بررسی نقش توسعه کشت گلخانه‌ای بر توسعه اقتصادی و اشتغال پایدار استان

بررسی نقش توسعه کشت گلخانه ای بر توسعه اقتصادی و اشتغال پایدار استان

افزایش جمعیت و نیاز روزافزون به موادغذایی سبب چاره جویی و یافتن راه حلهای نوین کشاورزی از جمله کشت گلخانه ای شده است. در کشت گلخانه ای علیرغم اینکه محصولات با هزینه پایین، کیفیت و راندمان بالا و قیمت مناسب تولید می شوند و به فروش می روند اما به دلایل عدم آگاهی کشاورزان ، عدم اقبال فارغ التحصیلان دانشگاهی و عدم پرداخت تسهیلات مناسب متاسفانه هنوز از رونق لازم برخوردار نیست و ایران در حال حاضر تنها به میزان نصف سطح کشت گلخانه های رقیب تجاری خود در منطقه یعنی ترکیه، گلخانه احداث کرده است.
کشور ایران با دارا بودن جمعیت ۸۰میلیونی و سرانه مصرف سبزیجات ۸۰کیلوگرم، کشوری با پتانسـیل بالا جهت انواع کشت های گلـخانه ای محسـوب می شود. امروزه تولید ارزان (با کـاهش هزینه های تولید) و سالم (بدون سم و عناصر سنگین) از مهم ترین فاکتورهای تولید در هر کشوری محسوب می شود.

کشت‌وکار گلخانه‌ای یکی از مهم‌ترین کسب‌‌وکارهای دنیای امروز است که موازی با اهداف جهانی انرژی پیش می‌رود و سعی در به حداقل رساندن مصارف آن دارد. ضمن اینکه تولیدات گلخانه‌ای نسبت به کشاورزی سنتی بازده بالاتری نیز دارند و به همین دلیل تقاضای بازار جهانی برای آنها بیشتر است، به‌طوری‌که پیش‌بینی می‌شود این صنعت در سال‌های آینده رشد چشمگیری پیدا کند. طبق آمارهای گرفته شده، تجارت گلخانه‌ای تا سال ۲۰۲۰ با نرخ رشد سالانه ۸.۸درصد به ارزشی برابر با ۲۹. ۶۴میلیارد دلار می‌‌رسد.
برآورد می شود تا سال ۱۴۰۴ سطح گلخانه های کشور به ۴۸ هزار هکتار و تولید محصولات گلخانه ای نیز به ۲۱میلیون تن برسد.
اگرچه هزینه احداث واحدهای گلخانه ای بمراتب بالا است ولی راندمان بالا و پایین بودن هزینه های تولید سبب می شود که در یک بازه ۳ ساله بهره بردار تمامی هزینه های انجام ساخت گلخانه را جبران نماید.
کشت گلخانه علاوه بر فراهم ساختن زمینه اشتغال ،میزان و تنوع تولید محصولات را افزایش داده و راهکار مناسبی برای مقابله با بحران آبی در استان است. بطوریکه برای یک هکتار گلخانه بین ۱۰ تا ۱۵ نفر بطور مستقیم و ۱۰۰ نفر غیر مستقیم مشغول به کار می شوند و عملکرد یک هکتار گلخانه حدود ۱۰ برابر یک هکتار کشت در فضای باز و میزان آب مورد نیاز آن نیز یک پنجم آب مورد نیاز کشت فضای باز است.
همچنین سرمایه مورد نیاز برای احداث یک واحد گلخانه یک هکتاری حدود یک میلیارد و دویست میلیون تومان است.
در حال حاضر با توجه به برخوردار بودن استان گلستان از خاک مناسب و آب و هوای معتدل جهت تولید محصولات غذایی ارگانیک و ارزان و با کیفیت و نیز با توجه به مشکلات کم آبی و البته تربیت تعداد زیادی نیروی متخصص و جوان در رشته های کشاورزی، رویکرد توسعه کشت محصولات گلخانه ای بشدت توصیه می شود و امکان تولید انواع محصولات اعم از توت فرنگی ، سبزیجات و گل و... در استان وجود خواهد داشت و با عنایت به اینکه استان گلستان دارای مرز آبی و خاکی و بهره مند از خط اتصال ریلی آسیای میانه است بنابراین می توان نیم نگاهی به بازارهای جهانی این نوع محصولات داشت.
دکتر یاسر رخشان
اقتصاددان و استاد دانشگاه


به کانال اقتصاد گلستان بپیوندید
t.me/eghtesadegolestan