‍ Dr yaser rakhshan:. اندر احوالات شعار سال.. دکتر یاسر رخشان (بلوکی)

‍ Dr yaser rakhshan:
اندر احوالات شعار سال

دکتر یاسر رخشان(بلوکی)
سالهاست که کارشناسان اقتصادی درون گرا تنها راه خروج از مشکلات اقتصادی کشور را حمایت واقعی از تولیدات ملی بر اساس اصل مزیت نسبی می دانند.
اصل مزیت نسبی به این‌معنی که کشور تنها به تولید کالاهایی بپردازد که در تولید آن دارای مزیت است یعنی میتواند آن کالاها را نسبت به دیگر کشورها ارزانتر و با کیفیت بالاتر تولید کند و بنابراین بخش عظیمی از صادارات ایران باید به این کالاها اختصاص یابد و کالاهایی را که در آن مزیت ندارد را با هزینه کمتر وارد کند این خط مشی بنمایه توسعه اقتصادی بسیاری از کشورها بوده است و تاکید مقام معظم رهبری بر نامگذاری سالها بر اساس مفاهیم‌و اهداف کلان اقتصادی نیز بیانگر اهمیت بسیار زیاد این موضوع است.

بر اساس برخی ارزیابی های اقتصادی ایران در تولید ‌محصولات کشاورزی و پتروشیمی و مشتقات نفتی دارای مزیت نسبی است درحالیکه در تولید کالاهایی مانند خودرو از مزیت نسبی برخوردار نیست.

لکن حمایت از تولید ملی به این معنی نیست که همه کالاهای نورد نیاز بر اساس یک شعار افراطی در داخل کشور تولید شود (با فرض تحقق پذیری) برخی تولید کنندگان‌داخلی کالاهای بنجل و بی کیفیت خود را بر اساس این اصل روانه بازار سازند و مصرف کنندگان داخلی هم‌ملزم به خرید آن باشند بلکه شرط تحقق این مهم این است که به موازات ایثارگری مصرف کنندگان (ایثار به معنی انصراف از خرید کالای خارجی و مصرف کالای تولید داخلی در راستای حمایت از تولید ملی) تولیدکنندگان داخلی هم نسبت به کیفی سازی محصولات خود همت گمارند و سازمانهای نظارتی نیز در این خصوص از هیچ تلاشی فروگذار نباشند.

از آنجا که اقتصاد ایران از دوبخش دولتی و عمومی تشکیل شده است و مصرف بخش دولتی به دلیل فربگی بیش از حد دولت هم‌پای مصرف بخش خصوصی است ، بنابراین حمایت از تولید داخلی زمانی بطور کامل تحقق خواهد یافت که دستگاههای دولتی نیز در این خصوص بطو فعال وارد عمل شوند به این‌معنی که سازمانها و ادارات دولتی نیز اگرچنانچه قصد خرید کالای مصرفی یا سرمایه گذاری دارند میبایست نیاز خود را از تولیدات داخلی مرتفع سازند ، متاسفانه این تناقض آشکار(مصرف کالاهای خارجی که مشابه داخلی دارند توسط دولت در عین شعارهای حمایت از تولید ملی ) سالها در جامعه ایران خودنمایی میکرد تا اینکه در روزهای اخیر بخشنامه ای تحت عنوان ممنوعیت مصرف کالاهای خارجی که مشابه آنها در کشور تولید می شوند توسط آقای جهانگیری ابلاغ گردیده است.

البته شعار "حمایت از کالای ایرانی " هنگامی بطور کامل محقق خواهد شد و زمینه ساز رشد اقتصادی می شود که به همراه حمایت های مردمی دولت نیز در زمینه رونق فضای کسب و کار کشور بخصوص فرآیند صدور مجوزها اقدامی جدی بعمل آورد هرچند که سامانه دادور توسط معاونت اقتصادی وزارت امور اقتصادی و دارایی کشور طراحی گردیده است و به صدور مجوزها سرعت می بخشد لکن به دلیل فرصتهای سرمایه گذاری بلااستفاده فراوان و بیکاری گسترده در کشور نمیتوان به این مقدار بسنده کرد .

همچنین در راستای حمایت از تولید ملی باید بسته های حمایت پولی و ارزی و ... نیز پیشبینی شود. تا زمانیکه سیستم ارزی کشور تحت تاثیر افزایش شاخص قیمتها و شوکهای ارزی و نفتی متلاطم می شود ، نمیتوان انتظار داشت که این شعارها از شعار فراتر روند!!! و در حالیکه بسیاری از بنگاههای اقتصادی کشور تنها به دلیل نداشتن نقدینگی اولیه و سرمایه در گردش بیکار و مجبور به تامین این نقدینگی از بازارهای غیرمتشکل پولی (و با هزینه بالا) هستند حمایت واقعی از کالای داخلی صورت نخواهد پذیرفت.

بنابراین در صورت رفع تنگناهای ذکر شده است که میتوان نسبت به آینده اینگونه شعارها خوشبین بود ، در غیر اینصورت این شعارها برای اقتصاد کشور تنها هزینه خواهند داشت ، هزینه هایی اعم از نصب تابلوها و بنرهای فراوان در ورودی شهرها و درب ادارات و ... که تماما از بیت المال و جیب مردم صرف می شوند.

به کانال اقتصاد گلستان بپیوندید :
T.me/eghtesadegolestan