🌎 هدیه مجانی بلندی‌های جولان به اسراییل توسط ترامپ، برای آمریکا گران تمام می‌شود

🌎 هدیه مجانی بلندی‌های جولان به اسراییل توسط ترامپ، برای آمریکا گران تمام می‌شود

✍ سرمقاله واشنگتن‌پست
@ganji_akbar
t.me/EsfandiarKhodaee
🌿 اسراییل دلایل موجهی برای تصرف ارتفاعات جولان دارد. سوریه، غرق در آشوب و به هم ریختگی است. جمهوری اسلامی هم سخت در تلاش است نیروهای خود را در سنگرهایی محکم در سوریه حفظ کند. نظر به همین تهدیدهای امنیتی، اکنون هیچ فشار بین المللی بر روی بنیامین۶ نتانیاهو نیست تا جولان را تحویل بدهد. برای یک آینده قابل پیش بینی هم به نظر نمی رسد یک چنین فشاری بر روی اسراییل وجود داشته باشد. با همه این احوال، رئیس جمهور ترامپ پنجشنبه گذشته توئیت کرد که آمریکا الحاق جولان به اسراییل را به رسمیت خواهد شناخت. این یعنی یک هدیه مفت و مجانی به اسراییل بود.

🌿 البته این هدیه برای آمریکا گران تمام شد زیرا به دیپلماسی آمریکا در خاورمیانه و ماوراء آن حسابی صدمه زد. افزون بر نیم قرن است که یکی از سیاست های بنیادین آمریکا در خاورمیانه، رعایت قطعنامه 242 شورای امنیت سازمان ملل بوده است. این قطعنامه از اسراییل می خواهد همه سرزمین هایی را که بعد از جنگ ایجاد صلح میان اعراب و اسراییل در سال 1967 اشغال کرده، تحویل بدهد. آمریکا همواره از سوی اسراییل تحت فشار بوده تا الحاق جولان به اسراییل را به رسمیت بشناسد اما آمریکا از سال 1981 به این سو همواره مقابل این فشار ایستادگی کرده است.

🌿 حالا که دولت ترامپ این سیاست نیم‌قرنی آمریکا را زیر پا می‌گذارد و در یک تصمیم گیری ناگهانی الحاق بلندی‌های جولان به اسراییل را به رسمیت می شناسد، در حقیقت مانعی بزرگ بر سر راه هر مذاکره صلحی که در آینده میان سوریه متحد و یکپارچه با اسراییل انجام شود، ایجاد می کند. همه دولت های قبلی اسراییل از جمله دولت قبلی خود نتانیاهو، همه در فکر یک توافق صلح با سوریه بر سر جولان بوده‌اند.

🌿 با این تصمیم ترامپ، بر چه مبنایی می توان در آینده در این قضیه مهم به صلح رسید؟ حدس ما این است که ترامپ بدون سنجش و برآوردهای قبلی دست به یک چنین تصمیمی زده است. او احیانا هرگز به این مساله فکر نکرده که با این تصمیمی که می گیرد آمریکا در آینده آن وجهه لازم را نخواهد داشت که به هیچ کشوری اجازه ندهد خاک کشورهای دیگر را ببلعد. نظیر همین اتفاق در مورد الحاق 'کریمه' به خاک روسیه رخ داد. حالا با این تصمیمی که ترامپ گرفته، همه احزاب دست راستی اسراییل به صرافت خواهند افتاد بطور یکجانبه بخش‌هایی از کرانه باختری متعلق به فلسطینیان را هم به اسراییل ضمیمه کنند و به آمریکا فشار بیاورند که آن را هم به رسمیت بشناسد.

🌿 اگر این تصمیم گیری ترامپ حلقه ای از یک زنجیره کامل سیاست های جدید و نوآورانه آمریکا در منطقه بود، شاید می شد از آن دفاع کرد. اما این تصمیم هم نظیر همان تصمیم قبلی ترامپ در خصوص انتقال سفارتخانه آمریکا در اسراییل از تل‌آویو به بیت‌المقدس، سنخیتی با هیچ استراتژی ای ندارد جز آنکه صرفا پاداشی است از سوی ترامپ به نتانیاهو.

🌿 نتانیاهو، انگشت‌نماترین حامی۷ بین‌المللی ترامپ است. ترامپ دقیقا در زمانی این تصمیم را می گیرد که نتانیاهو در داخل دست و پا می زند تا خود را از یک اتهام فساد مالی مبرا کند. او ضمنا درگیر یک مبارزه انتخاباتی بسیار سخت و جدی هم هست. این انتخابات در 9 آوریل برگزار می شود. جای تعجب نخواهد داشت اگر نتانیاهو در سفر این هفته خود به کاخ سفید باز هم مورد لطف واقع شود.

🌿 ترامپ نیز همچون همه روسای جمهور پیشین آمریکا هدفش تاثیرگذاری بر انتخابات اسراییل است. منتها او برخلاف باراک اوباما و بیل کلینتون قصدش این است که به نتانیاهو کمک کند نه اینکه جلوی پیشرفت او را بگیرد. در این میدان، اوضاع کاملا به نفع رهبر اسراییل تمام شد و نتانیاهو کمال بهره را از پیوندهای نزدیک خود با ترامپ برد. او سرتاسر اسراییل را مزین به بیلبوردهایی کرده که او را در کنار ترامپ به تصویر می کشد.

🌿 اصولاً سیاست استاندارد اسراییل در قبال واشنگتن همواره بر این منوال بوده که رهبران اسراییلی همیشه سعی کرده اند حمایت هر دو جناح واشنگتن را برای خود کشت کنند. اما نتانیاهو در این زمینه یک استثنا است. او همیشه طرفدار حزب جمهوریخواه و رهبران تک قطبی آن بوده است. شاید این حربه این بار هم کارساز باشد و نتانیاهو بطور غیرمترقبه برای بار پنجم به نخست وزیری اسراییل انتخاب شود. اما هم نتانیاهو و هم ترامپ باید هزینه سنگین این پیوند ناخوشایند را بپردازند و آن خسارتی است که بر روابط دیرینه اسراییل - آمریکا وارد می آورند.
لینک سرمقاله واشینگتن‌پست:
washingtonpost.com/opinions/global-opinion