✅ نخستین خلبان نظامی جهان.. «از آنجا که کوتاه‌قد بودم، باید پدال‌ها را مخصوص من تنظیم میکردند

✅ نخستین خلبان نظامی #زن جهان

#صبيحه_گوكچن در ۲۲ مارس ۲۰۰۱ در #آنکارا چشم از جهان فروبست.

پدر و مادرش رعيت‌های تنگدستی بودند.

۱۲ ساله بود كه رهبر وقت #تركيه #آتاتورك را ديد و از او خواست كه برايش امكان تحصيل دبيرستانی ايجاد كند.

آتاتورك پس از راضی كردن پدر و مادر او، صبيحه را همراه با هفت كودك به دخترخواندگی پذيرفت و با خود به #آنكارا و #استانبول برد.

۱۷ ساله بود كه زنان به كوشش آتاتورك از حق رأی انتخاب نمايندگان مجلس برخوردار شدند و ۲۱ ساله بود كه قانون نامگذاری نام خانوادگی به اجرا درآمد و آتاتورك دخترخوانده‌اش را «گوكچن» يعنی رو به آسمان ناميد.

يك سال بعد كه شركت هواپيمايی تركيه تأسيس شد با تشويق و پشتيبانی پدرخوانده‌اش نخست به آموزش پرش با چتر و سپس خلبانی كه ويژه مردان بود، پرداخت.

مي‌گفت:

«از آنجا كه كوتاه‌قد بودم، بايد پدال‌ها را مخصوص من تنظيم میكردند. اين باعث شد كه آن هواپيما مختص من باشد و در نتيجه آموزش من در كمترين زمان انجام شود.»

۲۴ ساله بود كه پس از آموزش پروازهای نظامی به عنوان نخستين خلبان نظامی زن در سراسر جهان به پرواز درآمد و در سركوب ويرانگر و خونبار خيزش هم‌ميهنان خودگردانخواه كُرد خود در شرق آناتولی شركت كرد كه به مرگ ۷۰۰۰ انسان انجاميد.

بعدها در خاطراتش نوشت:

«من درباره مقصود و منظور عمليات درسيم چيزی نمیگويم. من همراه با دوستانم تلاش كردم وظيفه ميهنی‌ام را انجام دهم و در عين حال مردم عادی را نشانه نگيرم.»

پس از عمليات سركوبگرانه شرق آناتولی از ارتش كنار رفت و تا سن بازنشستگی به عنوان خلبان‌آموز غير نظامی خدمت كرد.

دومين فرودگاه بزرگ تركيه در استامبول به ياد او نامگذاری شده است.

هرچند تاريخ‌نگاران به نزديكی او به آتاتورك و نظاميگری‌اش پيوسته خرده گرفته‌اند، اما همزمان او را نماد نوگرايی در تركيه میدانند.

صبيحه گوكچن در ۸۸ سالگی در آنکارا درگذشت.

#زنان

https://goo.gl/oXbMtB