آمریکا بعنوان یک کشور بدهکار و در معرض خطر اقتصادی معرفی می‌شه، بخصوص در صداوسیما

آمریکا بعنوان یک کشور بدهکار و در معرض خطر اقتصادی معرفی می‌شه، بخصوص در صداوسیما. اما برای یک شناخت واقع‌گرایانه از این خطر، باید وارد جزییات بشیم.

جدی‌ترین ریسک بلندمدت آمریکا، ناشی از تغییرات جمعیت‌شناسانه و از محل صندوق‌ بازنشستگیش هست. منتها همونطور که در پست قبل دیدیم، این خطر راه‌حل سرراستی داره و بعیده تبدیل به یک بحران بشه.

تو این پست، به ریسک‌های میان‌مدت اقتصاد آمریکا خواهیم پرداخت.

➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖

اقتصاد آمریکا سیکل‌های طبیعی رکود و رونق داره. راکد شدن اقتصاد به معنی سقوط اون نیست. برعکس دوره‌های رکود برای حفظ بهینگی اقتصاد لازم‌ هستند. البته رکود آثار رفاهی کوتاه‌مدت منفی داره، بخصوص برای قشر کم‌تخصص که قشر کم‌درآمد جامعه رو تشکیل می‌ده. لیکن بدون دوره‌های رکود، عدم بهینگی تو اقتصاد تجمیع می‌شه و در آینده ضرر بزرگتری به اقتصاد می‌زنه. پس ورود اقتصاد به دوره رکود، در بلندمدت چیز بدی نیست. فقط بایستی انتظارش رو داشت. رکودی که بازار رو غافلگیر کنه، خیلی صدمه می‌زنه، ولی وقتی بازار انتظارش رو داشته باشه، رکودی ملایم و با کمترین صدمه رفاهی به اقشار مختلف جامعه، محقق خواهد شد.

پیش از دهه ۸۰ میلادی، از آغاز هر دوره رکود تا آغاز دوره رکود بعد، بطور میانگین ۴۵ ماه (تقریبا ۴ سال) طول می‌کشید.
در ابتدای دهه ۸۰، رییس کل جدید بانک مرکزی آمریکا، بطور جدی هدف‌گذاری نرخ بهره در بازار بین‌بانکی و اجرای عملیات بازار باز برای مهار تورم رو در دستورکار قرار داد. این سیاست پولی جدید، یکی دو سالِ دردناک رو برای اقتصاد آمریکا رقم زد اما آغاز کننده یک دوره سی و پنج ساله‌‌ از تورم حدودا ۲ درصدی بود.
منتها ویژگی دیگه این دوره سی و پنج ساله این بود که از آغاز یک دوره رکود تا آغاز دوره رکود بعد، بطور میانگین حدود ۱۰۰ ماه طول می‌کشید. با توجه به اینکه خود دوره رکود شش تا دوازده ماه بیشتر طول نمی‌کشه، این به معنی دو برابر شدن طول دوره رونق بود.

مشکل اینجاست که دوره رکود قبلی دسامبر ۲۰۰۷ شروع شد و از اون موقع تا حالا بیش از ۱۳۰ ماه گذشته، یعنی ۳۰ ماه بیشتر از میانگین دوره‌های قبل. دوره رونق اخیر آمریکا، که در دولت اوباما شروع شد، طولانی‌ترین دوره رونق تاریخ معاصر آمریکاست.

اما همین طولانی‌ شدنش، خیلی‌ها رو نگران کرده که شاید رکود بعدی نزدیکه.
اما آیا نشونه دیگه‌ای هم مبنی بر رکود اقتصادی در آینده نزدیک دیده می‌شه؟

➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖

حدود یک الی دو سال قبل از شروع همه رکودهای گذشته، نرخ بهره ده ساله از نرخ بهره دو ساله کمتر شده بوده. الان،‌ فاصله نرخ بهره ده ساله و دو ساله به «یک دهم درصد» رسیده، در حالیکه چند سال پیش این فاصله بیشتر از دو درصد بود.
«یک دهم درصد» فاصله خیلی کَمیه، لذا بازار نگران شده که نرخ بهره ده ساله بزودی کمتر از نرخ بهره دو ساله می‌شه و اگه اینطور بشه، لابد یکی دو سال بعدش اقتصاد آمریکا وارد رکود می‌شه.

کاهش نرخ سود بلندمدت به سطحی پایینتر از نرخ سود کوتاه‌مدت، چه ربطی به رکود داره؟ این سوال موضوع پست بعدی خواهد بود.

صوتی 👈 https://t.me/Economics_and_Finance/660