🌎 آیا آمریکا می‌تواند روابط مالى ایران- عراق را تحریم کند؟.. ✍️ مجید شاکری، اقتصاددان

🌎 آيا آمريكا می‌تواند روابط مالى ايران- عراق را تحريم كند؟

✍️ مجید شاکری، اقتصاددان

🌿 آمريكا معافيت اعمال شده بر تحريم خريد انرژي توسط عراق از ايران را تمديد كرد. همچنين بعد از سفر رييس جمهور به عراق، آمريكايي ها بارها به اعمال تحريم بر هر همكاري اقتصادي بين ايران و عراق تهديد كرده اند. اما ايا امريكايي ها اساسا امكان قطع همكاري هاي ايران- عراق را با ابزار تحريم دارند؟ پاسخ يك " نه" بلند است.

🌿 امريكا براي قطع روابط ايران -عراق با تحريم دو راه دارد:

1️⃣ تحريم كلي عراق شامل نهادهاي حياتي و رسمي عراق( شبيه رفتار با ايران) كه عملا به منزله خروج داوطلبانه آمريكا از عراق و فراموش كردن همه هزينه هاي انجام شده در آن است و عقلا نمي تواند گزينه روي ميز آمريكايي ها باشد.( مسئله ورود و خروج عراق در ليست محدوديت صدور ويزاي در ابتداي رياست جمهوري ترامپ در اين زمينه قابل بررسي مجدد است)

2️⃣ تحريم بخشي از اقتصاد عراق و سفيد- سياه كردن تحريمي اقتصاد عراق بسته به همكاري يا عدم همكاري با ايران با تمركز بر افراد و شركتها( كه جنس تهديد هاي چند روز آمريكا هم از اين جنس است)

🌿 در اين زمينه ساختار اقتصاد عراق به دو دليل شانس كمي را براي تحريم بخشي موثر به آمريكا مي دهد:

🔹 اول ان كه ساخت عشيره اي و پوشش لايه اي مبادلات ،مانع از شناخت ذينفعان نهايي تراكنش هاي مالي است. اين مشكلي است كه آمريكا درباره تاثير تحريمهايش در شركت هاي غير بين المللي چين هم عميقا با آن درگير است.

🔹دوم آن كه اقتصاد عراق شديدا غير بانكي است. ضريب نفوذ حساب بانكي در جامعه عراق ١٠ درصد بوده(٢٠١٦) و نيمي از كل ترازنامه بانك مركزي عراق اسكناس و مسكوك است.(٢٠١٧) اين حقايق با توجه به آن كه نقطه اثر تحريم هاي آمريكا اساسا بانك است، اثر گذاري تحريم هاي آمريكا را در داخل اقتصاد عراق بسيار ضعيف مي كند.

🌿 در واقع تحريم هاي آمريكا روابط اقتصادي ايران عراق را حداكثر كمي آزار مي دهد و هرگز( در صورت خواست مقامات طرفين) نمي تواند اشكالي در روابط ايجاد كند.

🌿 كلاً آمريكا درباره تحديد روابط اقتصادي ايران در خاورميانه دچار يك پارادوكس است. اگر آمريكا بخواهد در محيط امنيتي خاورميانه حضور داشته باشد ناچار از خرج كردن دلار( مستقيما يا در قالب ريال سعودي- درهم امارات-...) است و با اين عمل نرخ برابري ارزهاي محلي كشورهاي محل مداخله را بالا مي برد. از طرف ديگر ساخت اجتماعي اين كشورها امكان پايش و جدايش ذينفعان اين ارزهاي ملي تقويت شده را به آمريكا نمي دهد.( به ايران امكان دسترسي بهتر به دلار در قالب ارزهاي محلي پگ شده به دلار را مي دهد.) دقيقتر بگويم هر سنت خرج كرد دلاري آمريكا در خاورميانه شانس ايران را براي تضعيف اثر تحريم هاي آمريكا بر اقتصاد خود افزايش مي دهد./کانال اقتصاد سیاسی
t.me/EsfandiarKhodaee