کالاها و خدمات مانند «مائده آسمانی» نیستند که. بدون قیمت وارد بازار شوند

کالاها و خدمات مانند "مائده آسمانی" نیستند که
بدون قیمت وارد بازار شوند

منطبق بر نظریه‌های ارتدوکس، از جمله در رأس آن‌ها پول‌گرایان، فرض می‌کنند که کالاها و خدمات بدون قیمت به بازار وارد می‌شوند و بر اساس مکانیزم عرضه و تقاضا قیمت‌گذاری میشود. در این شرایط، یعنی ورود کالا بدون قیمت به بازار، هرقدر جاذبۀ تقاضا (به سبب رشد حجم پول) بالاتر باشد، قیمت کالا به سمت بالا حرکت می‌کند.

بر این اساس تصور مانند حالتی است که ویکسل به تصویر میکشد : "مائده آسمانی" بدون قیمت به زمین رسیده و تأثیر معنی‌دار حجم پول بر شکل‌گیری قیمت‌ها مربوط به حالتی است که در آن "مائده آسمانی" ذکر شده تحت تأثیر نیروهای بازار از طریق حراج قیمت می‌یابد. 

اما این رویکرد صحیح نیست. زیرا در واقعیت «تولیدکننده کالای خود را پیش از اینکه مبادله اتفاق بیفتد براساس شرایط تولید (هزینه‌های واحد)، ساختار بازار و حاشیه سود مفروض قیمت‌گذاری می‌کند». به نوعی تمامی‌این تحولات مربوط است به پیش از عرضۀ محصول به بازار. پیش از اینکه در معرض جاذبۀ تقاضا ناشی از رشد عرضۀ پول قرار گیرد (دیدگاه پولگرایی).

در ادامه این پرسش مطرح میگردد که تاثیر رشد نقدینگی چگونه است؟
تأثیر رشد نقدینگی نه بر قیمت‌گذاری کالا بلکه بر میزان فروش کالاست. به نوعی رشد نقدینگی یکی از عواملی است که تعیین می‌کند آیا قیمت‌های وضع شده، درآمد کافی ایجاد خواهد کرد یا نه». و به نوعی این قیمتگذاری است که بر حجم پول اثرگذار است.

به‌عبارت‌دیگر حجم پول در جریان، نه تغییردهندۀ قیمت‌های وضع شدۀ اولیه، بلکه تعیین‌کنندۀ میزان فروش و سطح درآمد کسب‌شده توسط بنگاه است و به سیاستگذار در خصوص امکان کمبود حجم پول برای خرید و فروش با توجه به قیمت‌های تعیین شده هشدار میدهد.

عباس دادجوی توکلی

@interestratemoney