❇️نرخ بهره فدرال رزرو به زبان ساده. امیرحسین خادم المله

❇️نرخ بهره فدرال رزرو به زبان ساده
امیرحسین خادم المله

فدرال رزرو همان بانک مرکزی آمریکا است و نرخ بهره آن سودی است که نهایتا بانک ها در وام هایشان باید رعایت کنند. نرخ بهره فدرال رزرو وقتی بالا و پایین می رود دلار آمریکا ضعیف و قوی می شود. ضعف و قدرت دلار آمریکا هر کدام تاثیرات مختلفی بر اقتصاد این کشور دارد و بر خلاف برداشت عموم مردم خیلی از اوقات دلار ضعیف باعث ترقی آمریکایی ها می شود.

نرخ بهره توسط رئیس بانک مرکزی آمریکا تعیین می شود و این تصمیم بر اساس شرایط اقتصادی آمریکا متفاوت است. وقتی نرخ بهره فدرال رزرو بالا باشد مردم کمتر وام می گیرند چون وام ها با قیمت بالاتری باید بازپرداخت شوند و در نتیجه خرج کردن کمتر می شود و تورم پایین می آید. یک اقتصاد پر رونق و نقدینگی بالا نهایتا تورم به بار می آورد. در زمان رخداد تورم، برای بالانس کردن شرایط اقتصادی فدرال رزرو تصمیم می گیرد تا نرخ بهره را بالا ببرد و تورم را مهار کند. زمانی که اقتصاد به رونق احتیاج دارد فدرال رزرو تصمیم می گیرد نرخ بهره را پایین بیاورد تا تجارت ها و مردم به وام گرفتن که حالا کم هزینه می شود روی بیاورند و بیشتر خرج کنند.

در ریاست جمهوری‌های بعد از نیکسون سران آمریکایی سعی کردند تا در امورات بانک مرکزی دخالت نکنند و بگذارند برای کنترل اقتصاد نرخ بهره را جابجا کند. اگر دولتی در امر تعادل اقتصاد دخالت نداشته باشد، اقتصاد روند معمولی خود را طی می کند و به بحران نمی رسد، اما اگر دولت یا رئیس جمهوری برای حفظ مناقع سیاسی خود در تصمیم های بانک مرکزی دخالت کند، اقتصاد ضربه های مهلکی را تقبل می کند و آنچه در ایران مشاهده می کنیم نتیجه دخالت بانک مرکزی ضعیف است که تصمیم های خود را با چاشنی سیاست رقم می زند.

برای اولین بار بعد از ریاست جمهوری «نیکسون» در آمریکا شاهد رئیس جمهوری هستیم که علنا به افزایش نرخ بهره بانک مرکزی اعتراض می کند. افزایش نرخ بهره موجب به وجود آمدن دلاری قوی می‌شود که این برای ترامپ که به دنبال صادرات بیشتر است اصلا خوب نیست. دلارقوی یعنی جنس آمریکایی گران قیمت که کشورهای دیگر رقبتی به خرید آن ندارند و قدرت صادرات آمریکا پایین می آید. چین، رقیب جدی آمریکا در این استراتژی، کشوری است که با دست کاری پول ملی اش سعی دارد آن را پایین نگه دارد تا جنس چینی همیشه در بازارهای بین المللی ارزان باشد و صادرات این کشور با مشکل مواجه نشود. دونالد ترامپ که سودای رقابت با صادرات چین را دارد، به بالانس اقتصاد آمریکا معترض است و می خواهد روند سنتی استقلال فدرال رزرو را از بین ببرد.

به نظر شما آیا بانک مرکزی مستقل خوب است یا بانک مرکزی وابسته؟ برخی اوقات تصمیم های بانک مرکزی وابسته در کوتاه مدت به نفع مردم است، این مدل از تصمیم گیری برای انتخابات ریاست جمهوری و مجلس به کار می آید اما در نهایت اقتصاد را بیمار می کند.

نرخ بهره، اقتصاد آمریکا را سو می دهد و اقتصاد آمریکا رهبر اقتصاد جهان است. هر بحرانی در اقتصاد جهانی ایران را نیز درگیر خود خواهد کرد.

کانال ایده های سرمایه گذاری و تجارت؛
T.me/Geconomy