🌍 ‌و‌هوایی تنش‌های ژئوپولتیک را بدنبال دارد.. فارن افرز

🌍 #تغییرات_آب‌و‌هوایی تنش های ژئوپولتیک را بدنبال دارد

فارن افرز

📝 جاشوا بوسبی،دانشیار سیاست گذاری عمومی دانشگاه تگزاس آستین

برگردان: پوریا فیروزنژاد

به نظر می رسد که جهان در حالت بحران دائمی قرار دارد.نظم لیبرال بین المللی از داخل و بیرون در محاصره قرار گرفته است.دمکراسی در حال افول است. بهبود اقتصادی با شیب بسیار ناچیز نتوانسته است تا درآمد اغلب مردم در غرب را افزایش دهد.قدرت روز افزون #چین سلطه آمریکا را با مخاطره روبه رو کرده و تنش های بین المللی احتمال وقوع یک جنگ فاجعه بار را افزایش داده است.

🔹 با این حال تهدید دیگری به اندازه هر یک از این موضوعات در قرن بیست و یکم وجود دارد؛ تغییرات آب و هوایی.این چالش در نهایت توجه و منابع بیشتری را طلب خواهد کرد و پیامدهای جدی تری را نسبت به دیگر معضل های کنونی را بر اقتصاد جهانی و روابط بین الملل خواهد داشت.تغییرات آب و هوایی به زودی نیازمند انجام یک اقدام فوری خواهد بود.امروز تجمع دی اکسید کربن-اصلی ترین گاز گلخانه ای-به بالاترین سطح خود در 800 هزار سال گذشته رسیده است.دمای زمین نیز 1.2 درجه سلسیوس از هر زمانی پیش از انقلاب صنعتی افزایش داشته است.

🔹نکته ای که تغییرات آب و هوایی را بسیار خطرناکتر می کند پیامد های آن بر موضوعات ژئوپولتیک است.تغییرات جوی جدید منجر به بروز دگرگونی های اقتصادی و اجتماعی خواهد شد.بالا آمدن آب دریاها، نابود شدن زمین های کشاورزی و حتی بروز طوفان ها و سیل های شدید تر سکونت در برخی از کشورها را غیر قابل ممکن می سازد.این تغییرات به نوعی سیستم بین المللی را به شیوه ی جدیدی مورد آزمون قرار می دهد.

🔹مقابله با تهدیدات بزرگ نیازمند یک همکاری وسیع و تاریخی در جامعه بین الملل است. بشر تنها در صورتی می تواند به طور موفقیت آمیز با این تهدید مقابله کند که رهبران جهان در نظم جهانی روح تازه یک هدف مشترک را بدمند. چین و آمریکا مجبور خواهند بود تا با یکدیگر همکاری کنند.همچنین نهاد ها وسازمان و شرکت های غیر دولتی نیز باید در راستای مقابله با این تهدید نقش خود را ایفا کنند.

🔹16 سال از میان 17 سالی که رکورد گرم ترین هوا را به خود اختصاص داده اند از سال 2001 به بعد بوده است.اکنون فصل ها در حال تغییر هستند،کمبود ریزش باران باعث افزایش ریسک آتش سوزی در جنگل ها و مراتع مانند اتفاقی که سال گذشته در کالیفرنیا رخ داد، می شود.حتی زمانی که باران نیز می بارد طوفان رخ می دهد.با توجه به بالا آمدن میزان آب دریاها موج ها می تواند مانند آنچه که در میامی در سال های اخیر رخ داده است باعث تخریب تاسیسات و زیر ساخت های ساحلی شود.در اواسط قرن جاری سطح آب اقیانوس ها تاحدی بالا می آیند که آب شور باعث از بین رفتن زمین های کشاورزی خواهد شد.

🔹تغییرات آب و هوایی همچنین می تواند منجر به وخیم شدن تنش های بین المللی شود.به عنوان مثال هند و پاکستان که تاکنون جنگ های متوالی را تجربه کرده اند توانسته با اجرای یک قرارداد در مورد بهره برداری مشترک از رودخانه مشترک مرزی هندو از این منبع آب استفاده کنند.اگر چه افزایش تقاضا برای آب طی سال های اخیر باعث ایجاد تنش هایی در رابطه با این رودخانه شده است.این موضوع می تواند همکاری در میان کشورهایی که دارای منابع مشترک آبی هستند را در آینده با مخاطره روبه رو کند.

🔹این تغییرات در نهایت باعث دگرگونی سیاسی خواهد شد.برخی از قدرت های جهان از جمله آمریکا و چین دارای جمعیت بالا و تاسیساتی هستند که در معرض تهدیدات قرار می گیرد.دولت ها مجبور خوهند بود تا منابع نظامی خود را برای استفاده در عملیات نجات و بازسازی شهرها هزینه کنند.این چالش خود باعث هدر رفتن منابع نظامی قابل توجه و سربازان خواهد شد که آمادگی این قدرت ها را برای مقابله با دشمنان خارجی به شدت کاهش می دهد.

🔹سناریو مشابه را می توانند کشورهای همسایه رود نیل تجربه کنند.اتیوپی در حال ساخت یک سد عظیم در مسیر رود نیل است که این خود باعث کاهش جریان آب رود نیل در مصر و سودان می شود. امکان جدل میان کشورها بر سر منابعی مانند کبالت و نیکل که در باتری های وسائل نقلیه به کار می رود نیز افزایش خواهد یافت.چرا که این مواد معدنی اغلب در کشورهایی مانند جمهوری کنگو یافت می شود.اکنون به نظر می رسد که مساله تغییرات آب و هوایی به امری بسیار مهم برای رهبران اغلب کشورها تبدیل شده است حتی آمریکا پس از اعلام خروج از معاهده آب و هوایی هنوز به طور رسمی از آن خارج نشده است چرا که خروج آمریکا یک روز پس از انتخابات ریاست جمهوری سال 2020 اجرایی خواهد شد.

🔗 https://www.foreignaffairs.com/articles/2018-06-14/warming-world