‍ ❇️ ریشه اصلی تورم و بیکاری در اقتصاد ایران. دکتر یاسر رخشان (بلوکی). اقتصاددان

‍ ❇️ ریشه اصلی تورم و بیکاری در اقتصاد ایران
دکتر یاسر رخشان (بلوکی)
اقتصاددان

تورم در ایران بیش از آنکه به مباحث عرضه پول ، رشد نقدینگی و تقاضای کل مرتبط باشد بیشتر با نگاه تورم زای نهادینه شده مدیران و مشکلات ساختاری مرتبط است.

بر اساس تئوریهای منبعث شده از اقتصاددانان مکتب شیکاگو (پولیون) تورم صد درصد منشا پولی دارد و هر مقدار که عرضه پول رشد داشته باشد نهایتا بعد از گذشت دوسال تورم نیز به همان میزان افزایش خواهد یافت .
اما بررسی سی ساله داده های اقتصاد کلان ایران نشان میدهند که تئوری مقداری پول(برابری رشد تورم با رشد نقدینگی) در ایران بطور کامل توانایی توضیح وقوع تورم را نخواهد داشت بعبارت دیگر در اقتصاد ایران تنها ۵۰ درصد از رشد قیمتها ناشی از رشد نقدینگی است.
اما ۵۰ درصد دیگر از کجا ناشی می شود ؟

بخش مهمی از پاسخ به سوال فوق به نگاه مدیریتی در بخش کلان اقتصاد کشور بر می گردد.
اگر نیک بنگریم‌گویا تمامی مشکلات اقتصادی جامعه فقط منشا کمبود اعتبار دارند و بر همین اساس در انتخابات های مختلف از ریاست جمهوری گرفته تا شوراهای محلی و حتی رای اعتماد وزرا بحث بر اخذ و تخصیص اعتبارات به کانونهای مد نظر جهت کاهش نرخ بیکاری است در صورتیکه اقتصاد ایران با داشتن حدود ۱۵۰۰ هزار میلیارد تومان مشکل کمبود نقدینگی و اعتبارات ندارد بلکه بشدت از جانب ضعف مدیریتی رنج می برد.

اقتصاد ایران گذشته از تنگناهای ساختاری نظیر ؛ فساد گسترده، سیاستهای پوپولیستی، مقررات نهادی دست و پاگیر و ناکار آمد ، نهادهای تصمیم گیری موازی ، دولتهای سایه و ... از کمبود تولیدات ملی رنج میبرد و شاه کلید مهار بیکاری و تورم در اقتصاد ایران حمایت واقعی از تولیدات ملی است و این‌مهم با تزریق اعتبار فراهم‌نمی‌گردد بلکه در سایه سیاستگذاری مناسب و بهبود فضای کسب و کار اتفاق خواهد افتاد.
امید به آنکه در شرایط بحرانی کنونی با تمکین به اصل شایسته سالاری شاهد تکیه زدن مدیرانی بر اریکه های مدیریت اقتصادی کشور باشیم که درکی صحیح از پدیده ها و پیچیدگی های اقتصادی داشته باشند

به اقتصاد گلستان بپیوندید:
@eghtesadegolestan