❇️ تحقق «رویای چینی» …⭕️ ۱۵ دسامبر ۱۹۷۸ میلادی، جمهوری خلق چین و ایالات‌متحده آمریکا توافق کردند از ابتدای ژانویه ۱۹۷۹ روابط دیپلم

❇️ تحقق «رویای چینی»


⭕️ ۱۵ دسامبر ۱۹۷۸ میلادی، جمهوری خلق چین و ایالات‌متحده آمریکا توافق کردند از ابتدای ژانویه ۱۹۷۹ روابط دیپلماتیک برقرار سازند. برقراری روابط دیپلماتیک دو کشور به دنبال گفت‌وگوی خصوصی دولت نیکسون با پکن بود که از اواخر دهه ۱۹۶۰ میلادی آغاز شده بود. برای چینی‌ها، موانع دستیابی به این توافق زمانی برطرف شد که گروه‌های خاصی که مخالف این آشتی بودند کنار زده شدند. فوت مائو تسه دونگ، بنیان‌گذار جمهوری خلق چین و کسی که چندان علاقه‌ای به این رابطه نشان نمی‌داد، نیز در این زمینه بی‌تاثیر نبود.

⭕️ دنگ شیائوپینگ – معمار چین مدرن – توانست با رد سیاست‌های انقلاب فرهنگی مائو و پایه‌گذاری جمهوری خلق بر اصلاحات اقتصادی گسترده، به رهبر بلامنازع چین تبدیل شود. این اصلاحات و سیاست‌ها که «واقع‌گرایی رادیکال» نامیده می‌شد یکی از طولانی‌ترین دوره‌های رونق و توسعه اقتصادی ماندگار را به همراه داشت، دوره‌ای با سه دهه نرخ رشد اقتصادی حدود ۱۰ درصد.

⭕️ این اصلاحات و بازگشایی اقتصاد، مانع از فروپاشی حزب کمونیست که دولت چین کاملا به آن وابسته بود شد. ۴۰ سال پس از این تغییرات نفسگیر، می‌توان فهمید چطور دیدی روشن می‌تواند نه تنها یک کشور را به واسطه رشد اقتصادی بالا متحول سازد، بلکه مدل جدیدی از توسعه را برای سایر اقتصادهای نوظهور به ارمغان آورد. این کشور که اکنون چهلمین سالگرد اصلاحات و بازگشایی اقتصادی را جشن می‌گیرد، از رفاه اقتصادی غیر قابل انکاری برخوردار است، روندی که هنوز نیز ادامه دارد.

⭕️ فرمولی که چین را به چنین قدرت اقتصادی در جهان تبدیل کرده است، دستور شیائوپینگ بود که سیاست‌ خارجی چین را در خدمت تجارت و اقتصاد این کشور درآورد، دستوری که طی آن مخالفت‌ها با سایر کشورها به خصوص آمریکا که بعدها به حامی رشد صلح‌آمیز چین تبدیل شد، کنار گذاشته شد.

⭕️ مقایسه وضعیت حال حاضر چین با ۱۹۷۸، بهترین نمایش را از توسعه اقتصادی شگفت‌انگیز سراسر این کشور و همچنین حضور پررنگ او در صحنه بین‌المللی ارائه خواهد کرد. ۴۰ سال پیش، شکاف گسترده‌ای میان چین و کشورهای بیشتر توسعه‌یافته وجود داشت. در آن زمان اقتصاد این کشور تنها سهمی ۸۴/ ۱ درصدی از ثروت جهان داشت، سهمی که در حال حاضر به حدود ۱۸ درصد رسیده است. سرانه تولید ناخالص داخلی او نیز با رشدی چشمگیر از مقدار ناچیز ۱۰۰ دلار به ۸ هزار دلار افزایش یافته است.

⭕️ به‌علاوه نام بیش از ۱۱۱ شرکت چینی در میان ۵۰۰ شرکت جهانی به چشم می‌خورد (در مقایسه با ۱۲۶ شرکت آمریکایی)، در حالی که در سال ۱۹۷۸ هیچ شرکت چینی در این فهرست حضور نداشت. در نهایت می‌توان مهم‌ترین دستاورد ۴۰ سال اخیر اصلاحات و بازگشایی اقتصادی چین را خارج شدن بیش از ۸۰۰ میلیون نفر از فقر کامل دانست. بر اساس آمارها، سهم چین در کاهش فقر جهان به ۷۰ درصد رسیده است، آماری که بیشتر به نوعی معجزه شبیه است.
بهزاد شاهنده

کانال ایده های سرمایه گذاری و تجارت؛
T.me/Geconomy