❇️ توصیه هایی برای نمایندگان مجلس آتی (بخش اول)

❇️ توصیه هایی برای نمایندگان مجلس آتی (بخش اول)

سوال کلیدی در این خصوص آن است که نمایندگان مجلس چه اقداماتی را در طول دوره نمایندگی خود می توانند انجام دهند که برآیند آن برای کشور مفید و سازنده باشد؟

بسیاری از نمایندگان مجلس و گروههای سیاسی، در شعارهای انتخاباتی خود، ایجاد اشتغال برای جوانان منطقه یا شهر، تامین مسکن برای زوجهای جوان، مبارزه با مفاسد اقتصادی و انحرافات فرهنگی، رایزنی برای تامبن منابع مالی برای یک پروژه ناتمام شهری یا استانی، و تامین خواسته های محلی مانند ساختن پل در فلان شهر و یا ایجاد کارخانه در فلان منطقه و یا حتی لوله کشی آب به یک روستا و آسفالت جاده و امثالهم را جزو برنامه های خود به رای دهندگان اعلام کرده اند. پرسش اساسی این است که آیا این اهداف دست یافتنی و پیگیری آنها توسط نمایندگان مجلس صحیح است؟

در این فرآیند بنا به تجربیات قبلی در کشور، مکانیسم ایجاد شغل یا تاسیس یک صنعت یا کارخانه و یا تخصیص امکانات بودجه ای برای یک استان یا شهر معمولا از طریق اعمال فشار نمایندگان آن استان یا شهر به ارکان دولت و نتیجتا گرفتن امکانات یاد شده برای حوزه انتخابیه خود است. نتیجه این فرآیند ممکن است برای یک شهر یا منطقه مفید باشد ولی با توجه به توان معین بودجه ای دولت، نتیجه آن در سطح کلان اقتصاد، بازی با مجموع منفی (نه صفر) است. زیرا تخصیص بودجه با فشار نمایندگان به یک منطقه جغرافیایی به معنای محروم کردن یک منطقه دیگر از بودجه ای است که می توانست بطور بهینه تر در خدمت اقتصاد کلان کشور باشد. چنین فرآیندی باعث شده است صنایع فولاد و سیمان و پتروشیمی که به شدت نیاز به آب دارند بجای کنار سواحل کشور، در مناطق خشک و نیمه خشک ایجاد شوند و علاوه بر کاهش بازدهی همان واحدها، تخریب گسترده محیط زیست و هدر دادن منابع آبی و محروم کردن بخش کشاورزی در استفاده از منابع آبی کشور شوند. در این فقره مثالهای فراوان وجود دارد.

از سوی دیگر، وضعیت و شرایط محیطی کسب و کار در کشور به شدت نیازمند اصلاح و قانونگذاری است. آخرین گزارش بانک جهانی در مورد "سهولت کسب و کار" در 189 کشور جهان، اوضاع بشدت وخیمی را از وضعیت ایران ترسیم می کند. پیشنهاد می نمایم نمایندگان منتخب مجلس آتی، بجای درگیر کردن خود به اموری که نه تنها اوضاع کلی اقتصاد کشور را بهبود نمی بخشد بلکه برعکس موجب بهم ریختگی تصمیمات کارشناسی و سیاست زده کردن پروژه های اقتصادی و نتیجتا وارد شدن ضرر و زیان ناشی از ناکارایی به اقتصاد کشور می شود، تمامی هم و غم خود را صرف اصلاح مقررات تسهیل دهنده کسب و کار در کشور نمایند. چنین اقداماتی، نه تنها تمامی اهداف گفته شده در شعارهای انتخاباتی را در سطح کلان جامه عمل می پوشاند بلکه زمینه های رشد بلندمدت و دائمی اقتصاد را فراهم می سازد.

ادامه دارد.......

@eghtesadegolestan