🌎 چشم انداز تقابل بین ایران و آمریکا در سال ۱۳۹۸.. ✍ کورش احمدی

🌎 چشم انداز تقابل بین ایران و آمریکا در سال 1398

✍ کورش احمدی
🔹سالنامه روزنامه اعتماد، نوروز 1398

🌿 سال نو ایرانی در شرایطی آغاز می‌شود که همچنان محتمل است مسئله تحریم‌های غیرقانونی و ظالمانه آمریکا و تلاش دولت ترامپ برای اعمال "فشار حداکثری" بر ایران مسئله اصلی ما در سال پیش‌رو باشد. حداقل هنوز هیچ نشانه‌ای که حاکی از امکان کاهش سطح تقابل بین دو کشور باشد، در افق مشهود نیست.

🌿 تقابل بین دو کشور که در سال 1395 و در پی توافق برجام به پائین‌ترین سطح طی 40 سال گذشته رسیده بود، در سال 1397 به نحوی بی‌سابقه، حداقل بعد از خاتمه جنگ ایران و عراق، اوج گرفت. ترامپ بطور جدی و حتی بیش از حد انتظار همه ناظران در جهت اجرا کردن قول‌های انتخاباتی‌اش برای معکوس کردن روند تخفیف تنش بین ایران و آمریکا حرکت کرد. خروج آمریکا از برجام در 18 اردیبهشت کامل و به سخت‌ترین شکل ممکن بود. فرصت سه تا شش ماهه‌ای نیز که برای اعاده تحریم‌ها داده شد، در واقع ناشی از الزامات اجرایی بود.

🌿 لفاظی‌های بی‌پایه و بی منطق ترامپ و دیگر اعضای تیم او به همان اندازه طی 40 سال گذشته از مبداء واشنگتن علیه ایران بی‌سابقه بوده است. ترامپ طی سال گذشته و بیشتر با هدف رفع موانع بر سر راه سیاست افراطی‌اش بر علیه ایران تیم امنیتی خود را تعدیل کرد. مقاماتی که در مورد خروج آمریکا از برجام تردید داشتند به تدریج در حاشیه قرار گرفتند و نهایتا حذف شدند. تیلرسون، مک مستر و ماتیس، به ترتیب وزیر خارجه، مشاور امنیت ملی و وزیر دفاع که آشکارا با نظر ترامپ در مورد برجام و ایران موافق نبودند و گهگاه نظرات خود را بطور علنی نیز مطرح می‌کردند، کنار رفتند.

🌿 همزمان، تلاش‌هایی برای ائتلاف سازی و واداشتن کشورها به تبعیت از تحریم‌های فراملی آمریکا علیه ایران در دستور کار تیم ترامپ قرار گرفت. اگر چه تحریم‌ها به گونه‌ای است که بخش‌های اقتصادی کشورها با توجه به نیازشان به بازار آمریکا کمتر می‌توانند آنها را نادیده بگیرند، اما شمار زیادی از دولتها علنا از خروج آمریکا از برجام انتقاد کردند و به این دلیل آمریکا از این نظر در انزوای بی‌سابقه‌ای قرار گرفت.

🌿 در این رابطه، به نظر می‌رسد که در سال آینده باید پیگیر تحولاتی در سه حوزه به شرح زیر باشیم:

1- شواهد و قراین حاکی از آن است که دولت ترامپ حداکثر تلاش خود را برای ائتلاف سازی علیه ایران در سال جدید بکار خواهد بست. در این رابطه، به نظر می‌رسد تشویق و تهدید اروپا برای خروج از برجام اولویت اول باشد. این روند با نشست ورشو که هدف اصلی آن ائتلاف سازی علیه ایران بود، وارد مرحله جدیدی شد. در این نشست، مایک پنس، معاون رئیس جمهور آمریکا، برای اولین بار صریحا از اروپا خواست از برجام خارج شود. این درخواست چند روز بعد در نشست امنیتی مونیخ نیز تکرار شد.

🌿 سه عامل احتمالا موجب ورود آمریکا به این مرحله شد: افزایش موارد ابراز نگرانی اروپا در مورد سیاست منطقه‌ای و برنامه موشکی دفاعی ایران، طرح برخی ادعاها توسط چند کشور اروپایی در مورد قصد ایران به انجام ترورهایی در اروپا برغم تکذیب شدید ایران و ایجاد یک سازوکار مالی برای کار با ایران (اینستکس) توسط اروپا.

🌿 اگر چه هنوز جزئیات اینستکس مشخص نیست و طبق بیانیه‌ای که در این مورد توسط فرانسه، آلمان و انگلیس منتشر شد قرار است در مراحل اولیه تمرکز آن بر تسهیل صدور اقلام انساندوستانه به ایران باشد، اما آمریکا نگران آن است که این سازوکار گسترش یافته و نهایتا خللی در تحریم‌ها وارد سازد. اروپا اگر چه تاکنون در برابر فشار آمریکا مقاومت کرده و به جد کوشیده تا حساب برجام را از حساب اختلافاتش با ایران جدا کند، اما سیاست اروپا مبنی بر تلاش برای حفظ برجام را باید امری قطعی شمرد و مقامات ما باید به اروپا برای مقاومت در برابر آمریکا و حفظ برجام کمک کنند.

👇ادامه مطلب در بخش دوم👇