صوتی: ادامه از پست قبلی: اونجا که در نظام حقوقی ما ۱ یعنی یک، موقع مالیات دادن آستان می‌گه تعهد من همون ۱ هست، و هر کس می‌گه نه بی

صوتی: https://t.me/Economics_and_Finance/679

.... ادامه از پست قبلی: https://t.me/Economics_and_Finance/680


از اونجا که در نظام حقوقی ما ۱ یعنی یک، موقع مالیات دادن آستان می‌گه تعهد من همون ۱ هست، و هر کس می‌گه نه بیاد بریم دادگاه از قاضی بپرسیم. لذا همین ۱ بهونه‌ای می‌شه که بیشتر از صدهزار تومن مالیات نده.

البته اگه به کارشناسان مرکز پژوهشهای مجلس بگیم شما چرا اجازه می‌دید مجلس مالیات آستان قدس رو «۱» تصویب کنه، می‌گن چه اهمیتی داره، مالیات آستان که «جمعی-خرجیه»

➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖

مالیات «جمعی-خرجی» یعنی چی؟

یعنی سازمان مالیات وزارت اقتصاد، مالیات بنگاه‌های اقتصادی آستان قدس رو «جمع» می‌کنه، و سپس خزانه اون پول رو به حساب خود آستان قدس واریز می‌کنه تا آستان قدس «خرج» کنه. یعنی این درآمد مالیاتی، چه صدهزار تومن، چه سی میلیارد تومن، در نهایت باری از هزینه‌های دولت بر نمی‌داره. به این می‌گن مالیات «جمعی-خرجی».

مگه نه اینکه آستان قدس یک نهاد خیریه‌ست. مگه نه اینکه در بقیه دنیا هم نهادهای خیریه از مالیات معافند. چرا توقع داریم آستان مالیات بده؟

در بقیه دنیا، معافیت از مالیات دو شرط داره، و هر شرط هم سازوکاری داره:

شرط اول اینه که همه هزینه‌ها صرف امور خیریه بشه و هیچ منافع شخصی بیش از حقوق متعارف، برای افراد فعال در اون موسسه نداشته باشه. سازوکار اطمینان از تحقق این شرط، الزام به انتشار صورت‌های مالیه. در همه دنیا نهادهای خیریه موظف به انتشار عمومی صورت‌های مالی‌شون هستند، همونطور که شرکت‌های سهامی عام هم موظف به انتشار عمومی صورت‌های مالی‌شون هستند.

صورتهای مالی بنیاد خیریه گیتس رو می تونید اینجا پیدا کنید:
https://www.gatesfoundation.org/Who-We-Are/General-Information/Financials
صورتهای مالی بنیاد خیریه راکفلر اینجاست:
https://www.rockefellerfoundation.org/about-us/governance-reports/
صورتهای مالی بنیاد خیریه کلینتون اینجاست:
https://www.clintonfoundation.org/about/annual-financial-reports

شرط دوم عدم مداخله در امور سیاسیه. منطقش ساده‌ست. می‌گن موسسه‌‌ای که نمی‌خواد در تامین هزینه‌های اداره جامعه مشارکت کنه، در تصمیم‌گیری‌ها هم نباید مداخله کنه.
سازوکار احراز این شرط اینه که هیچ یک از کارمندان یک بنیاد خیریه مجاز به نامزد شدن در انتخابات نیستند. همینطور، به سفر فرستادن نمایندگان مجلس، وزرا، و سایر سیاسیون، یا حتی هدیه دادن به آنها، ممنوع است. علاوه بر اون، بنیاد خیریه مجاز به لابی برای تصویب قانون در مجلس، یا شورای شهر، یا هر نهاد عمومی دیگه نیست.


آستان قدس شرط اول رو احراز می‌کنه یا شرط دوم رو؟ ... دقیقا نکته مطلب همینجاست.

اگه این انتقاد رو به آستان ببریم، می‌گن ما به حکم رهبری، مالیات رو «جمعی-خرجی» پرداخت می‌کنیم. اما این اصلا جواب سوال نبودها!
جوری وانمود می‌کنند انگار رهبری حکم کردند که آستان از شفافیت مالی برخوردار نباشه!
برید به این سایت ببینید صورت‌های مالی هست؟ http://reo.ir/
چطوره که بنیاد مستضعفان، می‌تونه صورت مالی منتشر کنه ولی آستان نمی‌تونه؟ این در حالیه که هر دو به موجب یک حکم از مالیات معافند.
جا داره از آقای سعیدی‌کیا بابت عمومی‌ کردن صورت‌های مالی بنیاد مستضعفان قدردانی بشه.

➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖

از یک طرف سازمان برنامه تو بودجه می‌نویسه «۱» و به بنگاه‌های آستان بهانه برای چونه‌زنی علیه سازمان مالیات می‌ده، از طرف دیگه هم آستان از شفافیت مالی برخودار نیست، لذا معلوم نیست که آیا سازمان مالیات از پس بنگاه‌های اقتصادی آستان برمیاد یا نه!

اگه خاطرتون باشه، سه هفته پیش تو یه پست نوشتم که وقتی شفافیت نباشه، وقتی معلوم نباشه روزانه چقدر پول از کجا وارد نهادهای عمومی می‌شه و به کجا میره، منافع تحلیل بودجه هم محدوده.
تمام داستانهای پشت مالیات «۱» میلیون ریالی آستان، از جنس همین عدم شفافیت‌هایی‌ست که منافع تحلیل بودجه رو محدود می‌کنه.

➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖

جمع بندی کنیم:
۱- هیچ ردیف درآم