❇️۵ دلیل عدم بروز ابر تورم در اقتصاد ایران. بخش دوم

❇️۵ دلیل عدم بروز ابر تورم در اقتصاد ایران
بخش دوم

شاخص تورم دیگری نیز وجود دارد که به‌عنوان شاخص پیش‌نگر تورم شناخته می‌شود. یعنی نشان دهنده روند آتی قیمت‌ها در اقتصاد است. دلیل سوم این است که روند شاخص تورم تولید کننده که شاخص پیش‌نگر تورم است نیز تغییر کرده است. تورم ماهیانه تولیدکننده چند ماهی بود به شدت افزایشی شده بود بطوریکه از ۰.۳ درصد در فرودین به ۱۱.۵ درصد در آبان ماه رسیده بود. تورم دو رقمی ماهیانه بسیار تورم بالایی است و هشدار تورم شدید در جامعه را میداد اما خوشبختانه نه تنها این روند افزایشی متوقف شده بلکه بر اساس گزارش بانک مرکزی در آبان ماه شاهد کاهش این نرخ به حدود ۳.۵ درصد هستیم. لذا تورم تولیدکننده نیز خبر از کاهش شیب تند افزایش قیمت‌ها میدهد.
چهارمین استدلال آن است که همواره در اقتصاد ایران، دولت‌ها و به طور کلی حاکمیت از بروز تورم‌های بسیار بالا نگران بوده‌اند. با اینکه میانگین نرخ تورم در نیم قرن اخیر حدود بیست درصد بوده است اما به‌ جز موارد خاص هیچ‌گاه تورم به بالای سی درصد نرفته است. درواقع هرگاه تورم در حال اوج‌گیری شدید بوده دولت‌ها وارد عمل شده‌اند و با اقدامات مختلف مانع از افزایش بیش از پیش آن شده‌اند. بنابراین در اقتصاد ایران احتمال بروز تورم بسیار بالا از این حیث نیز وجود ندارد و سیاست‌گذار اقدامات لازم برای کاهش آن را اتخاذ کرده و خواهد کرد.
اما دلیل آخر، بودجه است. بودجه یکی از اسناد مهمی است که می‌تواند وضعیت تورم در سال آتی را تا اندازه‌ای نشان دهد. با بررسی بخش‌های مختلف لایحه پیشنهادی بودجه سال ۱۳۹۸ علامتی برای افزایش تورم مشاهده نمی‌شود. چه در بخش منابع و چه در بخش مصارف بودجه سال آینده پتانسیل افزایش تورم وجود ندارد. بطور کلی بودجه سال آینده بودجه‌ای انقباضی است که می‌تواند به کاهش تقاضا کمک کند و امکان افزایش تورم از ناحیه فشار تقاضا را به شدت کاهش داده است.
بنابر این پنج دلیل و برخی دلایل دیگر بروز ابرتورم در ماه‌ها و سال آتی ممکن نیست. البته تورم فعلی هم بسیار بالا و زیان‌بار است اما با ابرتورم تفاوت بسیاری داد. لذا سه توصیه سیاستی می‌توان در این مورد بیان کرد. اولا نمایندگان محترم مجلس در اصلاحاتی که در بودجه انجام می‌دهند باید مراقب باشند که تصمیمات آنها به گسترش تورم دامن نزند. بهبود معیشت مردم که در اولویت قرار گرفته است اگر بدون توجه به منابع درآمدی در بودجه گسترش یابد می‌تواند موجب افزایش کسری بودجه دولت و افزایش تورم شود. دوما مردم و رسانه‌ها نباید به هر تحلیل و گمانه‌زنی ای توجه کنند و نگرانی بی‌دلیل از آینده اقتصاد را گسترش دهند. باید واقعیت‌های اقتصادی را بر پایه تحلیل‌های دقیق و علمی منتشر کرد و سطح آگاهی را در جامعه بالا برد. سوماً سیاست‌گذار نباید به تحلیل‌های بی‌پایه توجه کند و باید سیاست‌گذاری خود را بر اساس واقعیت‌های اقتصادی انجام دهد. بیم بروز ابرتورم می‌تواند سیاست‌گذاری را ناخواسته تحت تأثیر قرار دهد و آن را از مسیر منطقی دور کند.

کانال ایده های سرمایه گذاری و تجارت:
T.me/Geconomy