❇️ وخامت بازار ارز در ایران به روایت مرکز پژوهش‌های مجلس

❇️ وخامت بازار ارز در ایران به روایت مرکز پژوهش‌های مجلس

ذخایر ارزی ایران بیش از ۱۶ میلیارد تومان کاهش٬ بدهی ارزی بانک‌ها ۱۲ میلیارد دلار افزایش و حساب سرمایه این کشور با ۱۴ میلیارد دلار کسری مواجه شده است.

این آمار تنها بخشی از واقعیات و آمار‌هایی است که در گزارش ۳۶ صفحه‌ای مرکزپژوهش‌های مجلس به آنها اشاره شده و به صراحت بحرانی بودن بازار ارز ایران را تائید می‌کند.

دفتر مطالعات اقتصادی مرکز پژوهش‌های مجلس اخیرا تحلیلی مفصل از وضعیت بازار ارز و بررسی اقدامات دولت در این زمینه منتشر و از افزایش ۳۰ درصدی نرخ ارز در بازار آزاد طی سه ماهه منتهی به فروردین ماه سال ۹۷ خبر داده است.

براساس استانداردهای ادبيات بحران ارزی، جهش بالاتر از ۳۰ درصدی در نرخ ارز بازار طی سه ماهه منتهی به ۲۱ فروردین ماه ۱۳۹۱ مصداق یك بحران محسوب می‌شود.

این گزارش تحلیلی در نخستین گام به تشریح دلایل افزایش نرخ ارز در ایران پرداخته و از رشد «افسارگسیخته نقدینگی» و «محدودیت‌های بانک‌های ایرانی در ارتباط با بانک‌های بین‌المللی» به عنوان یکی از این عوامل نام برده است.

این وضعیت باعث شده به تدریح «صرافی‌ها» جای بانک‌ها در «نقل وانتقال وجوه» را بگیرند و وابستگی «مسیرهای انتقال وجوه ارزی کشور به برخی نقاط خاص مانند دوبی در امارات متحده عربی» افزایش یابد.

رسانه‌ها و برخی مقام‌های مسئول نیز در زمان بحرانی شدن بازار ارز در ایران بارها از صرافی‌ها و برخی کشور‌های همسایه به عنوان دو عامل اصلی تشدید این بحران نام برده بودند.
اما این تنها بخش کوچکی از واقعیت است و به نوشته مرکز پژوهش‌های مجلس «وابستگی به ارزهای واسط مانند دلار و یورو» و «وابستگی به پیام‌رسان متمرکز سوئیفت» از دیگر عوامل وقوع و تشدید این بحران بوده است.

«قاچاق»٬ «افزایش شدید خروج سرمایه به واسطه نااطمینانی در فضای اقتصادی کشور» و «اظهارنظرهای مقامات آمریکایی مبنی بر خروج از برجام» سه عامل دیگر در بحران بازار ارز در ایران معرفی شده‌ است.

«ایجاد محدودیت‌های جدید در مسیرهای نقل وانتقال ارزی ایران در دوبی، ترکیه و چین که به دلایل مختلف اعم از مالیات قانون مالیات بر ارزش افزوده در دوبی و تشدید نظار‌ت‌ها» به محدود شدن مسیرهای تنفس ارزی ایران منجر و انتقالات ارزی این کشور را «دشوارتر، پرریسک تر و پرهزینه‌تر» کرده که همین مساله در متلاطم شدن این بازار نقشی اساسی داشته است.

‌ @eghtesadegolestan