‍ ⭕️ طرح پرورش و بسته بندی صدف خوراکی (قسمت سوم).. گوش‌ماهی Scallops

‍ ⭕️ طرح پرورش و بسته بندی صدف خوراکی (قسمت سوم)

گوش‌ماهی Scallops
گوش‌ماهی یکی از جانوران نرم‌تن آبزی است. خانواده گوش‌ماهیان را می‌توان در همه دریاهای جهان یافت. این جانوران دارای ارزش خوراکی برای انسان‌ها هستند. گوش‌ماهی‌ها بر سطح کف دریاها زندگی می‌کنند و صدف محدب آن‌ها رو به کف قرار می‌گیرد. گوش‌ماهی‌های جوان خود را با رشته‌هایی به نام رَسَنَک به لایه زیر خود وصل می‌کنند ولی گوش‌ماهی‌های بالغ از کف جدا هستند و بیشتر در کف‌های شنی ساکن می‌شوند.
در سال ۲۰۰۵ میلادی ۸۰ درصد صید گوش‌ماهی و دوکفه‌ای‌های جهان در کشور چین انجام شد. یکی از گونه‌های گوش‌ماهی دارای پوشش زیبای نارنجی متمایل به قرمز، با زائده‌ای بلند منگوله‌مانند و دو ردیف چشم‌های آبی متمایل به سبز در لبه صدف می‌باشد. این صدف‌ها، معمولاً خود را به کف نمی‌چسبانند و در درون آب به وسیله زدن صدف‌ها به یکدیگر و نیز نوعی حرکت جست‌مانند جلوبرنده حرکت می‌کنند. اگر شماری از گوش‌ماهی‌ها را درون آکوآریوم قرار دهیم، همگی در کنار هم به آرامی زندگی می‌نمایند. ولی به مجرد این‌که یک ستاره دریایی زنده به آکوآریوم اضافه شود، گوش‌ماهی‌ها به سرعت جای خود را ترک می‌کنند.

در خانواده گوش‌ماهی‌ها حالتی غیر عادی دیده می‌شود زیرا برخی اعضاء این خانواده دوپایه هستند یعنی نر و ماده در آن‌ها جداست و برخی دیگر به طور هم‌زمان دوجنس هستند یعنی هر دو جنیست در یک فرد وجود دارد، در حالی که باز برخی دیگر دوجنسهٔ پیش‌نر هستند بدین معنی که در جوانی نر و در بلوغ ماده هستند. گوش‌ماهی‌های ماده تخم‌های قرمز می‌گذارند و گوش‌ماهی‌های نر تخم‌های سفید.

وضعیت بازار صدف خوراکی
تا به حال تجارتی در این زمینه انجام نشده است و صرفاً در بازارهای محلی و در حوالی دریا صدفها فروخته می‌شود؛ اما اقداماتی در جهت واردات تکنولوژی برای پرورش صدف به ایران توسط کشورهای ایتالیا و کره جنوبی انجام شده است.
میزان سرمایه مورد نیاز جهت پرورش و بسته بندی صدف خوراکی
بودجه: بین ۱ تا ۲ میلیارد تومان
جهت سرمایه گذاری در صنعت آبزی پروری، در ارتباط با پرورش ماهی، به طور کلی ۲ فاکتور مهم و هزینه بر وجود دارد:
۱- سرمایه گذاری ثابت: شامل خرید زمین، ایجاد تاسیسات و غیره.
۲- سرمایه گذاری در گردش: سرمایه‌ای که از لحظه شروع کار تکثیر و پرورش، مورد نیاز می‌باشد.
در پرورش ماهی در بخش هزینه در گردش، دو هزینهٔ عمدهٔ غذا و خرید بچه ماهی وجود دارد. اما در آبزی پروری نرم تنان، هزینهٔ ثابت بسیار کمتر می‌باشد زیرا کاردر دریا صورت می‌گیرد و ازطرفی در هزینه در گردش هم هزینهٔ غذا را نداریم، زیرا نرم تنان و صدف‌ها فیلتر فیدر (Filter feeder) هستند یعنی از پلانکتون‌ها و مواد آلی و جمعیت میکروارگانیسمی معلق در آب تغذیه می‌کنند و چون از سطوح اولیه زنجیره غذایی تغذیه می‌کنند، بسیار مقرون به صرفه می‌باشند. از سوی دیگر تهیه و جمع آوری صدفچه ها (spat) جهت پرواربندی، به آسانی و ارزانی صورت می‌گیرد. از ویژگی‌های دیگر نرم تنان آن است که بیشتر در مناطق استوایی و گرم پرورش داده می‌شوند که هزینه‌های کارگری و سرمایه گذاری وابسته پایین می‌باشد.
در بررسی و تحقیق در مورد امکان کشت و پرورش صدف‌ها اولین قدم، مکان یابی Site) selection) می‌باشد که باید مکانی را انتخاب کنیم که دور از جریانات تند دریایی باشد، پس باید نقشه‌ها و نمودارهای چند سال اخیر منطقهٔ مورد نظر را بررسی کرده و دیگر اینکه می‌بایستی در مکانی باشد که از نظر تغذیه‌ای و پلانکتونی در سطح بالایی قرار دارد. به منظور شناسایی دقیق کیفیت تولیدمثل، بایستی رابطهٔ بین دورهٔ تولیدمثل و تغییرات شرایط محیط و مکان را بررسی کرد، از جمله درجه حرارت، آلودگی، تغییرات ناگهانی فشار جوی توفان، باران و غیره.
کشور ایران با دارا بودن سواحل طولانی از آب‌های گرم خلیج فارس و دریای عمان، دارای ذخایر و منابع بسیار غنی از نرم تنان بخصوص صدف‌های خوراکی بوده و از طرفی همین شرایط بهینه آب و هوایی، مکان بسیار مناسبی را جهت جمع آوری صدفچه ها و پرواربندی آنها ایجاد می‌نماید.
نرخ برابری دلار براساس ۴۵۴۰۰ ریال
تعداد سال ساخت: ۱ سال
سرمایه ثابت: ۷۵۰۰ میلیون ریال
سرمایه در گردش: ۲۱۰۰ میلیون ریال
سرمایه کل: ۹۶۰۰ میلیون ریال

به کانال ایده های سرمایه گذاری و تجارت بپیوندید:
T.me/GECONOMY