«تجدید ارزیابی دارایی» چه نیازی از بانکها را رفع میکند؟

"تجدید ارزیابی دارایی" چه نیازی از بانکها را رفع میکند؟

بانکها حجم بالایی از دارایی های ثابت با ارزش دفتری بسیار پایینی در ترازنامه داشته که این ارزشگذاری پایین، طرف دارایی ها را در مقابل بدهی های روزافزون، کم ارزش جلوه میدهد.
باید گفت اختلاف موجود میان دارایی‌ها و بدهی‌ها در ترازنامه خود را در بخش سرمایه منعکس می‌کند که در بسیاری از بانک‌ها در قالب زیان انباشته نمایان می‌شود.

از سویی طبق ماده 141، هرگاه زیان انباشته از نصف سرمایه بیشتر شود، شرکت برای ادامه فعالیت تجاری خود دچار مشکل می‌شود. البته این امر برای بانکها متفاوت بوده و "قدرت خلق پول" و توان انتقال ریسک به حاکمیت، به آنها قدرت جادویی داده است.

اما بهر حال افزایش سرمایه از محل تجدید ارزیابی دارایی‌ها اوضاع ترازنامه‌ای و نسبت‌های مالی آنها را بهتر خواهد کرد. افزایش سرمایه‌ از محل مازاد تجدید ارزیابی دارایی‌ها چیزی به بانک اضافه نمی‌کند و تنها با بروزرسانی ارزش دارایی‌ها می‌تواند آنها را از شمولیت ماده 141 خارج سازد که ادامه حیات بنگاه اقتصادی را ممکن میسازد. البته باز هم تاکید میگردد، خلق پول به بانکها اجازه رفع خروج از بحران و یا بهتر بگویم "تعویق" بحران را میدهد.

میتوان گفت حداقل سرمایه مورد نیاز برای خروج از ماده 141 بر اساس سرمایه فعلی بانکها و زیان انباشته براساس آخرین صورت‌های مالی منتشر شده نشان میدهد بین دو تا پنج برابر سرمایه فعلی بسته به بانکهای مختلف، باید سرمایه تزریق نمود که شاید بخشی از آن از محل تجدید ارزیابی باشد.

عباس دادجوی توکلی
@Interestratemoney