‍ ‍ جنگ ارزی چیست و چگونه رخ میدهد. (قسمت دوم).. تغییرات ناگهانی دلار آمریکا

‍ ‍ جنگ ارزی چیست و چگونه رخ میدهد
(قسمت دوم)

تغییرات ناگهانی دلار آمریکا
زمانی که آقای مانتگا، وزیر اقتصاد برزیل، در ماه سپتامبر سال 2010 در مورد جنگ ارزی هشدار داد، به آشفتگی در بازارهای تبادل ارز خارجی اشاره می کرد که برنامه تسهیل کمّی فدرال رزرو آمریکا آغازگر آن بود؛ سیاست این برنامه ضعیف کردن دلار، ادامه سرکوب یوآن چین و دخالت ها از سوی تعدادی از بانک های مرکزی آسیایی برای جلوگیری از افزایش ارزش واحد پولی آن ها بود. از قضا، دلار آمریکا از سال 2011 میلادی در مقابل اکثر واحدهای پولی ارزش بیشتری پیدا کرد، در حال حاضر با شاخص وزن تجاری دلار آمریکا، تجارت بیش از یک دهه است که در بالاترین سطح خود قرار دارد. همه واحدهای پولی مهم، در سال گذشته در مقابل دلار کاهش داشته اند (از 17 آوریل 2015) و ارزش یورو، واحدهای پولی اسکاندیناوی، روبل روسیه و رئال برزیل در این مدت بیش از 20 درصد کاهش نسبت به دلار داشتند.

سیاست دلار قوی آمریکا
اقتصاد آمریکا در برابر تاثیرات دلار قوی تا کنون بدون داشتن مشکل چشمگیری مقاومت کرده است، اگرچه یکی از مهم ترین مسائل آن تعداد قابل توجه شرکت های چند ملیتی آمریکایی است که در مورد تاثیرات منفی دلار قوی بر درآمدهای آن ها هشدار داده اند. آمریکا عموما سیاست "دلار قوی" را با درجه های مختلف موفقیت در طول این سال ها دنبال کرده است. با این حال، وضعیت آمریکا خاص است زیرا بزرگترین و قوی ترین اقتصاد دنیا و دلار این کشور ارز ذخیره دنیا است. دلار قوی جذابیت آمریکا را به عنوان مقصدی برای سرمایه مستقیم خارجی و سرمایه غیرمستقیم خارجی افزایش می دهد. جای تعجب نیست که آمریکا در هر دو دسته بندی برای سرمایه گذاری اغلب اولین مقصد خارجی ها می باشد. آمریکا همچنین نسبت به همه کشورهای دیگر برای رشد اقتصادی خود وابستگی کم تری به صادرات دارد که به دلیل بازار مصرف بسیار بزرگ آن است که در دنیا بزرگ ترین بازار می باشد.

موقعیت کنونی
در وهله اول، دلار در حال افزایش است زیرا آمریکا تقریبا تنها کشور مهمی است که بعد از آن که اولین کشور آغازگر سیاست تسهیل کمّی شد، برای آغاز برنامه محرک پولی خود نیز آماده است. این زمان تدارک موجب شد تا اقتصاد آمریکا به شیوه ای مثبت به دوره های پی در پی برنامه های تسهیل کمّی فدرال رزرو پاسخ دهد. در به روز رسانی اخیر پژوهش چشم انداز اقتصادی جهان، صندوق بین المللی پول پیش بینی کرده است که اقتصاد آمریکا در سال 2015 رشد 3.1 درصدی خواهد داشت و در سال 2016 نیز در میان کشورهای عضو جی 7 (G-7) بیشترین نرخ رشد را داشته است. این مورد در تضاد با وضعیتی قرار دارد که در دیگر کشورهای قدرتمند جهان مانند ژاپن و اتحادیه اروپا وجود دارد؛ این کشورها نسبتا دیر سیاست تسهیل کمی را اتخاد کردند. کشورهایی مانند کانادا، استرالیا و هند که طی چند سال بعد از رکود شدید سال های 2007 تا 2009، نرخ بهره خود را افزایش داده بودند، مجبور شده اند تا متعاقبا سیاست پولی خود را تسهیل کنند زیرا شتاب رشد در این کشورها کند شده است.
به کانال اقتصاد گلستان به آدرس زیر بپیوندید:
t.me/eghtesadegolestan