✅ بررسی تحلیلی تورم و بیکاری اقتصاد ایران.. ❇️ دکتر یاسر رخشان

✅ بررسی تحلیلی تورم و بیکاری اقتصاد ایران

❇️ دکتر یاسر رخشان
عمده ترین مشکل اقتصادی کشور بیماری رکود تورمی است به این معنی که علاوه بر رکود و بیکاری گسترده شاهد تورم و بالا بودن سطح عمومی قیمتها هستیم.
در سالهای اخیر اگرچه دولت باسیاستهای انقباضی موفق به کنترل تورم شده اما این موفقیت به قیمت از دست رفتن رونق اقتصادی حاصل شده است علاوه براین به دلیل بالا بودن سطح قیمتها مردم آثار این موفقیت را در زندگی روزمره خود احساس نکرده اند(تورم یعنی رشد شاخص قیمتها. شاخص چه از ۱۰۰ به ۲۰۰ شیفت کند یا از ۱۰۰۰ به ۲۰۰۰ در هردو حالت نرخ تورم ۱۰۰درصد است اما در حالت دوم قدرت خرید مردم بسیار کاهش می یابد مشابه شرایط کنونی).
رکودتورمی حال حاضر ایران نتیجه اعمال سیاستهای پوپولیستی در دهه های اخیر است که یکی از مصادیق آن افزایش نرخ بیکاری فارغ التحصیلان دانشگاهی است که آنچه برآوردهای اقتصاددانان مستقل نشان می دهد فاصله فاحشی با نرخ بیکاری رسمی کشور دارد. و این صرفا به جهت داشتن نگاه کوتاه مدت و تسکینی به اقتصاد است.چراکه دولتها به سبب سیاست زدگی سیستم اداری کشور هیچگاه به دنبال کاهش نرخ بیکاری واقعی نبوده و با اعمال سیاستهای تسکینی سعی در تثبیت موقعیت سیاسی خود و پیروزی در انتخابات آینده را داشته اند و بنابراین از اصلاحات اقتصادی به غیر از مواردی نادر به جهت هزینه ههای اجتماعی آن خودداری نموده اند و تنها با بازتعریف کردن نرخ بیکاری و باز نگه داشتن دربهای دانشگاهها سعی در کاهش آماری نرخ بیکاری آنهم روی کاغذ داشتند که تبدیل بیکاران غیردانشگاهی غیرمتوقع به بیکاران دانشگاهی متوقع تنها برونداد آن ارزیابی می شود.
تنها علاج بیماری رکود تورمی افزایش تولید داخلی و حمایت همه جانبه از تولیدکنندگان بومی است اما آنچه در دهه اخیر شاهد بودیم از نامناسب بودن فضای کسب و کار گرفته تا عدم حمایت مناسب از تولیدکنندگان و واردات گسترده و غیر ضروری همه وهمه به منفی شدن نرخ سرمایه گذاری و تعطیلی بنگاهها و افزایش نرخ بیکاری انجامیده است.
یکی از بهترین علائم جهت پیشبینی نرخ سرمایه گذاری توجه به برنامه بودجه دولت و البته بودجه عمرانی است. این روزها که کلیات بودجه به تصویب مجلس رسیده است بودجه عمرانی با کاهش ۱۸ هزار میلیاردی نسبت به سال ۹۶ تنها حدود ۶۰هزارمیلیارد پیشنهاد شده است که این‌مبلغ به تنهایی نمی تواند محرک مناسبی برای خروج از رکود اقتصادی باشد. این در حالیست که اقتصاد ایران به دلیل تزریق ارزهای نفتی متاسفانه دچار بیماری هلندی شده و تلاش دولتها جهت قطع وابستگی نفتی همچنان بلا نتیجه مانده است چراکه به دلیل ناکارآمدی ساختار بودجه (و عدم شفافیت آن تا قبل از بودجه ۹۷) تمام هم و غم دولتها بر ارضا طبع سیری ناپذیر بودجه جاری معطوف بوده است و برای این منظور از هیچ تلاشی (نظیر افزایش حاملهای انرژی،جرایم،مالیات اخذ شده از مردم و... بجای اصلاح نظام مالیاتی کشور واخذ مالیات از سازمانهای اقتصادی با گردش مالی بالا نظیر آستان قدس رضوی و قرارگاه خاتم و...) فروگذار نکرده است که با توجه به شرایط اقتصادی کشور ادامه این روند خروج از رکود را دست نیافتنی تر مینمایاند.
از این گذشته نامناسب بودن فضای کسب و کار کشور هم بر افول اقتصادی بی تاثیر نبوده است چراکه با اعمال قوانین دست و پاگیر و بروکراسی ناکارآمد و وضع ۱۸ نوع عوارض پیدا و پنهان بر تولید علاوه بر واردات بی رویه کالاهایی که مشابه داخلی دارند آنهم در سالیانی که موکدا از سوی مقام معظم رهبری با تعابیر اقتصادی نامگذاری شده اند ناخواسته در جهت کاهش نرخ سرمایه گذاری گام برداشته ایم.

#رکود_تورمی
#بیماری_هلندی
#اقتصادایران
T.me/eghtesadegolestan