انتظار افت تولید و جهش قیمت خودرو در آینده وجود دارد؟

انتظار افت تولید و جهش قیمت خودرو در آینده وجود دارد؟

طبق تحلیلی که امروز در روزنامه دنیای اقتصاد خواندم، علی رغم رشد موقت تولید خودرو طی بهمن ماه سال جاری، بطور کلی تولید سواری‌ها طی ۱۱ماه امسال، ۴۰ درصد نسبت به بازه زمانی مشابه سال گذشته کاهش یافته است.

منطبق با تحلیل این روزنامه مشکلات مربوط به تامین قطعات از داخل و خارج بدلیل تحریم ها، خروج بسیاری از شرکت‌ها از کشور و همچنین مشکلات مربوط به نقل‌و‌انتقال پول، موجب کندی در تامین قطعات و کاهش تولید و یا تولید "ناقص" شده بگونه ای که امکان تجاری شدن آنها تا زمان تامین قطعات کسری وجود ندارد. اما به هر حال مشخص نیست ذخیره "قطعات" چه مقدار بوده و پس از اتمام ذخایر قطعه‌ای، چه سرنوشتی در انتظار تولید است و خودروسازان با چه روشی و از کدام منابع، چرخه تولیدشان را حفظ خواهند کرد؟؟

در گذشته در همین کانال از قدرت انحصار چندجانبه ای صنعت خودرو در قیمتگذاری و 1- دسترسی بالای آن به تامین مالی از طریق بانکها و امکان "استمهال بدهی ها" سخن گفتیم. به موارد ذکر شده 2- "بانکداری" خودروسازان و اخیرا 3-کمک مالی دولت را بیافزایید.

3 نوع روش تامین مالی ذکر شده بالا همواره امکان قیمتگذاری را برای خوروسازان فراهم مینمود. بخصوص آنکه آنها می‌توانستند از طریق افزایش بدهی به بانکها (از طریق امکان امهال)، بحران و تسویۀ نهایی تعهدات انباشته خود را به دورۀ بعد منتقل ساخته و بدین وسیله بر عدم کاهش قیمت (آن هم در شرائط رکود) پافشاری کنند.

اما با تشدید همه جانبه تحریم های احتمالی از خرداد ماه سال آتی، همزمان تنگنای مالی بانکها و تنگنای اعتباری بنگاه های فعال در بازار انحصار چندقطبی خودرو که هزینه‌های ثابت بالایی را متحمل میگردند تشدید شده، حال اگر فرصتی برای حیات صنعت خودروسازی فراهم نگردد چه میشود؟ اگر امکان بانکداری برای آنان قطع شود چه جایگزینی برای تعویق بحران خواهند داشت؟
احتمالا دولت با تشدید کسری بودجه نتواند به خودروسازان کمک نماید. آن زمان چه بر سر تولید و قیمت خودرو خواهد آمد؟

پاسخ واضح است : یا سقوط صنعت خودرو و یا افزایش پایه پولی جهت کمک به خودروسازان. اما اگر تامین قطعه با هزینه بسیار بسیار بالا فراهم باشد، کاهش در حجم تولید در اینجا به معنای افزایش در هزینه‌های واحد تولید است که منجر به افزایش احتمالی و سرسام آور قیمت خودرو شده و بار تورمی پایه پولی افزوده شده به جامعه منتقل خواهد شد.

بدین‌ترتیب، این رکود احتمالی است که تورم آتی را تحریک می‌کند و "کاهش توان تولید" پایه اصلی "جهش قیمتی" خواهد شد.

عباس دادجوی توکلی

@interestratemoney