‍‍ 🌎 برجام، FATF، مصلحت کشور و مصلحت نظام.. 🌿 مصلحت نظام را هرگز نمی‌توان از مصلحت کشور جدا کرد

‍‍ 🌎 برجام، FATF، مصلحت کشور و مصلحت نظام

✍ مهدی نوربخش، استاد روابط خارجی و تجارت جهانی دانشگاه هریسبرگ

🌿 مصلحت نظام را هرگز نمی‌توان از مصلحت کشور جدا کرد. مصلحت نظام در گروی مصلحت کشور می‌ماند و اگر از مصلحت کشور دفاع نشد، مصلحتی نمی‌ماند که از آن دفاع شود.

🌿 در نظام جمهوری اسلامی ایران گروهی بر این باور شده‌اند که می‌توان از مصلحت نظام بدون مصلحت کشور دفاع کرد. در کشورهای دموکراتیک مصلحت کشور را مردم تعریف می‌کنند. مصلحت کشور همان منافع ملی است که در یک اجماع توسط اکثریت شهروندان یک کشور تعریف می‌شود.

🌿 در نظام‌های دموکراتیک، مردم از طریق انتخابات آزاد و منصفانه نماینده به مجلس نمایندگان می‌فرستند تا منافع ملی کشور خود را تعریف و از آن پاسداری کنند.

🌿 مجمع تشخیص مصلحت نظام نهایتا تصمیم گرفت که علیرغم تصویب (FATF) توسط مجلس، این مصوبه را در جهت مصالح کشور نداند. اما مجمع تشخیص مصلحت نظام، مجلس خبرگان رهبری و نظارت استصوابی همه برای تشخیص مصلحت نظام و نه لزوما تشخیص مصلحت کشور ایجاد شده‌اند.

🌿 مصلحت نظام هم در حفظ آرمان‌های انقلاب (آنگونه که گروهی آن را تعریف کرده‌اند) و ایئولوژی که این آرمان‌های قراردادی را تبیین می‌کند، خلاصه شده است.

🌿 بعد از عقد قرارداد برجام گروهی مصلحت ایدئولوژیک نظام را در این دیدند که بر موشک‌هایی که به آزمایش می‌گذارند، شعار نابودی اسراییل نوشته شود.

🌿 در آن زمان چیزی که در مورد آن فکر نشد، مصلحت کشور بود. مصلحت نظام بر مصلحت ایجاد اعتبارسازی بین‌المللی که در جهت مصلحت کشور بود، پیشی گرفت.

🌿 امروز هم علیرغم اصرار دولت انتخابی و اکثریت نمایندگان مجلس و در شرایطی که دشمنان مصالح کشور به دنبال طراحی دسایس مختلف برای ضربه زدن به منافع و امنیت کشور هستند، مجمع تشخیص مصلحت نظام با رد (FATF) به فکر مصلحت نظام و نه مصلحت کشور بود.

🌿 کشورهای اروپایی نتوانسته و نخواسته‌اند که بیش از آنچه تابه‌حال برای دور زدن تحریم‌ها باید انجام می‌داندند، انجام دهند.

🌿 آنها نتوانستند به خاطر اینکه اگر کسی اندکی از جهانی شدن اقتصاد بداند، می‌داند که اقتصاد جهانی شده و نهادهای ان آنچنان در هم تنیده‌اند که گسل این پیوستگی و شکستن اتصال کار آسانی نیست.

🌿 نهادهای اقتصادی بین‌المللی با پایان جنگ جهانی دوم شکل گرفته و در طول سه دهه گذشته با رشد تکئولوژی و خصوصا تکنولوژی دیجیتال به مرحله جدیدی راه یافته است.

🌿 در دنیای غرب چهار انقلاب صنعتی صورت گرفته است. انقلاب صنعتی اول از سال‌های ۱۷۶۰ تا ۱۸۴۰ میلادی با صنعت لوکومتیو و راه آهن شروع شده است.

🌿 انقلاب صنعتی دوم از نیمه قرن نوزدهم و ابتدای قرن بیستم با اختراع برق و تولید در حجم زیاد شکل گرفت.

🌿 انقلاب صنعتی سوم از سال‌های ۱۹۶۰ میلادی با اختراع کامپیوتر و خصوصا دسترسی به اینترنت هویت پیدا کرده است.

🌿 انقلاب صنعتی چهارم پا را از اتصال ماشین‌های هوشمند به دنیای ژن و ننوتکنولوژی، فیزیک، بیوتکنولوژی، دیجیتال تکنولوژی و محاسبات کوانتمی می‌گذارد.

🌿 جدایی و انفصال اقتصاد، نظام مالی دنیا، وابستگی و جهانی شدن تکنولوژی که پا را از مرزهای کشورها بیرون گذاشته، کار آسانی نیست.

🌿 لذا اروپا آنچه توانسته شاید تابه‌حال برای دور زدن تحریم‌ها انجام داده است. اما انچه را نخواسته انجام دهد، دارد آرام آرام خودش را در عدم پیوستن ما به پیمان‌های بین‌المللی و فعالیت‌های غیرقانونی برون مرزی که با گروه‌های خاصی در بافت قدرت کشور ما خودش را اتصال می‌دهد، نشان می‌دهد.

🌿 مردان قدرت ما توقع دارند که اروپا با ایجاد نهادهای ئو بین‌المللی تحریم‌ها را دور بزند؛ اما نظام سیاسی در کشور ما حاضر نیست یک معاهده بین‌المللی را که جلوی پولشویی‌های فرامرزی و فساد را در سطح جهانی می‌گیرد؛ تصویب و از آن حمایت کند.

🌿 اما خطر اینگونه کنش‌های سیاسی در این است که اجازه ندهد که کشور بتواند اعتمادسازی بین‌المللی کرده و بعنوان یک شهروند جهانی از همه منابعی که جهانی شدن برای کشورها مهیا کرده، استفاده کند.

🌿 ترس از اینجاست که اینگونه تصمیمات نهایتا جوی را بسازد که بسیاری که نمیخواستند برجام پای بگیرد، به هدف خود دست یافته و کشور را با چالش‌های جدیدی روبرو کنند.

🌿 دشمنان ایران می‌خواهند که ایران از برجام خارج شود تا زمینه‌های دیگری برای مقابله با ایران مهیا شود.

🌿 عدم تصویب (FATF) توسط مجمع تشخیص مصلحت نظام یک تصمیم سیاسی و عواقب خطرناکی را برای منافع و امنیت کشور به دنبال خواهد داشت.

🌿 این تصمیم با عکس‌العمل‌های بین‌المللی نامناسبی روبرو خواهد شد که بدون شک به مخالفان داخلی برجام برای به چالش کشیدن برجام کمک خواهد کرد.

🌿 خروج ایران از برجام به دشمنان کشورما کمک خواهد کرد تا خود را برای یک جنگ با ایران آماده کنند.
🔹@EsfandiarKhodaee
🔹@javadrooh