میگن؟

➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖

فولاد چقدر آب مصرف می‌کنه؟ تازگی یه جا نوشته بود تولید هر تن فولاد ۲۳۰ هزار لیتر آب احتیاج داره.

مدیرعامل فولاد مبارکه اصفهان میگه هر تن فولاد ۱۰ هزار لیتر آب می‌بره.
http://www.imna.ir/news/152273/
یکی از مدیران هلدینگ میدکو میگه هر تن فولاد ۶ هزار لیتر آب می‌بره.
https://www.donya-e-eqtesad.com/fa/tiny/news-3384276
کدومشون درست می‌گن؟

➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖

حالا فولاد تولید کنیم یا نه؟ بستگی داره کی درست بگه، اونی که میگه یه تن فولاد ۲۳۰ هزار لیتر آب می‌بره، یا اونی که میگه ۶ هزار لیتر آب می‌بره.

اما از طرف دیگه، نمی‌شه اقتصاد رو بر ادعای این و اون برقرار کرد. در اونصورت یه عده دروغگو میان، رانت می‌برند و فساد به جا می‌ذارند.

علم اقتصاد نشون میده اگه از ابزار قیمت استفاده کنیم، هم راستگو و هم دروغگو، هم مشفق و هم خودخواه، جوری عمل می‌کنند که برآیند رفتارشون، اسراف رو حداقل کنه.

➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖

اگه در کشور آب قیمت داشت و این قیمت آزادانه و در رقابت خریدار و فروشنده تعیین می‌شد، دیگه مهم نبود که در مورد آب‌بری هر محصول کی درست می‌گه. اگه می‌صرفید، تولید می‌کردند، اگه نه می‌گشتند یه محصولی که می‌صرفه پیدا می‌کردند. در هر حال، اسراف رخ نمی‌داد.

علاوه بر اون، ارزش آب در شمال و شرق و غرب کشور متفاوته. طبعا اگه بازار آب داشته باشیم، در هر منطقه‌ای قیمت متفاوت می‌شه. اونوقت شرکت فولاد اونجایی تاسیس می‌شه که بصرفه باشه، گوشت اونجایی تولید می‌شه که اسراف نیست، و هندونه و برنج هم در جایی و به اون میزانی تولید می‌شه که اسراف نباشه.

اگه آب قیمت تعادلی داشت، اون قیمت به تولیدکننده آب هم سیگنال تولید می‌داد. یه عده در تکنولوژی‌های شیرین کردن آب دریا سرمایه‌گذاری می‌کردند و بعد از مدتی آب تو کشورمون بیشتر می‌شد. الان که آب قیمت نداره، انگیزه تولید آب نیست، اما انگیزه مصرفش خیلی زیاده.

➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖

هیچ دلیلی نداره که یارانه دادن به ارز و ارزون کردن گوشت وارداتی، جلوی اسراف آب کشور رو بگیره.

منتها اگه آب قیمت تعادلی می‌داشت، اگه ارز قیمت تعادلی می‌داشت، و حتی اگه مرتع و چراگاه هم قیمت تعادلی می‌داشتند، اونوقت تولید گوشت گوسفند در کشور مسرفانه نمی‌بود، واردات گوشت هم ظالمانه نمی‌بود.

اگه کشورهای توسعه یافته به رفاه رسیدند، بخاطر استفاده درست از قیمت در حداقل کردن اسراف بوده.