✍🏻 یادداشت حمید، سفیر در _ بخش (۱).. راهبرد اتحادیه اروپا در برابر رئیس‌جمهور برای حفظ چیست؟

✍🏻 یادداشت حمید #بعیدیی_نژاد، سفیر #ایران در #بریتانیا _ بخش (1)

راهبرد اتحادیه اروپا در برابر رئیس‌جمهور #آمریکا برای حفظ #برجام چیست؟ تلاش برای تفاهم با #ترامپ

بعیدی‌نژاد در یادداشتی در سالنامه اعتماد نوشت: مشکلات پیش روی سه کشور اروپایی برای رسیدن به یک تفاهم با آمریکا کم نیستند و هنوز نیز چشم‌انداز روشنی برای حصول تفاهم وجود ندارد، اما آنچه آنها را تا حدی به امکان توافق امیدوار می‌کند این است که ترامپ هم در جدا شدن یک جانبه از برجام و پذیرش یک انزوای بین‌المللی در زمانی که تهدیدات جدی در #خاورمیانه وجود دارند راه آسانی پیش رو ندارد.

روابط کشورهای بزرگ اروپای غربی در اتحادیه اروپا با آمریکا همواره رابطه‌ای ویژه بوده و این ویژه بودن بیش از تمامی عرصه‌ها در حوزه مباحث امنیت بین‌المللی تعریف شده است. همکاری این کشورها در ناتو و در شورای امنیت سازمان ملل متحد یکی از برجسته‌ترین موارد همکاری راهبردی کشورهای اروپایی با آمریکا است. اما شاید امروز جزو معدودی از دوره‌های تاریخی باشد که این کشورها با آمریکا دچار یک اختلاف اساسی در خصوص برخی از مهم‌ترین اولویت‌های مسائل امنیت بین‌المللی و منطقه‌ای شده‌اند که بالاتر و مهم‌تر از تمامی این موارد، اختلاف اصولی دو طرف در خصوص حفظ برجام است. در حالی که دو طرف در زمان ریاست‌جمهوری باراک اوباما در قالب یک راهبرد واحد در مذاکرات هسته‌ای مشارکت داشتند، اما مواضع جدید ترامپ در این زمینه تغییرات اساسی یافته است.

با شروع مناقشه هسته‌ای در سال 2003 میلادی، سه کشور انگلیس، فرانسه و آلمان نقش بسیار مهمی در شروع مذاکرات اولیه با ایران در سالهای میان 2003 و 2005 داشتند. هر چند این مذاکرات به نتیجه قطعی نرسید اما همواره بعنوان پایه اصلی مذاکرات دو طرف مورد استناد قرار می‌گرفت. اما سه کشور اروپایی کماکان حتی بعد از شکست مذاکرات در آن مقطع تاریخی، بر حفظ نقش خود در پیشبرد این مذاکرات اصرار می‌ورزیدند. لذا بعد از آنکه مذاکرات اولیه سه کشور اروپایی با ایران به دلیل سیاست‌های آمریکا به شکست انجامید آنها طرح شکل‌گیری گروه پنج بعلاوه یک را مطرح کردند که نهایتا هم از طریق همین ساز و کار بود که مذاکرات هسته‌ای با ایران به نتیجه رسید. اما در همین گروه‌بندی جدید نیز اتحادیه اروپا مسئولیت اصلی هماهنگ‌کنندگی گروه را کماکان در دستان خود نگاه داشتند. مسئولیت هماهنگی گروه پنج بعلاوه یک بر همین مبنا در اختیار هماهنگ‌کننده ارشد سیاست خارجی اروپا قرار گرفت که در مرحله اول توسط آقای خاویار سولانا و سپس خانم کاترین اشتون و در مرحله بعدی توسط خانم فدریکا موگرینی اداره شد. این انتخاب یک کار شکلی ساده نبود بلکه منبعث از یک نگاه راهبردی برای تثبیت هویت اروپا در ایفای نقش محوری در تحولات مهم جهان بود.

بر همین اساس امروز نیز اتحادیه اروپا بویژه سه کشور بزرگ اروپایی حفظ #برجام را هم از منظر حفظ نقش راهبردی اروپا در مباحث اساسی امنیت بین‌المللی و هم از نظر حفظ یک از مهم‌ترین دستاوردهای خود در سطح بین‌المللی در تعامل با قدرت‌های جهانی از جمله با آمریکا پیگیری می‌کند. البته در این عرصه تفاهم با دولتی که رئیس‌جمهور آن از همان ابتدای شروع مبارزات انتخاباتی خود، برجام را بدترین توافق تاریخ خواند و قول داد که در صورت انتخاب شدن بعنوان رئیس‌جمهور، آن را پاره نماید آسان نیست. تا امروز اتحادیه اروپا با توسل به موضعی سرسختانه موفق شده است که از خروج آمریکا جلوگیری کند. واقعا بدون اغراق جلسه‌ای میان مقامات ارشد آمریکا و سه کشور اروپایی در این یکسال برگزار نشده است مگر آنکه برجام یکی از محورهای مهم مذاکره باشد.

#EU

http://media.sarpoosh.com/images/9611/96-11-c10-27.jpg