❇️نفت و دلار در بودجه ۹۸

❇️نفت و دلار در بودجه 98

بودجه 98 بالغ بر 1703/2 هزار میلیارد تومان یعنی 40 درصد بیشر از امسال هست. در این لایحه رشد بخش هزینه ها نسبت به درامد بیشتره که باعث شده تراز عملیاتی تا این اندازه منفی بشه (منفی 112هزار میلیارد تومان) و به معنی پذیرش افزایش کسری بودجه در اینده هست. اولین نکته هم در بخش درآمدهای مالیاتی با 8درصد افزایش مشاهده میشه که با در نظر گرفتن کاهش رشد اقتصادی و قدرت خرید در سال اینده, تحققش بعید به نظر میاد.

درامد های نفتی هم به 142 هزار میلیارد تومان افزایش یافته , یعنی دولت انتظار داره 40 درصد بیشتر از امسال در این بخش درامد کسب کنه. البته قراره بیشترش با کم کردن سهم صندوق توسعه ملی از درامدهای نفتی باشه. در کل بودجه سال 98، وابستگیش به نفت بیشتر شده. رئیس سازمان برنامه و بودجه گفته بود پیش بینی دولت از صادرات نفت در سال 98 روزی 1/5 میلیون بشکه نفت با متوسط قیمت 54 دلار یعنی در مجموع 29 میلیارد دلار هست.

رئیس کل بانک مرکزی، رقم تقریبی دلار در بودجه سال 98 رو 5700 تومن اعلام کرده بود. اگر اعدادی که بالا نوشته شد تحقق پیدا کنه و قرار بر این باشه که یک سوم هزینه ها با فروش نفت تامین بشه, دلار بین 5700 تا 6000 هزار تومن منطقی خواهد بود اما چقدر امکان تحقق این اعداد هست؟ 54 دلار در هر بشکه پیش بینی بدی نیست اما صادرات 1/5 میلیون بشکه ای در روز با وجود تحریم ها سخت به نظر میاد. شنیده شده در ماه های قبل صادرات نفت به 1/2 میلیون بشکه کاهش پیدا کرده و این نشون دهنده حداقل دلار 7000 تومانی برای بودجه هست.

دلار 5700 تومنی (بادر نظر گرفتن وعده 14 میلیارد دلاری کالاهای اساسی با نرخ 4200 تومن) یک عدد میانگین محسوب میشه, یعنی در سامانه نیما حداقل هر دلار بین 7 تا 10 هزار تومان عرضه خواهد شد (بستگی به مقدار صادرات داره). پس تا اینجا با توجه به دو نقد مطرح شده در مقدار پیش بینی صادرات نفت و درامدهای مالیاتی, انتظار میره کسری بودجه به مقدار بی سابقه 50 درصد رو شاهد باشیم (کسری بودجه از دلایل کاهش رشد اقتصادی و ارزش پول ملی در بلند مدت میتونه باشه). 17 اسفند 97
رضا غنی پور

کانال ایده های سرمایه گذاری و تجارت؛
T.me/Geconomy