‍ جنگ ارزی چیست و چگونه رخ میدهد. (قسمت سوم).. سیاست واگرایی

‍ جنگ ارزی چیست و چگونه رخ میدهد
(قسمت سوم)

سیاست واگرایی
بدین ترتیب، از یک سو ما کشور آمریکا را داریم که توانست در سال 2015 نرخ بهره وجوه فدرال خود را افزایش دهد که از سال 2006 اولین افزایش بود که اتفاق می افتاد و از سوی دیگر، کشورهای دیگر جهان را داریم که به طور گسترده سیاست های تسهیل مالی را دنبال می کنند. واگرایی در سیاست پولی مهم ترین دلیل افزایش ارزش دلار به طور کلی است. عواملی وجود دارند که این وضعیت را تشدید می کنند: رشد اقتصادی در اکثر مناطق در سال های اخیر پایین تر از استانداردهای تاریخی بوده است؛ بسیاری از کارشناسان این رشد پایین تر از حد متوسط را از عواقب رکود شدید می دانند. با توجه به این که نرخ بهره در بسیاری از کشورها نزدیک به صفر یا پایین ترین میزان ممکن بوده است، بسیاری از کشورها تمامی گزینه های محرک رشد را استفاده کرده اند. به دلیل احتمال نداشتن کاهش بیشتر نرخ ها و گزینه نبودن محرک مالی (زیرا کمبودهای مالی در سال های اخیر تحت نظارت شدید در آمده اند)، افت ارزش واحد پولی تنها وسیله باقی مانده برای افزایش رشد اقتصادی است. بازده اوراق قرضه در سررسید کوتاه مدت و میان مدت برای بعضی کشورها نتایج منفی دارد. در شرایط بسیار کم بازده کنونی، خزانه های آمریکا – که در سر رسید 10 ساله بازده 1.86 درصدی و در طول 30 سال تا 17 آوریل 2015 بازده 30 درصدی داشته اند– در حال جذب مقدار زیادی بهره است که موجب افزایش تقاضا برای دلار می شود.

تاثیرات منفی جنگ ارزی
کاهش ارزش ارز درمانگر همه مشکلات اقتصادی نیست. برزیل یکی از نمونه های آن است. رئال برزیل از سال 2011، 48 درصد افت داشته است اما افت شدید ارزش آن نتوانست مشکلاتی همچون افت قیمت نفت خام و کالاها و گسترش رسوایی فساد را حل کند. در نتیجه، صندوق بین المللی پول پیش بینی کرده است که اقتصاد برزیل در سال 2015، بعد از رشد ناچیز در سال 2014، مبادله ای 1 درصدی داشته باشد.

پس تاثیرات منفی جنگ ارزی چیست؟
افت ارزش پول ممکن است در بلند مدت قابلیت تولید را کاهش دهد، زیرا واردات تجهیزات سرمایه و ماشین آلات برای تجارت های محلی بسیار گران می شود. اگر کاهش ارزش پول با اصلاحات ساختاری واقعی همراه نباشد، قابلیت تولید نیز در نهایت دچار مشکل می شود. درجه کاهش ارزش پول می تواند بیش تر از آن چیزی باشد که مطلوب است، که این امر در نهایت موجب افزایش تورم و فرارسرمایه می شود. جنگ ارزی موجب حمایت بیشتر از تولیدات داخلی و افزایش موانع تجاری می شود که مانع تجارت جهانی نیز می باشد. افت ارزش رقابتی می تواند موجب افزایش نوسانات ارز شود که در نتیجه هزینه های مصون سازی را برای شرکت ها افزایش می دهد و احتمالا از سرمایه گذاری خارجی نیز جلوگیری می کند.

کلام آخر
با وجود برخی از دلایلی که خلاف این موضوع را ثابت می کند، مشخص نشده است که جهان در حال حاضر در چنگال جنگ ارزی است. دور اخیر سیاست های گشایش پولی که چند کشور دنیا آن را اتخاذ کرده اند نشانگر تلاش هایی در جهت مبارزه با چالش های رشد پایین و تورم زدایی است و کمتر حاکی از رقابت از طریق کاهش ارزش پنهان پول می باشد.

به کانال اقتصاد گلستان بپیوندید :
t.me/eghtesadegolestan