🏛 دیشب در مراسم شامی هم صحبت رییس دانشکده مهندسی. (dean of school of engineering)

🏛 دیشب در مراسم شامی هم صحبت رییس دانشکده مهندسی
(dean of school of engineering)
یکی از دانشگاه‌های آمریکا شدم.

در خلال صحبت متوجه شدم همسر ایشون استاد دانشکده عمران همون دانشگاهه. همسر ایشون زیرنظر رییس دانشکده عمران کار می‌کنه، و رییس دانشکده عمران هم زیر نظر رییس دانشکده مهندسی. یعنی این آقا، رییس رییس همسرشه.

گفتم تعادل برقرار کردن بین ریاست در محل کار و همسری در منزل باید دشوار باشه. نکته جالبی گفت.

گفت: «در حالیکه رییس دانشکده عمران در همه موضوعات به من گزارش می‌کنه، اما بخاطر اجتناب از #تعارض‌ـمنافع، در مورد مسایل کاری همسرم، به رییس یک دانشکده دیگه
(dean of another school)
گزارش می‌کنه.»

اگه ایشون می‌خواست در مورد حقوق و ارتقا رتبه همسرش تصمیم‌گیری کنه، متاثر از «تعارض منافع» تصمیم غیربهینه می‌گرفت. لذا در جهت کسب بهینگی، این تصمیم به رییس دانشکده‌ای که «تعارض منافع» نداشته باشه موکول شده.



🖊 «تعارض منافع» یکی از موضوعات مورد توجه اقتصاددانهاست. چرا؟

در علم اقتصاد، اصل بر تخصیص بهینه منابعه. یعنی ایده‌آل علم اقتصاد اینه که همه منابع، از منابع سرمایه‌ای گرفته تا منابع انسانی، باید سر جای خودشون قرار بگیرند.

علم اقتصاد نشون می‌ده که یکی از موثرترین فرآیندها برای قراردادن امور سر جای خودشون، اینه که اشخاص آزاد باشند تا هر میزان که مایلند از منابعی که در مالکیتشونه مبادله کنند. منتهای مراتب، در دوازده وضعیت مشخص، آزادی تبادل نمی‌تونه همه چیز رو سرجای خودش قرار بده. به هر یک از این دوازده وضعیت میگن market failure و اقتصاددانها بخش عمده‌ای از تحصیلات و تحقیقاتشون رو معطوف به مطالعه تبلورهای مختلف این market failureها می‌کنند. market failure ترجمه شده «شکست بازار».

❇️ #تعارض‌ـمنافع یکی از این «شکست بازار»هاست. طراحی فرآیندهایی که از «تعارض منافع» جلوگیری می‌کنند، در حیطه تخصص علم اقتصاده. فرآیندهای جلوگیری از «تعارض منافع» یکی از موثرترین راههای پیشگیری از فساد مالی در جامعه‌اند.


❓ در محل کار شما، کسی مبتلا به «تعارض منافع» هست؟

در این مقاله، چند شکل مختلف تعارض منافع رو توضیح دادم 👈
http://www.donya-e-eqtesad.com/fa/tiny/news-1063577