۹۷ درصد نقدینگی در اختیار خلق پول بانکها است

97 درصد نقدینگی در اختیار خلق پول بانکها است

برخلاف تصور عموم، بانکها عامل خلق پول در اقتصاد هستند بگونه ای که حتی میتوانند بدون ذخائر پیشینی، "از هیچ" خلق پول نمایند. به مشکل تسویه بین بانکی هم برخورد کنند، بانک مرکزی منفعل وجود دارد که حاضر است 50 هزار میلیارد تومان! اضافه برداشت اختصاص داده و حساب بانکها را شارژ نماید. ترس از ورشکستگی نظام تسویه بانکی و شورش های اجتماعی بعد از آن سبب شده هر چه بانکها خلق میکنند به عنوان " پول " رایج در جامعه مورد پذیرش باشد.

اگر پول را بر اساس ماهیت آن و به صورت رابطه «بدهکار–بستانکاری» تعریف کنیم، روشن شدن مفهوم نهادی پول بسیار ساده خواهد بود. پول می‌تواند به عنوان یک "اقرار بدهی" تعریف شود که نشان‌دهنده طلب‌هایی از تولید اجتماعی است.

هر فرد در اقتصاد مبادله‏‌ای در قبال ارائه­‌ی خدمت یا تولید محصولی به افراد جامعه، خدمت یا محصولی را از وی طلب می‏کند. فرد بدهکار در اقتصاد پولی به جای ارائه خدمت، محصول سندی حاکی از بدهی خود در اختیار بستانکار قرار می‏دهد. واضح است که این سند در صورتی قابل پذیرش عمومی‌و قابل گردش در جریان فعالیت‌های اقتصادی خواهد بود که بدهی آن از سوی "مقام معتبری"، اعتبار شود. بنابراین درعین‌حال که پول یک بدهی و یک نظم اجتماعی مشخص است که یک شخص چیزی را امروز به دست می‏آورد و متعهد به ادای ارزشی مشخص به ازای آن در آینده است، این بدهی باید از سوی قدرتی معتبر (مانند دولت) تضمین یا اعتبار شود.

در ایران اصل بر این است : خلق پول بی رویه(خلق بدهی) از بانکها و پشتیبانی منفعلانه از بانک مرکزی. بار تورمی آن هم بر دوش جامعه.

95 درصد جامعه تاوان ثروتمندتر شدن آن 5 درصد دارای سپرده های بانکی بالا را میدهند

عباس دادجوی توکلی

@Interestratemoney