دو هفته پیش پستی زدم به این مضمون که اعتبار دکترای اقتصاد آقای نوبخت به دو دلیل زیر سواله:.۱- نسخه‌ای از تز دکترا با اسم و امضای ک

دو هفته پیش پستی زدم به این مضمون که اعتبار دکترای اقتصاد آقای نوبخت به دو دلیل زیر سواله:.۱- نسخه‌ای از تز دکترا با اسم و امضای ک

دو هفته پیش پستی زدم به این مضمون که اعتبار دکترای اقتصاد آقای نوبخت به دو دلیل زیر سواله:
۱- نسخه‌ای از تز دکترا با اسم و امضای کمیته تز نیست.
۲- دانشگاه غرب اسکاتلند دانشکده اقتصاد و رشته اقتصاد نداره.
در نهایت پیشنهاد کردم آقای نوبخت تز امضا شده رو علنی کنند.

دو هفته گذشت و خبری نشد، اما سوال دیگه‌ای مطرح شد: اهمیت پیگیری دکترای آقای نوبخت چیه؟

➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖
برخی می‌پرسند:

- اگه بجای «دکتر» نوبخت بگیم آقای نوبخت خیلی فرق می‌کنه؟
اهمیت موضوع در «دکتر» خطاب شدن ایشون نیست. حتی بدون دکترای اقتصاد، بخاطر دکترای مدیریت دانشگاه آزاد، ایشون «دکتر نوبخت» خواهند موند. البته انتخابات مجلس پنجم و مجلس ششم قبل از اخذ دکترای مدیریت بود و اون زمان نباید به خودشون عنوان «دکتر» می‌دادند، ولی خب گذشته‌ها گذشته.
مسئله سر «دکتر» خطاب کردن نیست.

- اگه ایشون تز امضا شده ارائه کنند، همه اشتباهات‌ سیاست‌گذاری ایشون جبران می‌شه؟ بدیهیه که اینطور نیست.

اما به دو دلیل، پیگیری اعتبار مدرک دکترای اقتصاد آقای نوبخت مهمه:

➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖

دلیل اول: حفظ حریم علم

در بین علوم مختلف، جامعه ما نسبت به کمتر علمی به اندازه علم اقتصاد بی‌اعتماده. یکی از دلایل این بی‌اعتمادی، اختلاف‌نظرهای بسیار بین اقتصاددانان وطنی‌ست.

اگه اقتصاد مثل سایر علوم چارچوبی منظم و منسجم برای تحلیل ارائه می‌کنه، چرا هیچ دو اقتصاددانی هم نظر نیستند؟ چرا این همه مکتب فکری داره؟

وقتی اختلاف‌نظرها رو بررسی می‌کنیم، بخشی‌ش به مدرک بر می‌گرده. همه دکتر فلان و دکتر بهمان‌هایی که نظرات اقتصادی‌شون در رسانه‌ها منتشر می‌شه، لزوما دکترای اقتصاد ندارند. برخی با تحصیلات غیراقتصادی مثل دکترای جغرافیا نظرات اقتصادی می‌دهند،‌ برخی دیگه هم وانمود به داشتن دکترای اقتصاد می‌کنند. طبعا در این فضا، تحلیلها در یک چارچوب منظم و منسجم نیست.

پزشکان با نظام پزشکی، مهندسان با نظام مهندسی، و وکلا با کانون وکلا، حریم علم خود رو حفظ کردند. مثلا بدون عضویت در نظام پزشکی، نمی‌شه نسخه نوشت. در عین داشتن مزایایی، صنوف علمی انحصاری ایجاد می‌کنند که تبعات منفی هم داره، که باعث شده اقتصاددانها به این سمت نرند.

در ایران امروز نیاز به استفاده از انحصارات صنفی برای تحلیل اقتصادی نیست. اما اگه دست کم مشخص کنیم کی واقعا یک تز دکترا با موضوع اقتصادی نوشته که سه تا استاد اقتصاد هم حاضر شدند پای اون رو امضا کنند، تا حدودی از آشفتگی فکری منتصب به علم اقتصاد کم می‌شه.

پس بخاطر حفظ حریم علم، سوال در مورد اعتبار دکترای اقتصاد آقای نوبخت مهمه. در این بین، بابت سکوت «انجمن اقتصاددانان ایران» متاسفم، بخصوص که این مسئله در هیات اجرایی انجمن مطرح شد، و با اعمال نفوذ دو نفر، به اجماع نرسید و مسکوت موند. اگه «انجمن اقتصاددانان ایران» حتی در حد سوال در مورد اعتبار دکترای اقتصاد، حافظ حریم علم اقتصاد نیست، چرا این اسم رو یدک می‌کشه؟

➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖

دلیل دوم: اهمیت صداقت.

صداقت هم بنیان علمه و هم بنیان جامعه. اگه صداقت رو از جمعی بگیرید، همه چیزش رو ازش گرفتید. رییس سازمان برنامه، فرمانده اقتصادی کشوره، و صداقتش خیلی خیلی مهمه.

تو یه خونه، حرف آخر رو اونی می‌زنه که پول دستشه. تو شرکت‌ها هم، مدیرعامل حق امضای چک رو برای خودش نگه می‌داره، چون قدرت مال کسیه که چک رو امضا می‌کنه. دسته چک دولت تو سازمان برنامه‌ست. در بودجه سال ۹۸، مجلس ۴۸۰ ه.م.ت به صدها نهاد اختصاص داده. اما تا رییس سازمان برنامه پای حکم «تخصیص» رو امضا نکنه، اون ۴۸۰ ه.م.ت یک ریال هم نمی‌ارزه.

وقتی وسط بحث مدرک آقای نوبخت، دانشگاه شریف موضع بی‌ربط می‌گیره، از عدم تخصیص بودجه‌‌اش می‌ترسه.

تابستون ۹۷ که صحبت از تغییر فرمانده اقتصادی کشور بود، چندین هفته مذاکره بین دکتر طیب‌نیا و رییس جمهور صورت گرفت. این مذاکرات به جایی نرسید چرا که دکتر طیب‌نیایی که سابقا وزیر اقتصاد بود، حالا فقط حاضر به پذیرش ریاست سازمان برنامه بود، چون می‌دونست کرسی ریاست سازمان برنامه‌، سکان فرماندهی اقتصاده.

اختیار «تخصیص دادنِ» بودجه نهادها، چنان قدرتی در این کرسی تجمیع کرده که گاهی از رییس جمهور قدرتمندترش می‌کنه. آقای احمدی‌نژاد این رو بر نمی‌تابید و سازمان برنامه رو منحل کرد.

وقتی فرمانده اقتصادی دولت اینقدر قدرت داره که به یک اشاره، وزیر علوم و دانشگاه شریف رو پشت مدرک مشکوکش به خط می‌کنه، صداقتش از صداقت بقیه ایرانیها مهمتر می‌شه.

➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖

جمع بندی:
بخاطر حفظ حریم علم، و بخاطر اهمیت صداقت، باید اعتبار دکترای آقای نوبخت رو پیگیری کرد.

مدتی پیش مصاحبه‌ای در مورد حکمرانی اقتصادی‌ داشتم، و اواسط مصاحبه، در مورد جایگاه علم اقتصاد در ایران هم صحبت کردم:
تصویری 👈 https://www.aparat.com/v/ezlio
صوتی 👈 https://t.me/Economics_and_Finance/627