‍ ❇️ آثار اولین دور تحریمهای آمریکا بر اقتصاد ایران. دکتر یاسر رخشان. اقتصاددان، استاد دانشگاه

‍ ❇️ آثار اولین دور تحریمهای آمریکا بر اقتصاد ایران
دکتر یاسر رخشان
اقتصاددان، استاد دانشگاه

اولین دور تحریمهای آمریکا علیه ایران از روز سه شنبه هشتم‌ماه اوت سال جاری رسما شروع شد. ایالات متحده بر این باور است که این تحریمها سخت ترین محدودیتهایی تجاری اقتصادی است که تا کنون بر یک کشور وضع شده است و با استمرار و تداوم آن با اعمال تحریمهای نفتی و بانکی در ماه نوامبر فشارهای بی سابقه ای بر نظام اقتصادی ، سیاسی ایران وارد خواهد شد!

اما موج اول این تحریمها که سبب خروج شرکتهای بزرگ از اقتصاد ایران شد چه هزینه هایی بر اقتصاد ما تحمیل کرده است؟
با اعمال موج اول تحریم ، ایران‌ از دریافت هواپیماهایی که خریده بود باز می ماند. قرار بر این بود ۲۳۰ فروند هواپیما از شرکتهای بویینگ و ایرباس به ایران داده شود که ارزش این قراردادها بالغ بر ۳۹.۵ میلیارد دلار بود ولی با آغاز دور اول تحریمها این قرارداد اجرایی نخواهد شد!

بعد از اجرایی شدن قرارداد هسته ای در سال ۲۰۱۶ ایران قراردادی برای خرید ۱۱۰ فروند هواپیمای بویینگ برای خطوط هواپیمایی ایران ایر و آسمان امضا کرد که ارزش آن ۲۰ میلیارد دلار بود و قراردادی به ارزش ۱۹میلیارد دلار برای خرید ۱۰۰ فروند ایرباس هم در نتیجه این تحریمها لغو شد.! و تنها ایرباس ۳ فروند از تعداد موضوع قرارداد را به ایران تحویل داده است.

همچنین قراردادی به مبلغ ۵۳۶ میلیون دلار برای خرید ۲۰ فروند ATR هم بعد از توافق هسته ای امضا شده بود که تنها ۱۳ فروند تحویل شد و مابقی از دستور کار خارج شد.
این تحریمها باعث از دست رفتن ۴۲۴ میلیون دلار ارز حاصله از فروش فرش شد که ایران با برداشته شدن تحریمها موفق به صادرات آن شده بود ، صنعت فرش ایران ۲۰ درصد از بازار جهانی فرش را به خود اختصاص داده بود و برای ۲ میلیون نفر فرصت شغلی ایجاد کرده بود
که با اجرای تحریمها صادرات فرش ایران بطور کی متوقف خواهد شد

ایران در سال گذشته ۱.۳۷ میلیون دلار خاویار صادر کرده بود و امریکا نیز به تازگی بعد از ۲۵ سال یکی از مقاصد صادراتی ایران تعریف شده بود و متاسفانه این درآمد صادراتی هم از ایران اقتصاد ایران حذف خواهد شد

ایران از صادرات ۹۶ هزار تن پسته نیز مبلغ ۸۵۳ میلیون دلار در ۹ ماهه انتهای سال ۹۶ درامد کسب کرده بود و ایران به همراه امریکا ۸۵ درصد بازار پسته جهان را در اختیار داشتند که با اعمال تحریمهای ظالمانه این فرصت صادراتی از دست رفت .

مع الاسف خرید و فروش طلای ایران ممنوع اعلام شد و ایران در گذشته برای دور زدن تحریمها در ازای فروش نفت ، طلا دریافت می کرد که دیگر این ابزار از دسترس ایران خارج‌ می شود.

و در نهایت صنعت خودرو سازی ایران هم از تحریمهای آمریکا آسیب جدی خواهد دید. بازار خودرو در ایران دوازدهمین بازار بزرگ جهان است و خودروسازان داخلی با فروش ۱.۶ میلیون دستگاه در سال گذشته موفق به رشد ۱۸ درصدی فروش نسبت با سال قبل شوند اما با شروع تحریمها و خروج شرکتهای فرانسوی و آلمانی این صنعت نیز دچار آسیب جدی شده و میلیونها فرصت شغلی در معرض خطر جدی قرار خواهد گرفت.

به اقتصاد گلستان بپیوندید:
T.me/eghtesadegolestan