مقایسه نرخ سود بانکی در ایران و ایالات متحده آمریکا با رویکردی کاملا متفاوت

مقایسه نرخ سود بانکی در ایران و ایالات متحده آمریکا با رویکردی کاملاً متفاوت

بارها و بارها در اخبار و رسانه ها شنیده شده است که بالا بودن نرخ بهره بانکی موجب کاهش انگیزه بکارگیری سرمایه در فرآیند تولید می گردد و این امر انگیزه های تولید و سرمایه گذاری را کاهش می دهد . از سویی یک درآمد بدون هیچ تلاشی نصیب معدودی در اقتصاد میگردد. زیرا وقتی در اقتصاد عایدات سرمایه ای و درآمدهای ناشی از دارایی های حقیقی و مالی دست بالا دارد عده ای مثلاً 500 میلیون تومان در بانک قرار می دهند و در سال حدود 100 میلیون تومان درآمد بهره ای کسب می کنند که از حقوق اکثریت کارمندان و همه ی کارگران بالاتر است. آیا دیگر کسی دنبال کار می رود؟ آیا کسی حاضر به کار کردن می شود؟ ( بحث تورم را فعلا در نظر نمی گیریم )

حال بیاییم مسئه را از زاویه ای دیگر بررسی نماییم  . اگر فرض کنیم حداقل دستمزد در ایران 1.2 میلیون تومان باشد ، درآمد سالیانه یک کارگر ساده در سال در حدود 14.4تومان خواهد بود که معادل 1309 دلار است . با فرض نرخ سود سپرده 20 درصدی در بانک های ایران ، برای کسب چنین درآمدی از راه سپرده بانکی ، باید حدود 6545 دلار در بانک سپرده گذاری کند .

حال با فرض آنکه نرخ بهره آمریکا در حال حاضر در حدود 1.5 درصد می باشد و اینکه حداقل دستمزد یک کارگر تمام وقت آمریکایی در سال ۲۰18 در تمام ایالات آمریکا به طور متوسط معادل 27 هزار دلار باشد ، یک فرد آمریکایی مجبور است 1.8 میلیون دلار در بانک سپرده گذاری کند تا همین درآمد را کسب کند.

نکته آخر آنکه اگر فرض شود درآمد حداقل سالیانه یک کارگر ساده در ایران در حدود 6546 دلار بوده و در ایران نرخ بهره آمریکا برقرار باشد ، یک ایرانی برای کسب چنین درآمدی از راه سپرده بانکی ، باید حدود 436 هزار دلار در بانک سپرده گذاری کند .

در این گزارش نرخ دلار در بازار ایران 11 هزار تومان در نظر گرفته شده است .