دوشنبه آینده بانک‌مرکزی از سامانه نیما رو نمایی می‌کنه

دوشنبه آینده بانک‌مرکزی از سامانه نیما رو نمایی می‌کنه.
از این به بعد، صادرکننده‌ها موظف خواهند بود ارز حاصل از صادرات رو از طریق این سامانه در اختیار بانک‌مرکزی قرار بدهند تا بانک‌مرکزی به واردکننده‌‌‌ها بفروشه.

قیمت فروش ارز در سامانه نیما هم همون قیمت رسمی دولتی ۴۲۰۰ تومن خواهد بود.

شما جای صادر کننده باشید، وقتی می‌بینید دلار در بازار ۵۵۰۰ تومنه، ولی مجبورید دلارتون رو ۴۲۰۰ تومن بفروشید، چکار می‌کنید؟
- یا دلار رو در خارج از کشور تبدیل به دارایی سرمایه‌ای می‌کنید و به کشور بر نمی‌گردونید،
- یا دلار رو تبدیل به کالا کرده وارد می‌کنید. مثلا یک شرکت پتروشیمی دلار حاصل از فروش خود را از طریق شرکت هلدینگ مادر، به یک شرکت خواهر که در زمینه واردات فعاله منتقل می‌کنه تا اون شرکت جنس وارد کنه. یعنی دلار از شرکت هلدینگ خارج نمی‌شه. با فروش کالای وارداتی عملا دلار حاصل از صادرات پتروشیمی رو با نرخ ۵۵۰۰ تبدیل به تومن کرده، نه با نرخ ۴۲۰۰.

در اینجا ادعا شده که صادرکننده‌ها مجاز خواهند بود ارز رو به نرخ توافقی به یک وارد کننده بفروشند:
https://t.me/eghtesadnews_com/24318
اما همگی شنیدیم که معامله ارز به قیمت غیر ۴۲۰۰ قاچاق است و غیرقانونی. این ابلاغیه‌های متناقض ریسک صادرکننده را افزایش می‌دهند. احتمالا صادرکننده بجای فروش به قیمت توافقی و ریسک اقدام حقوقی، خود اقدام به واردات کند.


نتیجه:
با تعیین دستوری نرخ ارز، و اختلال در معامله آزاد، صادرکنندگان عمده تبدیل به واردکنندگان عمده هم خواهند شد، عرضه حواله در بازار ارز بسیار کاهش خواهد یافت، و بدین ترتیب امکان فعالیت واردکنندگانی که در امر صادرات هم نیستند، بشدت کاهش خواهد یافت.