پیر محمد ملازهی، کارشناس مسائل پاکستان در گفت‌وگو با «اعتماد»:

پیر محمد ملازهي، كارشناس مسائل پاكستان در گفت‌وگو با «اعتماد»:
اولويت‌هاي ايران - پاكستان در همكاري‌هاي امنيتي متفاوت است

- پاكستان پس از سال ٢٠٠١ با تهديد شديد امريكا و اولتيماتوم جورج بوش به پرويز مشرف روبه‌رو شد. امريكايي‌ها در آن زمان پاكستان را تهديد كردند كه دست از حمايت از طالبان بكشند و با امريكا همكاري كنند، يا آنكه مورد حمله قرار مي‌گيرند كه اين مساله تاثير بسياري بر آنها گذاشت چراكه آنها متوجه شدند نمي‌توانند روي امريكا حساب بازكنند.
- دو مساله منجر به سختگيري‌هاي بيشتر توسط واشنگتن نسبت به اسلام‌آباد شده است؛ مساله نخست، مناسبات امريكا با هند گسترش يافته و به نظر مي‌رسد انتخاب آنها براي صلح و ايجاد امنيت در شبه قاره، هندوستان باشد و نه پاكستان. مساله دوم، افغانستان است. چه در دولت حامد كرزاي و چه در دولت اشرف غني، كابل به واشنگتن گفته است كه تروريسم در افغانستان ريشه در گروه طالبان و شبكه حقاني دارد و پاكستان ريشه اصلي تروريسم در افغانستان است.
- سياستي كه پاکستان براي مساله كشمير تعريف كرده‌ است، اين است كه گروه‌هاي راديكال اسلام‌گرا مانند لشكر طيبه و حزب المجاهدين را تقويت كنند. هدف‌شان نيز اين است كه هند در ماجراي كشمير در موقعيتي قرار گيرد كه اجازه همه‌پرسي را به مردم اين منطقه براساس قطعنامه‌هاي ١٩٤٨ و ١٩٤٩ بدهد
- پاكستان در افغانستان چند هدف را دنبال مي‌كند؛ نخست، پاكستان اميدوار است تا در پرتو حمايت از گروه‌هايي چون طالبان در افغانستان، كابل خط مرزي ديورند را به رسميت بشناسند. دومين مساله كه پاكستاني‌ها از وجود گروه‌هايي چون طالبان در افغانستان دنبال مي‌كنند، اين است كه هند در افغانستان نفوذش افزايش نيابد. سومين مساله، آن است كه پاكستان تلاش مي‌كند با افزايش فشارهاي خود به افغانستان زمينه را براي ايجاد يك راه براي دستيابي به كشورهاي آسياي مركزي فراهم كند. البته هندي‌ها نيز به دنبال اين مساله هستند و يعني هر دو مي‌خواهند از طريق افغانستان به بازارهاي كشورهاي آسياي مركزي راه يابند.
- امریکا به هيچ‌وجه پاكستان را رها نمي‌كنند چون اين مساله مي‌تواند موجب حركت / گرايش بيشتر اين كشور به سمت كشورهاي ديگري چون چين و روسيه و حتي ايران شود.
- تشديد رقابت‌هاي پشت‌پرده ميان تهران و رياض و همچنين احتمال درگيري‌هاي فرقه‌اي در خاورميانه موجب نگراني اسلام‌آباد هم شده است. مناسبات ميان پاكستان و عربستان بسيار نزديك است و از طرفي آنها روابط خوبي هم با ايران دارند. در اين راستا، پاكستان تلاش مي‌كند تا ميان تهران و رياض نوعي ميانجيگري را انجام دهد تا از گسترش بحران درگيري‌هاي فرقه‌اي جلوگيري كند
- اگر ايران و پاكستان ديدگاه‌هاي‌شان را درباره افغانستان به يكديگر نزديك كنند و بتوانند با يكديگر در افغانستان منافع مشترك تعريف كنند، آنگاه مي‌توان انتظار داشت كه اين مساله به سمت كمك كردن به افغانستان جهت ايجاد صلح و امنيت منجر شود
- برداشت من اين است كه اسلام‌آباد بيش از هر چيز به دنبال توازن ميان رياض و تهران است ولي اگر زماني برسد كه آنها بخواهند ميان ايران و عربستان يكي را انتخاب كنند، قطعا انتخاب‌شان دومي خواهد بود.
- تهران و اسلام‌آباد براي انجام همكاري‌هاي امنيتي با يكديگر تفاهم دارند، ولي درباره عملياتي كردن آن مشكل دارند چراكه اساسا اولويت‌هاي‌شان فرق مي‌كند. اولويت آنها مرزهاي هند و افغانستان است و نه مرزهاي ايران.
http://etemadnewspaper.ir/Default.aspx?NPN_Id=496&PageNO=11
🇺🇸🇺🇸🇺🇸🇦🇫🇦🇫🇦🇫🇵🇰🇵🇰🇵🇰