❇️ چشم‌انداز صنعت خرده‌فروشی در ایران. 📌مهرالسادات آیتی‌زاده تنها (کارشناس ارشد علوم اقتصادی)

❇️ چشم‌انداز صنعت خرده‌فروشی در ایران
📌مهرالسادات آیتی‌زاده تنها (کارشناس ارشد علوم اقتصادی)

✅ تعداد واحدهای صنفی در ایران بیش از نرم جهانی است و این نشانگر سهم بازار ناچیز، رقابت بسیار سخت، درآمد کم و در نهایت، اشتغال ناپایدار واحدهای صنفی در کشور است. حتی طی ۱۳۸۹ و ۱۳۹۰هخ با وجود پدیدارشدن رکود در اقتصاد، درخواست برای مجوز فعالیت واحد صنفی روند مثبتی داشته است.


صنعت خرده‌‌فروشی از بخش‌های مهم اقتصاد ملی هر کشور محسوب می‌شود و پلی میان عرضه‌‌کنندگان و تقاضاکنندگان کالاها و خدمات است که نقش اساسی در تعیین قیمت کالاها و خدمات ایفا می‌کند. این صنعت وابستگی عمیقی به متغیرهای اقتصاد کلان دارد و بسیار متأثر از این متغیرهاست. رشد جمعیت، افزایش تولید ناخالص داخلی، افزایش درآمد قابل‌‌تصرف و توسعه زیرساخت‌های شهری اثر مثبتی بر این صنعت دارد و نرخ‌‌های تورم، بهره و بیکاری، عدم ثبات سیاست‌های دولت و ... اثری منفی بر این صنعت دارد. همچنین، ترکیب عواملی همچون جمعیت‌‌شناسی و عادت‌های مصرفی خریداران، به‌طور قابل‌‌توجهی بر پویایی این صنعت تأثیرگذار است.

با توجه به نتایج آمارگیری نیروی کار در کشور اشتغال کشور(در سال ۱۳۹۵)در این سال‌ها (۱۳۸۹ و ۱۳۹۰)با روند منفی روبرو بوده است، اما برعکس بخش خرده‌‌فروشی کشور با رشد مثبت همراه بوده است و این بخش از اقتصاد بدون درنظرگرفتن شرایط اقتصادی کشور، حتی در زمان رکود هم روندی مثبت را طی کرده است. در این میان، درخواست برای ایجاد فروشگاه‌های بزرگ و زنجیره‌ای در کشور با رشدی کُند همراه بوده است و تنها ۱۰ درصد از بخش توزیع کشور در اختیار این فروشگاه‌هاست و پیش‌‌بینی می‌شود تا سال ۱۴۰۰سهم این فروشگاه‌های از بازار خرده‌‌فروشی کشور به ۲۵ تا ۴۰ درصد برسد. این درحالی است که سهم فروشگاه‌های زنجیره‌ای و بزرگ در بخش خرده‌‌فروشی جهان در حدود ۵۰ درصد و در کشورهای توسعه‌‌یافته ۸۰ درصد است‌‌.

مطابق با رتبه بندی الکسای ایران به نظر می‌رسد تنها دو فروشگاه اینترنتی در کشور بیش از ۹۰ درصد سهم بازار خرده‌‌فروشی آنلاین کشور را در اختیار داشته باشند و از مزایای رقابتی‌‌بودن به دور باشند. (دیجی کالا رتبه ۳ و بامیلو رتبه ۱۷)
شبکه مطالعات سیاستگذاری عمومی (شمس)

@eghtesadegolestan