سخنرانی ریس جمهوری اسلامی ایران در اجلاس مجمع گفتگو‌های همکاری آسیا. بسم‌ الله الر‌حمن الر‌حیم

سخنرانی ریس جمهوری اسلامی ایران در اجلاس مجمع گفتگو های همكاري آسيا
بسم‌ الله الر‌ّحمن الر‌ّحيم

جناب آقاي پرايُت چان‌-او-چا، نخست وزير محترم تايلند؛
رؤساي محترم كشورها و دولت‌ها؛
عاليجنابان؛

در ابتدا مايلم، از دولت تايلند به واسطهء ميزباني دومين اجلاس سران مجمع گفتگوي همكاري آسيا و ميهمان‌نوازي گرم و صميميِ دولت و مردم تايلند، قدرداني نمايم. اميد است با بحث و تبادل‌نظر سازنده، شاهد اعتلا و تقويت بيش از پيش اين مجمع به عنوان يكي از مهم‌ترين نهادهاي آسيايي‌ باشيم.
براي اينجانب مايه خرسندي است كه در جمعي سخن مي‌گويم كه با شعار« آسياي واحد ، توانمندي‌هاي گوناگون» مي‌تواند قاره كهن ما را در مسير موفقيت روزافزون قرار داده و با چشم انداز 2030 خود، به عنوان آرمان مشترك اعضا، در راه ايجاد جامعه آسيايي گام بردارد؛ چرا كه هدف مهم مجمع گفتگوي همكاري آسيا، توانمند سازي جوامع از طريق ارتقاء امنيت، گسترش آموزش، کاهش فقر، افزايش اشتغال، كاهش تورم، افزايش نقش زنان در مديريت، و پرداختن جدي و گسترده به مسايل زيست محيطي در گستره آسيا است.
امروز همگان اذعان دارند كه هيچ موضوع بين‌المللي، بدون حضور و همكاري تنگاتنگ قدرت‌هاي آسيايي قابل حل و فصل نيست؛ و در حل معضلات كلان كره زمين همچون تغييرات آب و هوا، بحران محيط زيست، مشكلات اجتماعي مانند: آوارگان، پناه‌جويان، بي سوادي و فقر، اين كشورهاي آسيايي هستند كه به عنوان بازي‌گران عرصه‌ء تحقق امنيت جمعي، نقش آفريني مي‌كنند.
قدرتمندتر شدن آسيا در گرو خودباوري و اراده‌ي مشترك براي همگرايي است. ما بايد با گشودن بازارها، تعامل اقتصادي، اصلاح ساختارهاي داخلي، شفاف‌سازي‌ و هماهنگي‌هاي گسترده در حوزه‌هاي سياست‌گذاري، گام‌هاي بلندي در راه اعتلاي كيفيت زندگي مردم خود و ارتقاي جايگاه آسيا در تعاملات جهاني برداريم.
عاليجنابان؛
خانم‌ها ، آقايان؛
تاريخ طولاني و غنيِ تمدن¬هاي آسيايي، ميراثي بس گرانقدر است؛ آگاهي هرچه بيشتر مردم ما از يکديگر، گامي مهم در جهت تعالي فرهنگي و امري حياتي براي امنيت و ثبات درازمدت قاره مي‌باشد.
ايران پاره‌اي جدايي ناپذير از آسيا و دروازه اتصال شرق و غرب است؛ ما ريشه در آسيا داريم؛ و تاريخ، فرهنگ و هنر ما در اين قارهء كهن شكل گرفته است. ما به اين اصل باور داريم كه بايد با آسيا باشيم، و خود را در آسيا تعريف كنيم.
جمهوري اسلامي ايران، با درك عميق از اهميت امنيت و ثبات آسيا، بر اين باور است كه چالش برانگيز ترين بحران، افراطي گري و خشونتي است كه سرتاسر قارهء ما را، از توكيو تا دهلي، و از بغداد و دمشق تا استانبول، درنورديده است. امنيتِ شرق و غربِ اين قاره، از يكديگر تفكيك ناپذير است؛ و مداخله قدرتهاي خارجي در دوسوي اين قاره، تهديدي كلان براي امنيت همهء ماست. امروز ايران همچون سدي استوار، در مقابل نفوذ و گسترش افراط‌گرايي و تروريسم در اين منطقه، ايستاده است و بر اين امر پاي مي‌فشارد كه مداخله غير قانوني قدرت‌ها به تداوم اين خشونتها و بي رحمي ها دامن زده است. نمي‌توان از امنيت سخن گفت و عزم توسعه يك‌پارچه داشت، ولي نسبت به فجايع تروريستي در عراق و سوريه و بمباران زنان و كودكان بي‌گناه در يمن و جنايات رژيم صهيونيستي در فلسطين بي‌تفاوت ماند. انديشه آسيايي، سياست ورزي و گفتگو را عوامل اصلي در حل و فصل خصومت‌ها مي داند؛ و مجمع ما در مواجهه با چالش‌هاي پيش رو بايد بر اين رويكرد تاكيد كند.
خانم‌ها و آقايان؛
جمهوري اسلامي ايران، پس از توافقِ تاريخيِ هسته‌اي، مي‌كوشد با مشارکت در زنجيره توليد، توسعه بازارهاي جديد، و تامين پايدار انرژي نقش فعالي در همکاري‌هاي آسيايي ايفا كند.
ايران، با برخورداري از ظرفيت‌هاي مهمي چون نيروي انساني جوان و تحصيلکرده، منابع غني نفت و گاز، و موقعيت ويژه جغرافيايي؛ دستيابي به رشد اقتصادي به ميزان متوسط سالانه 8 درصد را به عنوان هدف ميان مدت خود تعيين کرده است.
افزون بر اين، جذب سرمايه‌گذاري خارجي، از ديگر اولويت‌هاي ايران است. در اين راستا، ما با دعوت و استقبال از حضور سرمايه‌گذاران آسيايي، زمينه‌هاي لازم را براي بهره‌مندي مشترك فراهم كرده‌ايم. اقتصاد ايران با توافق هسته‌اي و رفع تحريم‌هاي تحميلي ‌رشد قابل توجهي را در سال¬هاي آينده نويد مي¬دهد.
مزيت جغرافيايي، امنيت و سرمايه‌گذاري‌هاي قابل توجه، در زمينه‌ خطوط ريلي، هوايي و دريايي، ايران را به مسيري مطمئن، براي کريدورهاي بين‌المللي تبديل کرده و جمهوري اسلامي ايران به دنبال آن است تا نقشي فعال‌تر در شبكه حمل و نقل آسيا - اروپا ايفا نمايد؛ و از طريق توسعه ظرفيت‌هاي خود، به زودي به قطب جديد حمل و نقل هوايي و ريلي در غرب آسيا تبديل گردد.
عاليجنابان؛
يکي ديگر از اهداف مهم اين مجمع، گسترش ارتباطات فرهنگي و گردشگري در ميان جوامع آسيايي است. ايران، با تكيه بر مواهب طبيعي، فرهنگي و جاذبه‌هاي تاريخي، صنعت گردشگري را، به ع