‍ ‍ ❇️ چالش حضور تأمین‌اجتماعی در بورس …. حال صندوق‌های بازنشستگی در کشور خوب نیست

‍ ‍ ❇️ چالش حضور تأمين‌اجتماعي در بورس



حال صندوق‌های بازنشستگی در کشور خوب نیست. این نکته‌ای نیست که کسی بتواند آن را تکذیب کند و البته وضعیتی نیست که از آن بدتر را متصور نباشیم. احمد میدری، معاون رفاه اجتماعی وزارت تعاون، ‌کار و رفاه اجتماعی، در این بین معتقد است اگر فکری به حال صندوق‌های بازنشستگی نشود، در آینده نزدیک با وضعیتی بحرانی روبه‌رو می‌شویم. از دیگر سو، کارشناسان متعددی معتقدند همین امروز نیز وضع صندوق‌های بازنشستگی بحرانی است و اگر فکری به حال آنها نشود، مسائلی که در آینده ایجاد خواهد شد، فراتر از آن است که با کلمه بحرانی بتوان آن را توصیف کرد.

به گفته کارشناسان، درحال‌حاضر از ١٦ صندوق بیمه‌ای کشور، فقط یک صندوق ورشکسته نیست و باقی آنها یا از طریق وام‌های سنگین یا کمک‌های مستقیم دولت، موفق به پرداخت حقوق و مستمری افراد تحت پوشش خود می‌شوند. در این بین، سیدتقی نوربخش، مدیرعامل سازمان تأمین اجتماعی، تأکید می‌کند وضعیت تأمین اجتماعی مناسب است و اصولا نگرانی‌ای برای ورشکستگی صندوقی که یک پای آن دولت است، وجود ندارد؛ زیرا دولت در نهایت مسئولیت اجرای تعهدات این صندوق‌ها را بر عهده دارد. اما پاسخ نوربخش برای برخی کارشناسان قانع‌کننده نیست. این دسته از کارشناسان می‌پرسند در شرایطی که دولت به‌سختی توان عمل به تعهدات صندوق‌هایی به‌مراتب کوچک‌تر مانند صندوق بازنشستگی فولاد را دارد، چطور مي‌خواهد بار سنگین عمل به تعهدات صندوقی را که ‌میلیون‌ها مستمری‌بگیر و ‌هزاران ‌میلیارد هزینه در ماه دارد، بر عهده بگیرد؟ بااین‌حال، تأمین اجتماعی در سال‌های اخیر دنبال راه‌حلی برای نجات از وضعیت فعلی است. یکی از این راه‌حل‌ها، خروج از بنگاه‌داری و حرکت به سوی بازار سرمایه است.

چند ماهی است که پروژه کوچک‌شدن شستا عملا کلید خورده است. در اولین گام، اقداماتی برای کاهش تعداد هلدینگ‌های شرکت سرمایه‌گذاری تأمین اجتماعی انجام شده و تا تابستان سال ٩٧، با ادغام هلدینگ انرژی در نفت و گاز، هلدینگ رایتل در صنایع نوین (که با خروج کامل شستا از رایتل همراه خواهد بود) و هلدینگ کاشی، سیمان و سرامیک در عمران، تعداد هلدینگ‌های شستا به پنج هلدینگ خواهد رسید. این گوشه‌ای از تغییراتی است که قرار است در صندوق تأمین اجتماعی اتفاق بیفتد تا از سقوط آن جلوگیری کند.

نوربخش، مدیرعامل سازمان تأمین اجتماعی، دراین‌باره می‌گوید: باید در دو سوی منابع و مصارف سازمان تغییراتی ایجاد شود. بر پایه همین برنامه برای تغییرات است که سازمان بین‌المللی کار (ILO) مدتی است در تهران مشغول به بازنگری در محاسبات بیمه‌ای این صندوق شده و قرار است تا ابتدای سال آینده، گزارش‌های قطعی خود را دراین‌باره ارائه کند. بحث بدهی سنگین دولت به سازمان تأمین اجتماعی (که طبق آخرین خبرها از ١٥٠ هزار ‌میلیارد تومان گذشته است) نیز در این بین مطرح است و به نظر می‌رسد در شرایطی که دولت حتی توان به‌انجام‌رساندن طرح‌های عمرانی نیمه‌تمام کشور را هم ندارد، بعید است بتواند این بدهی سنگین را در آینده نزدیک تسویه کند. در‌عین‌حال، تأمین اجتماعی نیز در حال واگذاری قسمتی از شرکت‌های شستا برای حضور در بورس است. بااین‌حال، مدیرعامل صندوق تأمین اجتماعی چند ماه پیش از مصوبه هیئت‌امنای این سازمان برای ایجاد یک صندوق ETF خبر داد و گفت قرار است این سهام به‌طور مستقیم به مستمری‌بگیران تأمین اجتماعی فروخته شود.


‍ به کانال اقتصاد گلستان بپیوندید :
T.me/eghtesadegolestan