آشنایی با گرایش هوش مصنوعی

آشنایی با گرایش هوش مصنوعی
گرایش هوش مصنوعی تنها گرایشی است که داوطلبان کنکور سراسری کارشناسی ارشد می‌توانند در کنار گرایش‌های دلخواه خود (نرم افزار و محاسبات و الگوریتم یا معماری کامپیوتر) در وقتی جداگانه به سوال‌های آن پاسخ گویند. داوطلبان در هنگام کنکور موظفند در یک وقت 50 دقیقه‌ای به 20سوال نرم افزار یا سخت افزار پاسخ گویند و سپس در یک وقت 50 دقیقه‌ای جداگانه به 20سوال هوش مصنوعی بپردازند. در برخی از دانشگاه ها اگر دانشجویانی كه از گرایش نرم افزار وارد این گرایش می شوند و درس سیگنال ها وسیستم را نگذرانده اند باید آن را به عنوان درس جبرانی اختیار كنند. این در حالی است که شمار پذیرفته شدگان در گرایش هوش از بقیه گرایش‌ها نیز بیشتر است. در دوره کارشناسی، دانشجویان صرفا با یک درس سه واحدی با نام هوش مصنوعی آشنایی پیدا می‌کنند و آشنایی بیشتر با این مقوله به طور کامل در دوره کارشناسی ارشد صورت می‌گیرد . با توجه به واحدهایی که در دوره کارشناسی ارشد گرایش هوش مصنوعی تدریس می‌شود، دانشجویان می‌توانند موارد آموزشی و کاربردی متفاوتی را بیاموزند از جمله :
یادگیری ماشین
روش‌هایی که کامپیوتر را قادر می‌سازد عملی شبیه به یادگیری و تجربه را در حین انجام مکرر یک عمل انجام دهند. یعنی با توجه به اعمالی که دفعات قبل انجام داده و بررسی نتایج آن‌ها سعی کند در دفعات بعدی اعمالی بهتر و مطلوب تر و با خطای کمتر انجام دهد.
شبکه های عصبی
روش جدید حل مسائل هوش مصنوعی بوسیله شبکه‌ای از واحدهای متصل به هم که هر کدام قابلیت پردازش داده ها ، ارتباط با نورون های دیگر وهمچنین ایجاد تغییرات در مشخصات شبکه را دارند و این اعمال را در جهت بهینه سازی عملکرد شبکه انجام میدهند .شبکه های عصبی معمولا در مسائلی نظیر بهینه سازی ، تخمین توابع ، کنترل و ... کاربرد دارند
پردازش تکاملی
شاخه‌ای جدید از هوش مصنوعی که با در نظر گرفتن یک یا چند جواب اولیه برای یک مساله و بوجود آوردن جواب‌های جدید از جواب‌های موجود و انتخاب جواب‌های بهتر، سعی می‌کند كه جوابی نسبتا بهینه برای مساله بدست آورد.
رباتیک
طراحی ربات‌های کامپیوتری (مکانیکی یا نرم افزاری) برای انجام وظیفه‌ای خواص. برای هوشمند ساختن ربات‌ها از الگوریتم‌های هوش مصنوعی مانند یادگیری، پردازش تصاویر، تشخیص گفتار و ... استفاده می‌شود.
منطق فازی
تعمیمی است از منطق کلاسیک که در آن بجای دو مقدار درست و غلط ، درجه درستی داریم که می‌تواند یین عدد صفر و یک باشد. به عبارت دیگر درجه تعلق یك عنصر به یك مجموعه می تواند مقادیری بین 0 تا 1 باشد. پردازش زبان طبیعی نیز قسمتی از هوش مصنوعی است که به پردازش متون زبان‌های طبیعی می‌پردازد تا معنای آن‌ها را استخراج کند.
سیستم های خبره
سیستم‌های که بوسیله جمع آوری داده‌ها و قوانین در یک زمینه خاص می‌توانند درآن زمینه مانند یک فرد خبره و متخصص عمل کند (نمونه ربات‌های جراح).
محاسبات نمادین
انجام محاسبات ریاضی به صورت نمادین نه عددی. یعنی اگر 2 به توان 2 چهار می‌شود این الگوریتم‌های هوش مصنوعی قدرت تعمیم آن به x به توان 2 را دارند و در نهایت به جای عدد جوابی وابسته به نماد برمی‌گردانند مثل x ضربدر x.