✍🏻 «اندیشکده بروکینگز» از آنچه پیش روی تیم امنیتی جدید کاخ سفید است (بخش ۲)

✍🏻 #تحلیل «اندیشکده بروکینگز» از آنچه پیش روی تیم امنیتی جدید کاخ سفید است (بخش 2)

اگر #برجام لغو شود چه اتفاقی می افتد؟ از احتمال وقوع جنگ تا خروج #ایران از سایه تعهدات خود به آژانس

برگزدان رویا پاک سرشت

انتصاب های اخیر در ایالات متحده منجر به نوعی مشکل بزرگ شده است . در حال حاضر مذاکراتی جدی بین #واشنگتن و #اروپا، در جریان است تا با سر رسیدن اولتیماتوم رئیس جمهور ایالات متحده ؛ #ترامپ، بخشی از اهداف وی محقق شود و سرنوشت این توافق قبل از مهلت 12 مه به یک جایگاه مطمئن برسد . اما تلاش برای حفظ توافق تنها برای آمریکا و ایران حساس نیست ، اوضاع ناخوشایند این توافق نه تنها یک چالش بزرگ برای ایالات متحده است ، بلکه فشاری مضاعف بر دوش #بریتانیا، #فرانسه و #آلمان نیز محسوب می شود. دیپلمات های اروپایی در تلاشند تا نوعی قرارداد تکمیلی را به موافقت ترامپ برسانند که ضمن پیشگیری از نقض صریح توافق هسته ای، انتظارات #ترامپ را نیز براورده کند.

اما اگر تلاش اروپا به نتیجه نرسد ، بر اساس گفته ترامپ خاتمه این توافق نامه در ماه مه رقم خواهد خورد . این موضوع ایران را به شدت درگیر می کند چرا که نخستین بازتاب این عمل مجموعه ای کامل از تحریم های #آمریکا علیه ایران خواهد بود که شامل مجازات واردات نفت خام ایران نیز می شود. در نتیجه ، وضعیت اقتصادی ناخوشایند #ایران قطعا بدتر نیز خواهد شد.

با گذشت زمان، مشکلات اقتصادی ایران نارضایتی های مردمی را تشدید کرده و ممکن است این تحریم ها موجب نارضایتی شکننده باشد. تجربه طولانی مدت ایران با تحریم ها و مشکلات بین المللی نشان داده که فشارها روی ایران می تواند نقشی غیر قابل پیش بینی بازی کند. در حال حاضر می توان حدس زد تحریم های پیش رو نتایجی مشابه با تحریم های یک جانبه ایالات متحده علیه ایران در سال 2013 را رقم بزنند. اما شاید نتایج حتی فاجعه بارتر از آن زمان باشند .اما با این حال در مرحله بعدی ایران نیز با فشارها به نوعی کنار می آید و واشنگتن باید این را بپذیرد که هزینه های لغو معامله هسته ای ایران ، تنها باری بر دوش دولت ایران نخواهد بود . پایان دادن به برجام هر گونه چشم انداز حفظ انطباق ایران با محدودیت های معامله در برنامه هسته ای را قطع و تیره و تار می کند . حتی الزامی وجود نخواهد داشت که این کشور شفافیت خود را در ارائه اطلاعات به آژانس انرژی اتمی و اجازه بازرسی دقیق را ادامه دهد.

فروپاشی این معامله در سراسر چشم انداز منافع و نفوذ آمریکا نیز تاثیر خواهد گذاشت: پیش بینی می شود همانطور که در سال 2003 چنگ عراق شورای آتلانتیک را متشنج کرد، موضوع ایران نیز تشنج زا باشد. تضعیف دیپلماسی چند جانبه در برابر سایر بحران های فوری(مانند #کره_شمالی) و البته تقویت نفوذ #روسیه و #چین در #خاورمیانه از دیگر پیامدهای این حرکت آمریکا خواهد بود.

بسیاری از پروژه هایی که با پایان مذاکره هسته ای می تواند رخ دهد خطرناک است . برای مثال درگیری نظامی مستقیم با ایران عواقبی ناگوار برای ثبات منطقه ای و اقتصاد جهانی ایجاد می کند.حتی منتقدین سرسخت معامله نیز معتقدند حرکات نابخردانه ریسک بالایی را به ایالات متحده تزریق می کند و انعطاف پذیری و برنامه ریزی می تواند حتی بدترین سناریو ها را بهبود بخشد.

در اکتبر 2017 بولتون هر نوع پیشنهاد میانه رو را که به دنبال بهبود معامله هسته ای بود محکوم کرد. او به جای دیپلماسی برای یک رویکرد حداکثری، از جمله حملات نظامی، که هدفش حذف کامل دولت ایران است، بحث می کرد.

بولتون نگاهی خشک و متعصبانه نسبت به مسئله ایران دارد و حتی از جریان اصلی جمهوری خواهان نیز منفک است. این موضع گیری همراستا با مواضع برخی تندروها و متحدان عرب ایالات متحده در منطقه است که معتقدند اقدامات شدید تنها راه حل ممکن برای لغو نفوذ خزنده #ایران در سراسر جهان عرب است.

🔗 https://www.brookings.edu/blog/order-from-chaos/2018/04/02/trumps-new-national-security-team-likely-spells-disaster-for-the-iran-nuclear-deal/