‍ ⭕️ طرح پرورش و بسته بندی صدف خوراکی (قسمت اول)

‍ ⭕️ طرح پرورش و بسته بندی صدف خوراکی(قسمت اول)

ارجحیت صدف‌های خوراکی پرورشی نسبت به صدف‌های موجود در طبیعت
علاوه بر محدود بودن جمعیت صدف‌های طبیعی و عدم دسترسی کافی به همهٔ آنها جهت بالا بردن میزان عرضه و استفاده همگانی، به چند دلیل نوع پرورشی صدف‌ها ارزش اقتصادی بیشتری دارد:
۱- شکل صدف‌های پرورشی بخصوص اویسترها خیلی بهتر از انواع طبیعی آن است زیرا اقدامات لازم و بستر خوب برای داشتن شکل مناسب برای آنها فراهم نموده‌ایم، چرا که در حالت طبیعی ممکن است شکل صدف به علت رقابت مکانی تغییر یابد.
۲- در حالت طبیعی، آلودگی غیرقابل کنترل است، ولی در حالت پرورشی می‌توان آلودگی را کنترل و صدف‌ها را از محل آلودگی دور کرد.
۳- مزه صدف‌های پرورشی به علت آلودگی کمتر، بهتر است.
۴- جمع آوری صدف‌ها در حالت پرورشی اقتصادی‌تر و بهتر است. در زمان برداشت صدف‌ها از طبیعت، از آن جایی که به بستر چسبیده‌اند، هنگام کنده شدن صدمه می‌بینند و ارزششان کم می‌شود.
۵- میزان مرگ و میر، تلفات و تغییرات فیزیکی گوشت در حالت پرورشی بسیار کمتر است.

مزایای اقتصادی پرورش صدف‌های خوراکی
نرم تنان دارای ویژگی‌هایی می‌باشند که اهمیت آنها را در آبزی پروری بیش از پیش بالا برده است.

انواع صدف‌های پرورشی
– خانواده اوستریده (Ostreidea) عمده‌ترین صدف‌های پرورشی در سطح جهان از نظر میزان پرورش و ارزش می‌باشند. در زبان انگلیسی به آنها اویستر(Oyster) می گویند. همهٔ انواع آنها ثابت در یک نقطه و چسبیده به بستر می‌باشند. در مناطق گرم و معتدل وجود دارند، نگارنده طی گشت‌هایی که در سواحل چابهار داشته است مقادیر بسیار زیادی از صدف‌های این خانواده بخصوص ساکو سترا کوکولاتا (Saccostrea cuculata) را در در سواحل صخره‌ای دریای بزرگ چابهار مشاهده نموده است.
– خانواده پکتنیده (Pectenidae): به اینها اسکالوپ گویند. جزو نرم تنان گران قیمت بوده و در مناطق معتدل و نیمه گرمسیر وجود دارند. تنها دو کفه‌ای‌هایی هستند که قدرت شنا دارند. نگارنده طی عملیات غواصی کارشناسان موسسه تحقیقات شیلاتی چابهار در قسمت اسکله شهید کلانتری چابهار، این آبزی را به مقدار قابل توجهی مشاهده نموده است.
– خانواده هالیوتیده (Haliotidae): به فرانسوی به آنها آبالون(Abalone) گویند.
– خانواده مرسراریده (Merceraridae) به آنها کلام (clam) گویند. بزرگ‌ترین صدف‌های جهان در این خانواده می‌باشند. وزن گونه‌ای از اینها در استرالیا به نام Giant clam به ۱۵۰ کیلوگرم بالغ می‌شود. نگارنده مقادیر بسیار زیادی از صدف‌های این خانواده را از رودخانه باهوکلات خور گواتر جمع آوری و بررسی نموده است، به طوری که این صدف‌ها در عمق ۱۵-۱۰ سانتی متری بستر بسیار لجنی مستقر بودند.
– خانواده آرسیده (Arcidae): به آنها کاکل(Cockle) گویند. از نظر گوشت، حجیم‌ترین صدف‌ها هستند.

صنعت پرورش صدف‌های خوراکی
همان گونه که آشنایی آبزی پروران کشورمان با تکثیر و پرورش میگو توانست سهمی از بازار جهانی را نصیب ما کرده و از طرفی مصرف پروتئین دریایی را در کشور افزایش دهد، مطمئناً فعالیت در زمینه کشت و پرورش صدف‌های خوراکی نیز می‌تواند به عنوان فعالیتی نو در جهت تأمین پروتئین و ارزآوری برای کشورمان ایران، به دلیل دارا بودن منابع غنی، مطرح باشد، به طوری که نگارنده امیدوار است با رویکرد به فعالیت‌هایی این چنینی، آبزی پروری نقش موثرتری را در امنیت غذایی ایفا نماید.
غذاهای دریایی امروزه فقط به ماهیان محدود نمی‌شود و طیف وسیعی از سخت پوستان و دیگر موجودات را در بر می‌گیرد که یکی از مهم‌ترین آنها گونه‌های مختلف صدف‌های خوراکی می‌باشد. صدف‌های خوراکی در حال حاضر یکی از پر سودترین بخش‌های تجارت بزرگ آبزیان در جهان می‌باشد.
ادامه دارد...

به کانال ایده های سرمایه گذاری و تجارت بپیوندید؛
T.me/GECONOMY