صوتی: «ثبات پولی در گرو اصلاح حکمرانی» (دنیای اقتصاد ۱۳۹۶/۱۲/۰۹) …🔵 سکه اقتصاد کلان دو رو دارد: بر یک روی سکه میزان واقعی کالا و خ

صوتی: https://t.me/Economics_and_Finance/340

🖊 «ثبات پولی در گرو اصلاح حکمرانی» (دنیای اقتصاد ۱۳۹۶/۱۲/۰۹)


🔵 سکه اقتصاد کلان دو رو دارد: بر یک روی سکه میزان واقعی کالا و خدمات تولیدی درج شده و بر روی دیگر جمع قیمت همه کالاها و خدمات. آنچه این دو وجه را مرتبط می‌کند، نقدینگی است و آنچه به نقدینگی شکل می‌دهد، نرخ بهره و پایه پولی است، همان پول چاپ شده توسط بانک مرکزی. در حکمرانی اقتصادی ما عملا هم اختیار پایه پولی از دست بانک‌مرکزی خارج شده و هم اختیار نرخ بهره.

🌀 برای نشان دادن ضعف حکمرانی اقتصاد کشور همین بس که ابزار بانک‌مرکزی در اختیار سازمان برنامه و بودجه‌ است و وظیفه سازمان برنامه و بودجه به گردن بانک‌مرکزی.

❗️ گرانی مزمن چهل سال گذشته، ناشی از اتخاذ یا عدم‌اتخاذ یک سیاست‌ اقتصادی خاص نیست. مهم‌ترین عامل گرانی مزمن، کنترل سیاست‌گذار بودجه‌ای بر ابزار سیاست‌گذار پولی‌‌ است. فی‌الجمله، گرانی ناشی از بی‌نظمی در حکمرانی اقتصادی کشور است.

‼️ عدم‌تمکین بانک از ناظر بانکی مصداق دیگری از ضعف حکمرانی اقتصادی و راه‌حل آن طبعا در اصلاح حکمرانی‌ است.

❓ چه تغییراتی باید در حکمرانی اقتصادی مطالبه شود؟
1️⃣ مجلس بودجه تراز تصویب کند.
2️⃣ استقلال بانک‌مرکزی از مقام بودجه‌‌ریز رسمیت قانونی یابد.
3️⃣ اقتدار نظارتی بانک‌مرکزی بر همه بانک‌ها، فارغ از تعلقات نهادی سهامدار، نافذ شود.
4️⃣ دارایی‌های موهوم بانک‌ها شناسایی و بازیگران بد از نظام بانکی حذف شوند.

❇️ نوشتن و تصویب بودجه تراز باید یکی از شاخص‌های مهم جامعه در ارزیابی عملکرد نمایندگان مجلس و اعضای هیات دولت شود. بی‌طرفی و بی‌تعارفی بانک‌مرکزی در نظارت بر سیستم بانکی، باید شاخص مهم دیگر جامعه شود. در سایه چنان مطالبات اجتماعی و با تحقق چهار تغییر فوق در حکمرانی اقتصادی کشور، رفته رفته اختیار پایه پولی و نرخ بهره به سیاست‌گذار پولی باز خواهد گشت تا در جهت حفظ ارزش ریال مدیریت شود. پس از آن، تورم - افزایش قیمت کالاها و خدمات - و نرخ ارز نیز به یک ثبات پایدار خواهند رسید.

متن کامل مقاله 👈 https://www.donya-e-eqtesad.com/fa/tiny/news-3359812